ABD’nin Montana eyaletinde dün Çin menşeili sosyal medya uygulaması TikTok’un eyalet çapında yasaklanmasını öngören yasayı imzalayan Montana Eyaleti Valisi Greg Gianforte, ayrıca Rusya menşeili Telegram’ı ve Çin menşeili WeChat’in devlet cihazlarına yüklenmesini de yasakladı.  

ABD’nin kuzey eyaletlerinden Montana Valisi Gianforte, dün eyalet çapında Çin merkezli ByteDance firmasının sosyal medya uygulaması TikTok’un, tüm cihazlara yüklenmesini yasaklayan eyalet yasasını imzaladı. Yasaya göre eyalet sınırları içinde TikTok’un yüklenmesine izin veren bilişim firmalarının, yasayı çiğnedikleri için 10 bin dolar ve izin verilen her gün için 10 bin dolara yakın ceza ödeyeceği belirtildi. Yasa, 1 Ocak 2024 itibariyle yürürlüğe girecek ve kişileri kapsamayacak.   

DÖRT UYGULAMA DAHA YASAKLANDI

Vali Gianforte konuyla ilgili açıklama yapıp eyaletin Bilişim Kurulu Başkanına gönderdiği talimat yazısında TikTok’un ‘yabancı düşmanlara’ ait sadece bir uygulama olduğunu belirterek “Bugün, eyaletin Bilişim Kurulu Başkanına, eyalet ağından yabancı düşmanlara kişisel bilgi veya veri sağlayan her türlü uygulamayı yasaklaması talimatını verdim” dedi.

İlgili talimatta Rusya menşeili Telegram ve Çin menşeili WeChat sosyal medya uygulamalarıyla birlikte toplamda 4 uygulamanın, resmi kurumlara ait cihazlarda kullanılmasının yasaklandığını yer aldı. Montana Valisi Gianforte, TikTok’u kişisel ve özel bilgileri Çin Komünist Partisi’ne göndermekle suçladı.    
 

Editör: MURAT ÖZER