Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kalıcı konutlarımızın yoğun bir şekilde inşaatları devam ederken, inşallah 1 yıl içerisinde tamamlama vadimiz var. Ve bayrama kadar köy evlerinin bir kısmını teslim edeceğiz" dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 'Depremde Yardım Eden Belediyeler, Depremzedeler ve Arama Kurtarma Ekipleri ile İftar Programı'nda konuştu. Erdoğan, "Rabbimden bizleri bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesine ve bayrama da sağlıkla, afiyetle, sevdiklerimizle birlikte haşru cem eylemesini temenni ediyorum. Biliyorsunuz bu sene deprem felaketi sebebiyle Ramazan-ı Şerif'i buruk karşıladık. Buruk geçiriyoruz. Ama sizler bütün bu burukluk içerisinde boş durmadınız ve ilk andan itibaren gerek belediye başkanlarım gerek AFAD hepiniz orada yerlerinizi aldınız. 11 ilimizi ilçeleri ile beraber paylaştınız. Ne gerekiyorsa canla başla orada çalışarak depremzede kardeşlerimle hemhal oldunuz. Birileri birçok dedikodular uydurdu. Birçok yalanlar fitne fesat çıkardılar. 50 bin insanımızı kaybettiğimiz bu deprem afetinde sizler durmadınız koşturdunuz. Rabbim vefat eden kardeşlerime özellikle yakınlarına sabırlar, onlar zaten şehadet makamında; dolayısıyla sevgililer sevgilisine komşu böyle bir durumdalar. Yaralılarımıza Rabbimden şifalar diliyoruz" ifadelerini kullandı.

'BİZ BUNLARI İSPAT ETMİŞ BİR İKTİDARIZ'

Erdoğan, enkaz kaldırma çalışmalarını yoğun bir şekilde devam ettirdiklerini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bütün bunlarla beraber de sözümüz var; kalıcı konutlarımızın yoğun bir şekilde inşaatları devam ederken, inşallah 1 yıl içerisinde tamamlama vadimiz var. Ve bayrama kadar köy evlerinin bir kısmını teslim edeceğiz. Ve bu köy evleri ile ilk hamleyi atmış olacağız. Tabii bütün bunlarla beraber bu deprem bölgesinde çadır kentler kurduk. Konteyner kentler kurduk. Bunlarla kalmadık. Prefabrik konutlar kurduk. Bunlar öyle rastgele olan işler değildi. Bir taraftan da köy evleri ve kalıcı konutlara başladık. Bizim bunlar için zaten birilerinden iade beklememize de gerek yok. Niye; biz bunları ispat etmiş bir iktidarız. Biz bunları Bingöl'de gösterdik. Biz bunları Van'da gösterdik. Biz bunları Elazığ depreminde gösterdik. Bütün bunlarla beraber biz bunları Malatya'da gösterdik. Biz bunları Kütahya'da Simav'da gösterdik. Biz bunları İzmir'de gösterdik. Nasıl söz verdiysek o takvim içerisinde konutları teslim ettik. Ve bütün bunlarla beraber aynı şekilde bu sözlerimizi yerine getirmeye devam ediyoruz. Bizim derdimiz başka. İstiyoruz ki vatana millete hayırlı nesiller yetiştirecek bu kadroyu biz şimdi ne yaptık; yaralılarımızın birçoğunu aynı zamanda KYK'nın yurtlarında da barındırdık, barındırıyoruz."

'BİZİM BU MİLLETE AŞKIMIZ VAR'

