Polonya’nın 1 Eylül 1939’da Nazi Almanya’sı tarafından işgalinin yıldönümü münasebetiyleSavaş Kayıpları Raporusunuldu. Raporun sunulduğu programda konuşan eski başbakan ve hükümetteki partinin lideri Jaroslaw Kaczynski'nin, Almanya’nın tazminat ödemesi gerektiğini vurguladı

Hükümet Sözcüsü raporla ilgili paylaşım yaparak “Uzmanlar, kayıpların 6,2 trilyon Polonya Zlotisi (1.3 trilyon dolar) üzerinde olduğunu tahmin ediyor. Bu kayıplar hiçbir zaman telafi edilmedi” ifadelerini kullandı. Kaczynski ise sadece raporu hazırlamakla kalmadıklarını ayrıca tazminat için adım atacaklarını belirtti.

5 MİLYON İNSAN ÖLDÜ

Polonya Savaş Kayıpları Enstitüsü'nün hazırladığı ve işgalin yıldönümü sebebiyle sunulan rapora göre, Nazi Almayasının işgali sırasında ülkenin 1.3 trilyon dolar kayıp yaşadığı vurgulandı. Hükümet Sözcüsü Piotr Müller sosyal medyadan yaptığı açıklamada “5 milyondan fazla Polonya vatandaşı hayatını kaybetti. Polonya gelişme için büyük fırsatları kaybetti. Uzmanlar, kayıpların 6,2 trilyon Polonya Zlotisi (1.3 trilyon dolar) üzerinde olduğunu tahmin ediyor. Bu kayıplar hiçbir zaman telafi edilmedi” ifadelerine yer verdi.

"ALMAN SALDIRGANLIĞININ KURBANLARI ADALET TALEP EDİYOR"

Raporun sunumuyla ilgili sosyal medyadan açıklama yapan Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, “Alman saldırganlığının kurbanları adalet talep ediyor. Bu nedenle Savaş Kayıpları Raporunu sunuyoruz. Bu sadece geçmişin çözümü değil, her şeyden önce Polonya'nın geleceğini sakat bırakmanın telafisi” dedi.

 

Editör: MURAT ÖZER