Haber Channel ailesi olarak Sanitas SPA kurucu ortağı Şebnem Akman Balta ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Sanitas SPA kurucu ortağı Şebnem Akman Balta, Türkiye’nin spa ve wellness alanındaki turizm elçiliğini ve gittikçe farkındalığı artan sektörünü siz degerli HaberChannel.com okurlarına anlattı..

Düğün sonrası balayına maldivler’e gitmek yerine türk hamamı almak için bize gelen çok ‘repeat guest’ misafirimiz oluyor.

30 yıldır Robinson ve TUI ile birlikte, 17 yıldır da Kempinski Otel zinciriyle yaklaşık on spa’sı ile Türkiye’nin en iyi lokasyonlarında hizmet veren Sanitas SPA, yeni şubesini Kemer Country Club bünyesinde açtı. Bu şubesini, hayat tarzıyla wellness’ın birleştiği zincirin en yeni halkası olarak yorumlayan Sanitas SPA kurucu ortağı Şebnem Akman Balta ile Türkiye’nin spa ve wellness alanındaki turizm elçiliğini ve gittikçe farkındalığı artan sektörünü konuştuk.

Masajlardan bahsedersek, elle yapılan bir masajın, en basit haliyle insan üzerinde nasıl bir iyileştirici gücü var?

Masaj, wellness’ın temel taşıdır. Spa’ya gittiğiniz zaman kendinizi kesinlikle iyi hissedersiniz. Bir insana masaj terapileriyle dokunduğunuzda, o kinin üzerindeki bütün negatif enerjiyi atarak, onun inovasyona daha açık olduğu anı yaratırız. Sanitas Spa’da, resepsiyonda, ‘Size nasıl yardımcı olabiliriz?’ diye bir soru sormayız. ‘Sizin için bugün güzel ne yapabiliriz?’ deriz. Çünkü burası güzel şeylerin olduğu, iyi hissettiğiniz anların, deneyimlerin yaşandığı bir yer. Öncelikle doğru terapistle doğru misafirin buluşması gerekiyor. Başarılı bir spa’da yönetici ve ekibi misafirini doğru bakıma yönlendirirse aldığı masaj terapisinden tam verim alır. Vüducundaki kan ve lenf dolaşımı hızlanır, yorgunluğunu atmasına yardımcı olur, zihin olarak inovasyona daha açık olur, vücut detoksu sağlar, ödemi atmaya yardımcı olur, spor öncesi ve sonrası yaralanma ve sakatlanma riskini azaltır. 

BİZ SPA'MIZDA TÜM DÜNYA MASAJLARINI UYGULUYORUZ

Çok çeşitli masaj terapileri var. Bunlardan bir kısmı zaman zaman trend olarak öne çıkıyor. Siz Sanitas SPA’da hangi masaj terapilerini uyguluyorsunuz? Son senelerde daha popüler olan bir masaj terapisi var mı? 

Biz spa’mızda tüm dünya masajlarını uyguluyoruz. İsveç masajı olarak adlandırılan ve tüm dünyada aynı şekilde uygulanan klasik masaj, Bali masajı, pasif yoga hareketleri içeren Thai masajı, ısıtılmış yağlarla yapılan Ayurveda, Hawai’de kraliçenin kendisini iyi hissetmesi için yapılan bir ritüel olan Lomi Lomi Nui, taş masajı gibi tüm spa bakımlarını, tüm otellerdeki spa’larda uyguluyoruz. Özellikle Thai masajını, klasik masajla birleştirerek, blend ederek bize özel hale getirip popüleritesini arttırdık. 

'DOKUNUŞUN FARKLILIĞINI HİSSEDİN'

‘Blend edilmiş masajları’ hangi taleplere göre formüle ediyorsunuz? 