Erdoğan, deprem bölgesinde çalışmalarına devam ettiklerini ifade ederek, "İstiyoruz ki kimse 'Vah benim halim ne olacak' demesin. Düşünün bu bay bay Kemal denilen zat, onun yavrucukları ne dediler; 'online sistemi ile üniversite eğitimi olmaz' dediler. Peki kovidde biz online sistem ile bu işi yapmadık mı 2 yıl boyunca. Şimdi bizim derdimiz kovidden daha beter. Niye; bütün buradan çıkan kardeşlerimizi, depremden çıkan kardeşlerimizi, 'acil olarak aç açık bırakmayacağız' dedik. Uçaklarımızı, Türk Hava Yolları'nı seferber ettik. Aldık Ankara, İstanbul İzmir bütün buralara onlarla naklettik. Biz dertliyiz ya. Ve bizim bu millete aşkımız var. Yurtlarımız müsait. Dedik ki; online sisteme geçersek bizim 850 bin o yurtlarda iskan edebileceğimiz imkanımız var. Ve herkes de bundan memnun kaldı. Şu anda biz o yurtlara gittiğimiz zaman oradaki vatandaşlarım bize teşekkür ediyorlar. 'Her şeyimiz yerinde' diyorlar. 'Yememiz içmemiz banyomuz her şeyimiz var' diyorlar. 'Allah sizlerden razı olsun' diyorlar. Ama diyorlar 'biz yine geldiğimiz yere dönelim' ne demek; tabii ki geldiğiniz yere döneceksiniz ama hazırlıklarımızı bitirelim" diye konuştu.

'AFAD İLK ANDAN İTİBAREN HER ŞEYİYLE BÖLGEDE YERİNİ ALDI'

Erdoğan, konuşmasının devamında, "Milletimizin tüm imkanlarıyla, devletimizin tüm kurumlarıyla ilk andan itibaren deprem bölgesine koştuğunu da şahit olduk. Kimi çevrelerce ısrarla yürütülen 'devlet yoktu' işte devlet burada. Siz hepiniz ilk andan itibaren oradaydınız. Israrla yürütülen bu tezviratın, doğruda, hakkaniyetli de hatta iyi niyetli de olmadığını düşünüyoruz. Felaket bölgesine yardım etmek, depremzedelerimize yardımcı olmak yerine daha ilk geceden itibaren sosyal medya mecralarından devletin kurumlarına iftira atanları maşeri vicdana havale ediyoruz. Cumhurbaşkanı olarak ilk andan itibaren kabine üyesi arkadaşlarımın hepsini tamamen deprem bölgesine sevk ettim. İlk andan itibaren ve onlarda ekipleri ile beraber orada Allah kendilerinden razı olsun çalışmaya başladılar. Bütün yan kuruluşlar AFAD, AFAD ne için kuruldu; işte bu işler için kuruldu. AFAD da ilk andan itibaren her şeyiyle bölgede yerini aldı. Sağlık Bakanlığı bütün imkanlarıyla yerini aldı. Durmadılar ve ne dediler; başladılar. Biz her şeyi söyledik. Aman dedik 'kullanma suyla içmeyi birbirine karıştırmayın' Kullanma suyu ayrı ama içme suyu içinde biz TIR'larla binlerce TIR içme suyu gönderdik bölgeye sürekli" dedi. 

'İFTİRANIN SONU YOK, KÖTÜ SÖZ SAHİBİNİNDİR'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem zamanında muhalefetten gelen açıklamaları hatırlatarak, "İftiranın sonu yok, kötü söz sahibinindir. Bu süreçte kimin milletin derdiyle gerçekten dertlendiği kimin de sadece acının siyasetini yaptığı, sadece istismar peşinde koştuğu bir kez daha ortaya çıktı. Daha cenazelerimiz bile kaldırılmadan koltuk kavgasına tutuşanları ne tarih unutacaktır ne de milletimiz affedecektir. Bunu sizler yaşadınız, yoğun bir şekilde yaşadınız. Afet bölgesinin 500 kilometreyi aşan büyüklüğü 11 vilayetimizi ve 14 milyon nüfusu etkilemesi, çetin kış şartları tabii ki işimizi güçleştirdi. Hatta tüm gayretlerimize rağmen ilk 1-2 gün gecikmeler ve aksaklıklar da yaşanmıştır. Ama devletin tüm kurumlarıyla, belediyeleri ile sivil toplumun tüm kuruluşları ve gönüllüleriyle seferber olduğuna 85 milyonun kalbinin orada attığına elini vicdanına koyan herkes şahittir. Konforlu ofislerinden ahkam kesenler başka dünyalarda yaşasa da devletimizin yardım elinin ulaştığı depremzedelerimiz samimi çabalarımızı yakından biliyor. Özellikle de işte arama kurtarma ekiplerimizin bir kısmı burada. Yardım seferberliğinin onlar akıncıları olmuştur. Milletimizin kalbinde müstesna bir yer edindiler. Sadece arama kurtarma ekibi olarak 35 bini aşkın personel bölgede bir fiil görev aldı" dedi.

