Cevdet Yılmaz: "Kazakistan ile ticaret hacmimiz 10 milyar doları aştı" Cevdet Yılmaz: "Kazakistan ile ticaret hacmimiz 10 milyar doları aştı"

Türkiye Cumhuriyeti’nin Prag’da bulunan büyükelçilik konutunun hikayesi ve Türk-Çek ilişkilerinin tarihçesi kitaplaştırıldı. Yayınlanan kitaba yönelik çekilen belgeselde konuşan Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış ve eşi Beyhan Bağış, kitabın yayınlanma sürecine dair açıklamalarda bulundu. Büyükelçi Bağış, iki ülke arasındaki dostluğa dikkat çekti. Kitabın ön sözünü ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kaleme aldı.

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, ‘Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçiliği Konutu’ adlı kitabın hazırlanışıyla ilgili çekilen belgeselde değerlendirmelerde bulundu. Kitabın, alanında saygın bir uzman olan Prag Kalesi eski Baş Küratörü Profesör Jaroslav Sojka tarafından kaleme alındığını da söyleyen Bağış, kitabı kamuoyuna sunmaktan Türk Büyükelçiliği ekibi adına büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.

EGEMEN BAĞIŞ - BEYHAN BAĞIŞ

EGEMEN BAĞIŞ: “BEYHAN HANIMIN AZMİ OLMASAYDI BU ESER YAYINLANMAZDI”

Kitabın yazılma sürecinde en büyük destek verenlerden birinin eşi Beyhan Bağış olduğunu söyleyen ve teşekkürlerini sunan Bağış, “Pandemi sürecinde yaşanan kısıtlamalar ve birçok etkinliğin organizasyonumuzun yoğunluğu sırasında insanüstü emek ve çaba verilerek, hafta içi ya da sonu demeden, gece gündüz çalışılarak bu kitap yayınlanabildi. Beyhan Hanım’ın koordinasyonu, kararlılığı ve azmi olmasaydı bu eser yayınlanamazdı” dedi.

Büyükelçilik konut binasının 2025 yılında yüz yaşına gireceğini vurgulayan Büyükelçi Egemen Bağış’ın eşi Beyhan Bağış, “15 Mayıs 1944 tarihinden bu yana devletimiz tarafından kiralanan bu ihtişamlı bina, üzerinde bulunduğu arazisiyle birlikte, 1976 yılında rahmetli Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil ve dönemin Başbakanı Süleyman Demirel’in vizyon ve girişimleri ile satın alınarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin envanterine katıldı” dedi.

İki ülke arasındaki dostluğa da dikkat çeken Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, “Muazzam ikili ilişkilerimizin güncel bir göstergesi olarak, kitap aracılığıyla da vurguladığımız gibi 15 Temmuz 2016 tarihindeki hain darbe girişimi sırasında zarar gören Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki Bohemya kristali avizelerini Çek Hükümeti’nin restore etme girişimi, Türk milleti tarafından derinden takdir edilmektedir. Enerji, güvenlik, savunma, turizm, kültür, eğitim ve ticaret alanlarında halihazırda önemli bir iş birliğimiz olsa da ülkelerimize karşılıklı fayda sağlayacak iş birliği için çok daha büyük bir potansiyel bulunmaktadır. Türkiye’nin Çeklerin en çok tercih ettiği turistik merkezlerden biri olması ve öğrenci değişim programları kapsamında Çekya’nın Türk öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ülkelerden biri olması, ülkelerimiz arasındaki ilişkileri güçlendirme yönündeki umudumuzu pekiştirmektedir” dedi.

Kitap ile iki ülke arasındaki ikili ilişkileri ve bina ile ilgili olarak az bilinen bilgileri ortaya çıkardıklarını da söyleyen Bağış, “Özellikle, bu kitabın yayınlanmasına destek olan Ahmet Yüce’ye destekleri için şükranlarımızı sunuyoruz. Avrupa’nın kalbinde yer alan altın şehir Prag’da ülkemizi, milletimizi ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı temsil etmek bizim için büyük bir onur vesilesidir. Ülkemiz ile müttefikimiz Çekya arasındaki ikili ilişkilerimizi her alanda daha da geliştirme iradesine sahip olduğumuzu söylemekten gurur duyuyorum. Her zaman olduğu gibi, dost ve müttefikimiz Çekya ile ikili ilişkilerimizi her alanda daha da geliştirme iradesine sahip olmaktan da ayrıca gurur duyuyoruz. Yaşasın Türk-Çek dostluğu ve müttefikliği” ifadelerini kullandı.

RECEP TAYYİP ERDOĞAN - EGEMEN BAĞIŞ 

KİTABIN ÖNSÖZÜNÜ CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN KALEME ALDI

Çekçe ve İngilizce basılan, Türkçe dahil üç dilde açıklamalar ile tasarlanan renkli ve siyah beyaz fotoğraflarla 250 sayfa kalınlığındaki kitap için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da birer ön söz kaleme aldı. Kitabın ilk tanıtımı Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky ile birlikte yapıldı. Sınırlı sayıda basılan ancak aynı zamanda dijital olarak da hazırlanan eser kitapseverlerin erişimine sunulacak.

Editör: Admin Admin