Misafirlerimizin birçoğu masaj yapılırken özel aroma yağ kullanılmasını seviyor. Gün içinde insanlar dijital hayatın verdiği kolaylıklar nedeniyle daha az hareket ettiği için ve zamanla yarıştıkları için hareket kısıtlılığı yaşamakta. Bu yüzden spa’ya geldiklerinde özellikle pasif yoga hareketleri içeren Thai masajını çok tercih etmekteler. Biz Sanitas SPA olarak Thai masajını blend ederek, misafirlerimizin beklentilerine cevap veriyoruz. Sanitas’ta mottomuz, ‘Dokunuşun farklılığını hissedin.’ O yüzden, sektördeki 30 yıllık tecrübemizden yola çıkarak, misafirlerimizin sadece bizde deneyimleyebileceği, bize özel ‘Sanitas imza masajı’ gibi farklı masajlar oluşturduk. 

Türkiye’deki bir spa’nın en özgün ve özel yeri ‘Türk Hamamı’... Ülkemizde ve tüm dünyada daha yaygın ve popüler olması için sizin farklılaştırdığınız, modernize ettiğiniz yönleri var mı? 

Türk hamamının orijinalinde kese köpük var. Biz, Tük hamamını da Sanitas SPA’ya özgü hale getirdik. Başlarken, misafirlerimize önce sıcak, soğuk su dökmeleri uyguluyoruz. Bu, 19. yüzyılın sonlarında Papa Kneipp’ın veremi yenmesinde etkili, bağışıklık sistemini güçlendirici bir ritüel. Bu uygulama, hamamda damar jimnastiği yaparak vücudu kuvvetlendirerek, bize özel olan Osmanlı döneminden gelen bal, süt, gülsuyu ve birtakım başka içeriklerle zenginleştirdiğimiz bir losyonu uyguluyoruz. Bu şekilde Türk hamamı ritüelini keyifli ve farklı cilt tipleri için sağlıklı hale getirmeyi amaçladık. Biz, Türk hamamını şehrin modernizasyonuyla günümüze uyarladık.

"BİZ HER MİSAFİRİMİZE KİŞİYE ÖZEL HİZMET VERİYORUZ"

İstanbul’daki ilk şubenizi Çırağan Palace Kempinski otelinde açmışsınız. 17 senedir burada kesintisiz hizmet veriyorsunuz. Bu mekanda ‘Sarayın atmosferi’ yaşatılıyor. Bir Osmanlı sarayı bünyesinde spa & wellness merkezi işletmenin hangi avantajlarını yaşıyorsunuz? 

Bir turizmci olarak diyebilirim ki, Çırağan Palace Kempinski Türkiye’nin incisi, göz bebeği... Bu ailenin bir parçası olmaktan ben de onur ve gurur duyuyorum. Biz her misafirimize kişiye özel hizmet veriyoruz, örneğin hamam bizde kişiye özeldir; ona özel açılır ve kapatılır. Bu yüzden de aslında pandemi döneminde, kuralların sağlıklı yürütüldüğü, en hassas tesisti burası. Burası ‘Luxury’ kelimesinin de tam anlamıyla yerini bulduğu bir noktadır. Kişiye özel jakuzileri, süt banyolarını, Osmanlı döneminin lavanta ve gül banyolarını, peelinglerini, lüks segmentin altın, pırlanta, inci tozları karışımlarıyla hazırlanan cilt bakımlarını ve havyar bakımını Çırağan Palace Kempinski, Kempinski Hotel Barbaros Bay Bodrum, Kempinski Hotel The Dome Belek’de yaşatıyoruz. 

Diğer tesislerdeki bakımlarınız nasıl?

Robinson Club Nobilis, Robinson Club Çamyuva, Robinson Club Pamfilya, Robinson Club Sarıgerme Park, Sirene Luxury Hotel Bodrum, Radisson Collection Hotel Bodrum gibi tesislerimizde de tesise ve misafir tercihlerine uygun keyifli terapiler, cilt ve vücut bakımları uyguluyoruz. Özellikle ülkemizin güney bölgesindeki otellerde spor masajı, fizyoterapi bakımları ve Türk hamamı yoğun tercih edilmekte. 