'272 BİN KAMU GÖREVLİMİZ DEPREMZEDELERİMİZİN YANINDA YER ALDI'

Erdoğan konuşmasının devamında, "Dünyanın 90 farklı ülkesinden gelen 11 bin 320 arama-kurtarma ekibi de bu süreçte bize destek verdi. Yardım ve destek ekipleri ile beraber toplam 272 bin kamu görevlimiz depremzedelerimizin yanında yer aldı. Gönüllülerle birlikte yaklaşık yarım milyon insan bölgeye yardıma koştu. Son ana kadar arama-kurtarma çalışmalarımızı sürdürdük. Her bir insanımıza ulaşmak, bir canı daha kurtarmak için mücadele ettik. Hepimizi gözyaşlarına boğan sayısız mucizeye de şahitlik ettik. Hamdolsun binlerce insanımızı yaralı olarak kurtarmayı başardık. Sizlerin şahsında tüm arama-kurtarma ekiplerimize ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum. Gecenin zifiri karanlığına, kışın ayazına, birkaç gün aralıksız yağan şiddetli yağmurlara rağmen siz hiçbir zaman vazgeçmediniz. Kendi canınızı tehlikeye atma pahasına bize bu mutlulukları yaşattınız. Yıkıntıların altından çekip aldığınız her canla elleri göğüslerinde endişeyle bekleyen nice anneye, babaya, kardeşe umut oldunuz. Rabbim her birinizden tek tek razı olsun diyorum. Arama kurtarma ekiplerimizin bu fedakarlıklarının asla unutulmayacağını bilmenizi istiyorum. Kullar olarak biz unutsak bile Rabbim bunu sizin inanıyorum ki sevap hanesine kaydedecektir" ifadelerini kullandı.

'807 BELEDİYEMİZİN TAMAMINI TEYAKKUZA GEÇİRDİK’

Erdoğan, asrın felaketine karşı yürütülen mücadelenin kahramanlarından birinin de şu anda aralarında olan belediyelerin olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Depremin haberini alır almaz özellikle partimize mensup 807 belediyemizin tamamını teyakkuza geçirdik. Aynı şekilde diğer partilere mensup belediyelerden de gayretle çalışanlar olduğunu biliyoruz. Belediyelerimizin envanterlerinde ne kadar iş makinası, arama kurtarma aracı, itfaiye aracı, personeli varsa afet bölgesine gönderdik. Ayrıca özel sektöre ait iş makinalarını da kiralamak suretiyle illerimize sevk ettik. Belediyelerimiz depremden etkilenen illerimizle kardeşlik köprüsü kurdular. 11 vilayetimizde arama kurtarma ekibi olan 284 belediyemiz 42 bin 360 personeli ile AFAD ile birlikte koordineli bir şekilde çalıştı. Geri kalan 523 belediyemiz temel gıda ürünleri, kıyafet, barınma, ısınma hijyen gibi ihtiyaç malzemelerinin tedarikinde lojistik destek sağladı. Belediyelerimiz deprem bölgesine 33 bin 450 adet çadır ve konteyner 486 bin adet ısıtıcı, 6 milyonun üzerinde battaniye, yatak ve uyku seti, 12 bin 650 TIR dolusu temel gıda maddesi gönderdi. Şu an belediyelerimize ait 324 adet mobil aş evi bölgede yaşayan vatandaşlarımıza hizmet veriyor. Depremden en fazla etkilenen 7 ilimizi tüm ilçeleri ile birlikte partimizin 250 belediyesine zimmetledik. Tek tek görevlendirmelerini yaptık. Ayrıca bu sene depremzedelerimizle dayanışmamızı göstermek üzere ramazan etkinliklerini afet bölgesine kaydırdık. İftar ve sahur sofralarının yanı sıra ramazanın manevi iklimine uygun çeşitli programlarla deprem mağdurlarımızı yalnız bırakmıyoruz."

