Sivil toplum kuruluşu Fashion Trust Arabia (FTA), İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği iş birliği ile aralarında yetenekli Türk tasarımcıların da bulunduğu FTA 2022 Ödülleri finalistlerini açıkladı.

BURCU AKYOL

FASHION TRUST ARABIA 2022 FİNALİSTLERİNİ DUYURDU

Her sene moda tasarımcılarına uluslararası tanınırlık, finansal destek ve iş desteği sağlamayı hedefleyen Fashion Trust Arabia (FTA), bu yıl dördüncü edisyonu düzenlenen FTA 2022 Ödülleri’nde yer almaya hak kazanan gelişen tasarımcılardan oluşan finalist listesini duyurdu.  

B

BÜNYAMİN AYDIN 

Gelişen ülkelerden genç tasarımcılara destek olmak amacıyla yaratılan “Misafir Ülke Ödülü” için bu yıl konuk ülke olarak davet edilen Türkiye’den dört başarılı isim yer alıyor. Kendi ismini taşıyan markasıyla Burç Akyol; Les Benjamins’in kurucusu Bünyamin Aydın; Siedrés’in eş kurucusu ve kreatif direktörü Ceylin Türkkan Bilge ve Sudi Etüz’ün yaratıcısı Şansım Adalı Misafir Ülke Ödülü’nü kazanmak için tasarımlarını sergileyecek. 

CEYLİN TÜRKKAN BİLGE 

FTA 2022 Danışma Kurulu’nun Orta Doğu ve Kuzey Afrika (ODKA) bölgesinden başvuran gelişen yetenekler arasından seçtiği 24 finalist Misafir Ülke Ödülü’nün yanı sıra beş FTA ödülünden birine sahip olma şansı yakalayacak. FTA eş kurucusu ve eş başkanı Tania Fares bu süreci “Bu yıl ODKA bölgesinin dört bir yanından 1000’den fazla muhteşem yetenek başvuruda bulundu. FTA’yı kurduğumuz 2018 yılından bu yana topluluğumuz hızla büyüyor ve markalarını büyüten birçok Arap tasarımcının yolculuğuna tanıklık ediyor olmak bizi gururlandırıyor.” sözleriyle anlattı. 

ŞANSIM ADALI 

Finalistler çalışmalarını FTA jürisine 26 Ekim 2022’de, Doha’da sunacak. Kazanan altı finalist FTA 2022 Ödülleri gecesi açıklanacak. 

Bu yıl Danışma Kurulu üyeleri arasında Adam Baidawi, Alexander Fury, Bryan Boy, Carmen Busquet, Edgardo Osorio, Elizabeth Von Der Goltz, Erdem Moralıoğlu, Fabio Piras, Gabriella Karefa-Johnson, Gaia Repossi, Imruh Asha, Mary Alice Malone, Nina Garcia, Olivier Theyskens, Patti Wilson, Pierre M’Pele, Piergiorgio Del Moro, Saif Mahdhi, Sarah Andelman, Sara Maino, Sofia Guellaty, Tiffany Godoy, Wayman Bannerman & Micah McDonald yer alıyor. 2022 jürisi ödül gecesine yakın bir tarihte açıklanacak. 

24 FİNALİST

FTA eş başkanı, Katar Müzeleri ve Doha Film Enstitüsü kurul başkanı H.E. Sheikha Al Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al Thani süreçten duyduğu heyecanı “Şimdiden öne çıkmayı başaran tüm yetenekli finalistleri tebrik ediyorum ve bölgemizdeki yetenekleri kutladığımız “Qatar Creates” projemiz kapsamında Ekim ayında FTA Ödülleri’ni sunmayı heyecanla bekliyorum.” sözleriyle dile getiriyor. 

FTA 2022 Ödülleri Finalistleri:

Hazır Giyim Ödülü:

Renawa Yassine (Lübnan), Rym Beydoun (Lübnan), Siham and Sarah Albinali (Suudi Arabistan), Youssra Elsadig (Sudan) 

Abiye Ödülü:

Amna Salem (Kuveyt), Artsi Ifrah (Fas), Moulham Obid (Suriye), Yasmin Mansour (Katar) 

Mücevher Ödülü:

Alexandra Hakim (Lübnan), Dalila Barkache (Fas), Fatma Mostafa (Mısır), Youssra Nichane (Fas) 

Aksesuar Ödülü: 

Duha Bukadi (Tunus), Eilaf Osman (Sudan), Karen Gaballa (Mısır), Leila Roukni (Fas) 

Franca Sozzani Çıkış Yapan Yetenek Ödülü: 

Claudia Khachan (Lübnan), Kazna Asker (Yemen), Mohammed El Marnissi (Fas), Rayana Boulila (Cezayir) 

Fashion Trust Arabia Hakkında:

Fashion Trust Arabia (FTA), benzersiz bir yardım amaçlı girişim olup ODKA bölgesindeki yetenekli tasarımcıları keşfetme, maddi olarak destekleme ve geliştirmeye, ayrıca bölgenin gelişen moda sektörünün dünya çapında tanıtılmasına odaklıdır. 

Fashion Trust UK girişiminin başarısı üzerinde inşa edilen Fashion Trust Arabia, 2018 yazında kurucu ortak Tania Fares ile eş yönetim kurulu başkanı Ekselansları Sheikha Al Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al-Thani tarafından Onursal Başkan Ekselansları Sheikha Moza bint Nasser’in himayesinde kurulmuştur. 

Bölgede türünün ilk girişimi konumunda bulunan FTA, ODKA’nın uluslararası pazara açılmaya hazır yetenekli tasarımcılarına maddi ödüller ve dünya standartlarında stratejik sektörel mentorluk gibi hızlandırıcı fırsatlar sunuyor.

Geleneksel FTA Ödül Töreninde kazanan 4 tasarımcıya işlerinin büyüklüğüne ve yıllık cirolarına bağlı olarak kilit iş geliştirme alanları için 100.000 $ - 200.000 $ arasında değişen mali hibe veriliyor. Franca Sozzani Ödülünü kazanan tasarımcı ise işine hızlı bir başlangıç yapabilmesi için 25.000 $ maddi yardımın yanı sıra markasını geliştirmek için sektörün önde gelen isimlerinden ve iş ortaklarından özel bir mentorluk programı alma hakkına sahip oluyor. 

Kazanan tasarımcılar ayrıca Londra merkezli global lüks perakende sitesi matchesfashion.com ile bir yıllık iş birliğinden yararlanacaklar. Bu kapsamda bir mentorluk programına katılmanın yanı sıra koleksiyonlarını tüm kanallarda tanıtabilecekler. Maison de Mode da FTA yarışmasını kazanan tasarımcılara sürdürülebilirlik konusunda özel rehberlik sağlayacak. 

Geçen yıl FTA Ödüllerini kazanan tasarımcılar: Zaid Affas (Hazır Giyim, Irak), Benchellal (Abiye, Fas), Alia Bin Omair (Mücevher, BAE), Port Tanger (Aksesuar, Fas) El Tayeb Nation (Franca Sozzani Çıkış Yapan Yetenek Ödülü, Sudan) ve A New Cross (Konuk Ülke Ödülü, Kolombiya). 

Editör: MURAT ÖZER