Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Üniversitesi Deniz ve Hava Harp Okulu Diploma Alma ve Sancak Devir Teslim Töreni'ne katıldı. Törende konuşan Erdoğan, "Ege'de her fırsatta huzursuzluk çıkaranların sadece maşa olduğunu biliyoruz " dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tuzla'daki Milli Savunma Üniversitesi Deniz ve Hava Harp Okulu Diploma Alma ve Sancak Devir Teslim Töreni'ne katıldı. 19'u dost ve müttefik ülkelerden, Deniz Harp Okulu'ndan 274, Hava Harp Okulu'ndan ise 286 olmak üzere 560 teğmenin mezun olduğu törende Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşma yaptı.

"DEVLET GELENEĞİMİZDE ORDU, DEVLETİN TEMEL TAŞI VE ÜLKENİN BEKASININ TEMİNATI OLAN BİR KURUMDUR."

Erdoğan, " Dünyanın ve ülkemizin yaşadığı gelişmelerin gerisinde kalan değil önünde giden bir eğitim sistemiyle kendimizle birlikte dostlarımızın da ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bizim devlet geleneğimizde ordu, milletin değerleriyle teçhiz edilmiş, devletin temel taşı ve ülkenin bekasının teminatı olan bir kurumdur. Ne zaman ki ordumuz bu vasıflarından uzaklaştırılmışsa işte o vakit bizim için alarm zilleri çalmaya başlamıştır. Osmanlı'nın kara sınıfını oluşturan yeniçeriler, Bektaşi Ocağı'nda yetişiyor ve yoğruluyordu. Tarihte olduğu gibi bugünde karacılarımız her gazaya, besmele eşliğinde çıkmakta, 'Allah, Allah' nidalarıyla düşmanın üzerine yıldırım gibi inmektedir. Bin yılı aşkın süredir ilahi kelimetullah uğrunda kanlarıyla toprağı sulayan, gül bahçesine girer gibi şehadete yürüyen bir orduya başka türlüsü zaten yakışmazdı. Denizcilerimiz de Akdeniz'i bir Türk gölü haline getiren namlı reislerimizin izinde, gemilerimizdeki bayrağın üstünde yer alan Kuranı Kerim'in gölgesinde her işlerine 'bismillah' diyerek başlayan cengaverlerdir. Havacılarımız da dünyayı kuş bakışı görmeye imkan veren işleri sayesinde Rabb'imizin verdiği nimetlere ve güzelliklere en çok hamd eden sınıf olsa gerekir. Maalesef bir dönem ordumuzun gücünü aldığı bu kadim köklerinden koparma gayretleri had safhaya çıkmıştır." dedi.

NATO'NUN NERELERE GÜÇ AKTARDIĞINI ELBETTE GÖRÜYORUZ"

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü, " Dün de ülkemize ve milletimize karşı husumetini, ipini elinde tuttuğu kuklaların vasıtasıyla sergileyenler vardı. Bugün de aynı yöntemi izleyenler de var. Ülkemizin yaklaşık 40 yılına mal olan terör saldırılarında sadece milletimizin değerlerine ve varlığına düşman teröristlerle değil, onları üzerimize salanlarla da mücadele ettik. Ege'de her fırsatta tacizleri ve terbiyesizlikleriyle huzursuzluk çıkartanların sadece maşa olduğunu, asıl mücadeleyi, onların gerisindekilerle verdiğini biliyoruz. Doğu Akdeniz'de ülkemizin çıkarlarını baltalamak için kopartılan görüntülerin gerisindeki karın ağrılarının gayet iyi farkındayız. Neredeyse 60 yıldır kapısında bekletildiğimiz Avrupa Birliği'nin, bizimle ne demokratik, ne ekonomik standartların mukayese edilemeyecek ülkeleri üye yaparken, Türkiye'yi dışarıda bırakmasının sebebini de çok iyi biliyoruz. Ülkemize yönelik tehditlerin zirveye çıktığı bir dönemde ihtiyacımız olan desteği vermeyen NATO'nun çok daha hafif gerekçelerle, nerelere güç aktardığını elbette görüyoruz. DEAŞ bahanesiyle bölgemiz kana ve ateşe bulanırken, bu örgütle gerçek ve en etkin mücadeleyi yürüten Türkiye'ye gözlerini ve kulaklarını tıkayanların riyakarlığının en yakın şahidi biziz. Dünyanın dört bir yanında ve özellikle de sınırlarımız dibinde teröristlere bilabedel yağdırılan silahları bize parasıyla satmayanların niyetlerinden hiç şüphesiz haberdarız. Bir asır önce Osmanlı'yı adeta lime lime edenlerin yıkıcı güçlerini, milli mücadelemizi yürütüp ve cumhuriyetimizi kurarken diplomasinin inceliklerini kullanarak kendimizden uzak tutmuştuk. Bugün de geçtiğimiz 20 yılda ülkemize kazandırdığımız altyapının üzerinde 2023 hedeflerimizi gerçekleştiriyor ve 2053 vizyonumuzu oluşturuyorken aynı sabrı sergiliyoruz. Hatırlarsanız Gazi Mustafa Kemal milletimizle birlikte milli mücadeleyi  ürütürken kimi çevreler manda, kimi çevreler doğrudan bir yerlere bağlanma teklifiyle ortada dolaşıyorlardı." dedi. 