Her sene dünyanın her yerinden sayısız misafirleri ağırlıyorsunuz spa’nızda. Bize onlardan biraz bahsedebilir misiniz? İçlerinde hangi bakımlarınızın, terapilerinizin müdavimleri var? 

Çok keyifli, güzel, onur duyduğumuz çok anımız var. Ama bir misafirimizin aldığı hamam bakımı sonrası, tüm Türkiye’yi gezdim ama aynı hamam bakımını, aynı dokunuşları başka yerde bulamadım diyerek, bizi Rusya’daki evine, hamam bakımı yapmamız için davet etmesi ve evine özel olarak yaptırdığı Türk hamamında 4 kişilik ekibimizle hizmet vermemiz unutulmaz bir anımdır. Ülkesinde hürmetle, çok güzel karşılandık, en iyi mekanlarda ağırlandık. Bir turizm elçisi olarak, ülkemizi özellikle de Türk hamamı hizmetimizle tüm dünyada iyi temsil ettiğimizi düşünüyorum. 

"TURİZM ELÇİLİĞİNİ, TURİZM MELEĞİ OLMAYI BAŞARAN İYİ BİR SPA AİLEMİZ VAR" 

Şu anda röportajımızı yaparken ben de repeat guest’lerinizden birine şahit oluyorum. Terapistlerinizi isimleriyle tanıyor ve telefonda alışkın olduğu terapisti ismiyle istiyor. Bunlar çok özel başarılar… Bunun gibi gurur duyduğunuz başka hangi anılarınız var?  

Düğün sonrası, balayına Maldivler’e gitmek yerine Türk hamamı almak için bize gelen çok ‘repeat guest’ misafirimiz oldu. Hala da onlarla görüşürüz. Şirket telefonlarımıza ‘yakında geliyoruz’ diyerek bıraktıkları mesajları görmekten gurur duyuyoruz. Turizm elçiliğini, turizm meleği olmayı başaran iyi bir Spa ailemiz var.

Geçtiğimiz ay Kemer Country Club’da İstanbul’daki ikinci Sanitas SPA şubenizi açtınız. Burası aynı zamanda çeşitli spor imkanları da sunan bir kulüp. Burada özellikle amatör ya da profesyonel sporculara özel wellness hizmetleriniz var mı?

Tabii ki… Tüm misafirlerimize, artık tıbbı destekleyici medikal tedavileri ve fizyoterapi uygulamalarını da sunmaya başladık. Sanitas SPA, Kemer Country Club’da yaşam tarzınızı spa ile birleştirmeye geldi. Binicilik, golf, tenis, yüzme, jimnastik gibi sporların öncesinde veya sonrasında yaşanabilecek yaralanma veya sakatlanmaları önleyici, kondisyon arttırıcı terapiler uygulamaktayız. Özellikle spor yapanlar, masajın zihin ve vücut detoksu yaparak, ‘odaklanmaya etkisini’ çok hissedecekler. Kemer Country Club’da tüm dünya masajları, cilt bakımları, vücut bakımları, fizyoterapi uygulamaları yapılmakta. Cilt bakımı uygulamalarında özellikle IBeauty ve AquaPleel gibi bakımlarımız öne çıkmakta. 

İş hayatında bu kadar yönlü olmanın arkasında güçlü bir eğitim olmalı. Aldığınız eğitimlerden bahseder misiniz?

