“Uzun süredir piyasaların beklediği FED faiz kararı dün akşam saatlerinde açıkladı. FED politika faizini piyasa beklentisi paralelinde doğrultusunda 25 baz puan artırarak %5,25 - %5,50 aralığına yükseltti. FOMC üyelerinin oy birliğiyle aldığı karar sonucunda politika faizi son 22 yılın en yüksek düzeyine çıktı. Piyasaların beklediği 25 baz puanlık artışıyle birlikte geçtiğimiz günlerde fiyatlayan piyasalar yükselişe geçti. Bitcoin 29.690$ seviyesini test etti ve bu sabah saatlerinde Bitcoin 29.400$, Ethereum 1.875$ seviyelerinden alıcı buluyor.” Bitay Araştırma Departmanı Analisti Betül Yavuz, FED’in faiz kararı sonrasında kripto para piyasalarında görülen gelişmeleri değerlendirdi. 

Toplantı sonrası yayımlanan metinde ekonomik aktivitenin son dönemde ılımlı bir genişleme sergilediği, işgücü piyasasındaki güçlü seyrin korunduğu ve bankacılık sisteminin dayanıklı ve sağlam olduğu belirtildi. Önümüzdeki dönem için ilave faiz artışları için açık kapı bırakılırken, FED Başkanı Powell, enflasyondaki %2 hedefini tekrar vurgu yaparak yıl sonuna kadar durgunluk dönemi öngörmediklerini ve faiz indirimi beklemediklerini de belirtti.

Faiz kararı ardından piyasaların 19-20 Eylül’de planlanan faiz artışı beklentisi ise %80 oranında sabit bırakılması yönünde. İlerleyen süreçte faiz kararlarında, gelecek olan veriler etkili olmaya devam edecek gibi gözüküyor.

Gelen bu FED kararıyla birlikte kripto piyasasının toplam değeri yükselişle 50 günlük hareketli ortalamanın üzerinde, 1,15 trilyon dolar seviyelerinde hareketlilik gösteriyor. Yeni günde Bitcoin ve Ethereum’da yatay pozitif bir hareket hakimken, altcoinlerde karışık bir seyir hakim. Son 24 saatte altcoinler arasında ayrışan AUCTION %165’lik yükselişle liderliği alırken, %26 artışla OGN ikinci ve %25’lik hareketiyle onu takip eden BOND ise üçüncü sırada en çok kazandıran kripto varlıklar olarak yerlerini aldılar.   

Makro verilerin yoğun olduğu bu haftanın diğer önemli verilerinden bugün Avrupa Merkez Bankasının faiz kararı ardından da ABD’den büyüme verisi radarımızda olacak. Faiz kararındaki piyasa beklentisi 25 baz puanlık faiz artışı yönünde olurken, ABD’nin ikinci çeyreğine ilişkin büyüme verisinin %1.8 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Bitcoin (BTC) Teknik Analiz        

Bitcoin, 29.100$’ı görmesinin ardından 3 gündür yükseliş serisi başlattı. Dün FED’in faiz artırımının ardından konuşma yapan Powell’in mesajlarını olumlu algılayan piyasalarda dolar düştü, kripto para ve hisse senedi piyasaları yükseldi. Dün her ne kadar 29.700$’a kadar yükselse de sabah saatlerinde 29.400$ seviyelerinde fiyatlanan Bitcoin için kısa vadede 29.550$ bölgesi kritik bir ara direnç bölgesi. Son dönemde destek olarak görev gören 29.500$ bölgesinin üzerine çıkılması, son 1 haftada geri çekilme yönündeki baskıları bertaraf edebilir ve yukarı yönlü seyri güçlendirebilir. 

TÜİK: "Hizmet üretimi yılık yüzde 13,8 arttı" TÜİK: "Hizmet üretimi yılık yüzde 13,8 arttı"

Kısa vadede Bitcoin’de 29.100$ destek seviyesi olmaya devam ederken 29.550$ çok yakın olunan ilk ara direnç, ardından 29.800$ - 30.100$ bandına oturması görünümü tekrardan pozitife döndürebilir.  

Compound (COMP) Teknik Analiz           

Son zamanların en istikrarlı ve güçlü kripto paralarından olan Compound, güçlü yükselişinin ardından temmuz ayının ortasına durulmaya ve dengelenmeye girmiş, 60$ düzeyindeki destekten onay alarak tekrardan bir yükseliş sürecine başlamıştır. Alım yönlü emirlerin son dönemde daha güçlü olduğu, hacimlerin yüksek seyrettiği Compound için 76$ seviyeleri önemli bir aşılması gereken direnç noktasıdır. Uzun zamandır aşılmakta zorlanan 76$ seviyelerine yönelik tekrardan bir yönelim söz konusu.  

Nitekim haziran ayından bu yana oluşturulan güçlü yükseliş dönemi ile oluşan trendden de aldığı destek ile 73$ düzeylerinde bulunuyor. Projenin geliştirme süreci ve güçlü piyasa fiyatlamasının devamı beklenebilir. Tekrar 76$ denemesi yapmasının ardından bu noktanın üzerine yükselmesi halinde ilk hedef 81$, ardından ise 97$ olacaktır. Olumsuz piyasa fiyatlaması durumunda ise 70$ ve 62$ destek seviyeleri konumunda bulunuyor. 

Kaynak: Bitay Araştırma

Editör: MURAT ÖZER