"BÜTÜN BU SİLAHLARIMIZLA DÜNYADA BİZE DÜŞMAN OLANLARIN KORKULU BELASIYIZ."

Erdoğan, " Ülkemizin tarihinin en büyük demokrasi ve kalkınma atılımını gerçekleştirip siyasi, ekonomik, askeri, teknolojik her alanda dünyada ilk sıralara çıkma mücadelesi yürüttüğü şu dönemde de benzer heveslerle ortada dolananlar olduğunu görüyoruz. Milli mücadeleyi nasıl kendi ülkelerine ve milletlerine güvenleri olmayan bu manda sevdalılarına rağmen kazandıysak, bugün de aynı zihniyettekilere rağmen Türkiye'yi hedeflerine ulaştıracağız. Artık biz siyasi ve sosyal fay hatları üzerinden kurgulanan senaryolarla istikameti çizilebilen bir ülke değiliz. Göreve geldiğimizde bizim yerli silahlanmamız yüzde 20'ydi ama şimdi yüzde 80 ve artık bu silahlarımızı, mühimmatımızı, her şeyimizi kendimiz yapar hale geldik. Artık denizlerimizde, korvetlerimizle, fırkateynlerimizle dolaşıyoruz. Bunlar bizim kendi ürünlerimiz. Biz artık İHA'larımızla varız. SİHA'larımızla varız. Akıncılarımızla varız. Şimdi Gökbeylerimizle varız ve bütün bu silahlarımızla dünyada bize düşman olanların korkulu belasıyız." ifadelerini kullandı. 

“OYUNLARA GELMEYECEK, TUZAKLARA DÜŞMEYECEĞİZ"

Erdoğan," Milletler geçmişlerinden aldıkları güçle geleceklerini inşa ederler. Devlet geleneğinin, ordusunun tarihini binlerce yılla ifade eden Türk milleti, dünyanın en zengin medeniyet birikimlerinden birine sahiptir. Son asırlarda çeşitli sebeplerle bu potansiyeli yeteri kadar güçlü şekilde kullanamamamız, gelecekte de böyle devam edeceği anlamına gelmesin. Küresel gelişmeler Türkiye'nin önüne milletlerin ancak asırda bir yakalayabileceği kıymette altın bir fırsatı getirmiştir. Bu tarihi fırsatı değerlendirebilmemizin yolu elbette çok çalışmamıza ama daha önemlisi birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize sıkı sıkıya sahip çıkmamıza bağlıdır. Onun için tek millet diyoruz, tek bayrak diyoruz, tek vatan diyoruz, tek devlet diyoruz. Bir olacağız, iri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız. Milletimiz arasında fitne çıkarmaya, birliğimize zarar vermeye, beraberliğimizi bozmaya, kardeşliğimize halel getirmeye çalışanların asıl niyeti ülkemizin 2023 hedefleridir, 2053 vizyondur. İnşallah bu oyunlara gelmeyecek, bu tuzaklara düşmeyecek ve maziden atiye kurduğumuz köprüyü güçlendirerek yolumuza devam edeceğiz." şeklinde konuştu. 

Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, dönem birincilerine diplomalarını verirken, diğer öğrencilere ise TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülan, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ve 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ali Sivri diplomalarını verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, törenin ardından Deniz Harp Okulu Camisi'nin açılışını da yaptı. (DHA)

Editör: MURAT ÖZER