Amerika’da Wisconsin Üniversitesi’nde design thinking dediğimiz satış eğitimi üzerine Silikon Vadisi’nde start up’lara katıldım, insan kaynakları eğitimi aldım. Burada psikolojinin çok önemli olduğunu gördüm. İnsan psikolojisini doğru yönetebilen, doğru soruyu soran, doğru kişi analizi yapabilen insanlar başarılı olur. Psikolojiyi ve insanı doğru yöneten liderler yetiştirerek, kendilerini bizim bünyemize ait hisseden personellerle yolumuza devam ediyoruz. Lisansımı Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yaptım. Ardından ekonomi yüksek lisansımı (MBA) tamamladım. İş sağlığı ve iş güvenliği yüksek lisansı ve yine aynı alanda doktoramı yaptım. Tez konum turizm sektöründe, spa alanında personel verimliliği ve iş riski üzerine bir çalışma. Makalelerim ulusal ve uluslararası kongre ve dergilerde yayınlandılar. Dubai’de IFAH ödüllerinde En İyi 100 Sağlık Lideri ödülüne layık görüldüm. 

"DÜNYA'NIN HER YERİNE DANIŞMANLIKLAR VERİYORUZ"

Spa ve Türk Hamamı alanlarında dünyada farklı ülkelere de danışmanlıklar veriyor musunuz? Hangi konularda sizin tecrübelerinizden faydalanmak istiyorlar? 

Dünyanın her yerine danışmanlıklar veriyoruz. Almanya Stuttgart’ta Schlossotel, Rusya’da personel eğitimleri, Kazakistan, Yunanistan’da danışmanlıklar verdik ve Azerbeycan’da hala yürüyen danışmanlığımız mevcut. Türkiye'de Ankara’da Bilkent Otel’de yaklaşık 14 yıldır danışmanlığımız devam etmekte. Aynı zamanda çeşitli tesislere personel eğitimi, masajlarla ilgili eğitimler, resepsiyon, kalite standartları eğitimi, spa müdürü eğitimi gibi spa sektörüyle ilgili verilmesi gereken tüm hizmetleri veriyoruz. Bir spa’nın inşaatından kurulumuna, insan kaynaklarından personel eğitimlerine kadar ‘anahtar teslim bir spa işletmesi’ verebiliriz. Bu konuda dünyada lider firmalardan birisiyiz. Aynı zamanda turizmle ilgili herhangi bir iş kazası olduğunda bilirkişi olarak da görev alıyorum.

"DÜNYADA DA ÜN YAPMIŞ, ÇOK İYİ MİMARLARIMIZ VAR"

Siz spa ve wellness alanlarının mimari projelerini de yapıyorsunuz. Bu alanları planlamak nasıl bir uzmanlık gerektiriyor? 

Dünyada da ün yapmış, çok iyi mimarlarımız var. Spa operasyonu biraz daha uzmanlık istediği için tıpkı diğer mesleklerdeki gibi, (örneğin hastane kurulumunda doktor) mimarlarımızın bir danışana ihtiyacı olmakta. Özellikle doğru kurulumun yapılması, operasyonel olarak misafir memnuniyetini arttırır. Çünkü ıslak ve kuru mekanların ayrılması, masaj odalarının metrekaresi ve dünya standartlarına uygunluğu çok önemlidir. Ben yüksek lisans tezimi spa ergonomisi üzerine yaptım. Ergonomi insanın fiziksel ve psikolojik özelliklerini inceleyerek insanın makine ve çevreyle uyumunu gösterir. Yani iş hayatındaki verimliliği arttırıcı kullanılan ekipmanın doğru yükseklikte ve boyutta olması (örneğin hamam mermer taşının yüksekliği) gibi konularda destek vererek personelin duruş bozukluğu yaşamasını engeller, iş kazası ve yaralanma gibi konuların önüne geçer. Eşim ve ben, birlikte uzun yıllardır bu sektördeyiz. Bitmiş yerleri yıkıp yeniden yapmak daha büyük bir maliyet getirdiği için bir işe başlamadan önce doğru danışmanlıklar alarak, tesislerin kurulumunu ve maliyetlerini azaltmak gerekir. Bu noktada danışmanlığın önemini tekrar belirtmek isterim.

Röportaj: Cem Tayanç 

Editör: MURAT ÖZER