'DEPREM BÖLGESİNDE YÜRÜTÜLEN İNŞA VE İHYA ÇALIŞMALARINI TAKİP EDİYORUZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır ve Osmaniye'de hayat normale dönene kadar 250 kardeş belediyenin bölgede çalışmayı sürdüreceğini bildirdi. Erdoğan, "Elbette tüm bu adımları atarken 'sıfır atık' anlayışıyla çevreyi korumaya da büyük önem veriyoruz. Belediyelerimiz atık yönetimi kooperatifler vasıtasıyla afetzedelerin üretime katılması, sosyal hayatlarının denklenmesi hususlarında da diğer kuruluşlara örnek olmalarını bekliyoruz. Bu kapsamda 'sıfır atık' yönetiminde önemli olan tek kullanımlık ürünlerin azaltılması yönünde de çalışma yapılabilir. Biz de seçim gündeminden bağımsız olarak deprem bölgesinde yürütülen inşa ve ihya çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Enkaz kaldırma çalışmalarımızı Hatay dışındaki illerimizde bayrama kadar Allah'ın izniyle tamamlayacağız. Deprem konutlarımızın inşasında da hiç vakit kaybetmiyoruz. Deprem bölgesinde 507 bini konut ve 143 bini köy evi olmak üzere toplam 650 bin yeni yuva yapmayı planlıyoruz. Bunlardan 319 binini 1 yıl içinde hak sahiplerine teslim edeceğiz. Şimdiden 85 bin aşkın konut ve köy evinin yapım süreci başladı, bunlardan 43 bininin temeli atıldı. İnşallah yarın Malatya'da depremden sonraki 66 gün içinde 100 bin konutun sözleşmesini yaparak inşa sürecini başlatmış, mayıs sonuna kadar bu sayıyı 319 bine tamamlamış olacağız. Ramazan Bayramı’nda ise Gaziantep Nurdağı ve Kahramanmaraş Türkoğlu'nda ilk köy evlerinin teslimatını gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

'MİLLETİMİZİN TERCİHİNİ HİZMET SİYASETESİNDEN YANA KULLANACAĞINA İNANIYORUM'

Erdoğan, konuşmasının sonunda 14 Mayıs'ta milletin kavga, ayak oyunu ve didişmenin eksik olmadığı 7'li koalisyon yerine tercihini yine eser siyasetinden, hizmet siyasetinden yana kullanacağına inandığını belirterek, şunları söyledi:

"Küçük Sanayi bölgelerimizi de 6 bin yeni iş yeri yaparak ayağa kaldıracağız. Nasıl daha önce yaşadığımız tabii afetler sonrasında vatandaşın yaralarını kısa sürede sarıp, hayır duasını aldıysak; inşallah deprem bölgesindeki 14 milyon insanımızın da hayır duasını alacağız. 'Türkiye İçin Hemen Şimdi' diyerek yıkılan şehirlerimizi yeniden imar edecek, her türlü sıkıntısında afetzedelerimizin yanında olacağız. Bu mücadelemiz de aziz milletimizin bizi yalnız bırakmayacağını biliyoruz. 14 Mayıs seçimlerinde milletimizin kavga, ayak oyunu ve didişmenin eksik olmadığı 7'li koalisyon yerine tercihini yine eser siyasetinden, hizmet siyasetinden yana kullanacağına inanıyorum. Rabbim yolumuzu, bahtımızı açık etsin diyorum. İlk günden itibaren canla başla çalışan siz kardeşlerimin şahsında tüm arama kurtarma ekiplerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza, gönüllülerimize, yardım çağrımıza destek veren yabancı dostlarımıza teşekkür ediyorum. Gönül belediyeciliğinin ne demek olduğunu bir kez daha gösteren tüm belediyelerimizi canı gönülden tebrik ediyorum." (DHA)

Bu haber DHA’nın abonelerine gönderdiği içerik doğrultusunda yayınlanmıştır. haberchannel.com editörleri bu habere herhangi bir editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajanslar sorumludur.

Editör: MURAT ÖZER