Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türk'ün ölüm fermanı olarak tedavüle sokulan Sevr'i, milletimiz işte bu topraklarda dişiyle tırnağıyla kanıyla canıyla yırtarak müstevilerin suratına çarpmıştır. Türk'ün esir edilemeyeceğini, Türk'e kefen biçilemeyeceğini; 26 Ağustos'ta Afyon’da başlayıp, 9 Eylül'de İzmir'de sona eren bu kıyamla tüm dünyaya ilan ettik" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, aralarında yapımı tamamlanan Zafer Meydanı'nın da olduğu birçok projesinin açılış törenine katılmak için Kütahya'ya geldi. Fatin Rüştü Zorlu Caddesi'ndeki alanda toplanan halka hitap eden Erdoğan, Büyük Taarruz ve akabindeki çatışmaların dünya askeri tarihine en başarılı topyekun savaş örneği olduğunu söyledi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile birlikte geçen hafta Malazgirt'teki programa katıldıklarını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

"Sultan Alparslan, Bizans'ın gururlu hükümdarı Diyojen'in sayıca üstün ordusunu yenerek, Anadolu'nun kapılarını milletimize Malazgirt'te açmıştı. Milli Mücadele ile asırlardır bitip tükenmeyen bir kin ve hırsla bizi bu topraklardan söküp atmak isteyenlere Anadolu'nun ebedi vatanımız olduğunu bir kez daha ilan ettik. Selçuklu'nun mirasını devralan, cumhuriyetimizin kuruluşuna giden yolda ter ve kanla döşenmiştir. Birinci Dünya Savaşı'nda dört bir yanda 7 düvele karşı savaşan, Çanakkale'den Kut'ül Amare'ye kadar pek çok yerde zaferler kazanan Osmanlı, İstanbul'un işgali ve Sevr dayatması ile adeta dermansız bırakılmıştı. Vatan topraklarını dört bir yandan işgale başlayan düşman; Adana, Antep ve Maraş direnişleriyle pabucun pahalı olduğunu görünce sinsi amalarının taşeronluğunu Yunan'a bırakmıştır. İstiklal Mücadelesi'ni Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde Anadolu'ya taşıyan milletimiz, varını yoğunu ortaya koyarak, hazırladığı ordusuyla Kocatepe ve Dumlupınar'da yeni bir destanın girizgahını yapmıştır. Samsun'da başlayıp, Ankara'da Büyük Millet Meclisi'nin açılışıyla dünyaya resmen ilan edilen bu sürecin her aşaması, küllerinden yeniden doğan bir milletin uyanışının sembolüdür." 

'TÜM DÜNYAYA İLAN ETTİK'

Afyon Kocatepe'den başlayıp, Dumlupınar'a, oradan da İzmir'e kadar süren Büyük Taarruz'un, Türk ordusunun uzunca bir aradan sonra yaptığı ilk büyük saldırı harekatı olduğunu anlatan Erdoğan, "Düşmanın belki makinelisi, topu, arabası, uçağı bizden çoktu ama bizim askerimizin iman dolu yüreği, bu eksiklerin hepsini fazlasıyla telafi ediyordu. Nitekim Yunan ordusu çekilirken, 200 bin kişilik kuvvetinin yüzde 65'ini Afyon-Kütahya hattında zaiyat olarak bırakmıştır. İmandır, o cevher ki ilahi ne büyüktür imansız olan paslı yürek sinede yüktür. Evet; bu millet, o imanlı yürekleriyle imansızları İzmir'den denize döktü. Aşağı yukarı aynı sayıya sahip, Türk ordusunun bu savaştaki kaybı ise yüzde 6,5 civarındadır. Türk'ün ölüm fermanı olarak tedavüle sokulan Sevr'i, milletimiz işte bu topraklarda dişiyle tırnağıyla kanıyla canıyla yırtarak müstevilerin suratına çarpmıştır. Türk'ün esir edilemeyeceğini, Türk'e kefen biçilemeyeceğini, 26 Ağustos'ta Afyon’da başlayıp, 9 Eylül'de İzmir'de sona eren bu kıyamla tüm dünyaya ilan ettik. Milletimizin ebedi vatanı, Anadolu'daki istiklaline ve istikbaline sahip çıkmakta kararlı olduğunu bir kez daha dosta düşmana göstermiştir" diye konuştu.

'BU MÜCADELE ELBETTE KOLAY GERÇEKLEŞMEDİ'

Erdoğan, salgın dönemiyle gelişmiş ülkeler dahil tüm dünyanın dengelerinin altüst olduğunu ancak Türkiye'nin hedeflerine doğru yürüyüşünün ara vermeden devam ettiğini söyleyerek, "Aynı şekilde demokraside de her kesimden vatandaşımızın hak ve özgürlük alanlarını genişleterek sosyal gerilimlere ve terör örgütlerin zemin bulmasına fırsat veren tüm çarpıklıkları ortadan kaldırdık" dedi.

Terörle mücadeleye de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Terörle mücadele Türkiye'nin sorunlarında ilk sırada mıydı? Gabar'a girdik mi? Cudi'ye girdik mi? Tendürek'e girdik mi? Bestler Dereler'e girdik mi? Bütün terör inlerine, bunların kafalarına kafalarına geçirdik mi? Yurt içinde ve yurt dışında bunu başardık mı? Bundan sonra da başarmaya aynen devam edeceğiz. Bu mücadele elbette kolay gerçekleşmedi. Attığımız her adımda dışarıdan ve içeriden nice engellerle karşılaştık, nice kayıplar verdik, nice bedeller ödedik ama hamdolsun Allah'ın yardımı ve milletimizin desteğiyle hepsinin de üstesinden geldik" diye konuştu. 

'AVRUPA'DA DOĞAL GAZ BULAMIYORLAR, MARKET RAFLARI BOŞ'

Türkiye'yi her bakımdan dünyanın en stratejik ülkelerinden biri haline getirdiklerini aktaran Erdoğan, Avrupa ülkelerinin doğal gaz bulamadığını ve market raflarının boş olduğunu belirterek, şunları kaydetti: 

"Bugün Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ülkesi arasına girmeyi hedefleyen bir vizyona ulaştırdıysak 20 yılda kurduğumuz altyapıya ve verdiğimiz mücadeleye borçluyuz. Son dönemde milletimizin canını yakan bazı sıkıntılar var ama bu dünyanın da sorunu. Siz bakmayın Avrupa'sından Amerika'sına kadar tüm gelişmiş ülkelerin sanki böyle bir sorunları yokmuş gibi davrandığına. Emin olun onların başındaki karabulutların taşıdığı felaket yağmurları, bizim yaşadıklarımızla mukayese bile edilmez. Bakın, doğal gaz bulamıyorlar. Şu anda marketlerin rafları Avrupa'da boş. Şimdi Tarım Kredi Kooperatifleri'yle vatandaşlarımıza inşallah daha ucuza ürünlerimizi satmaya başladık ve bu artarak devam edecek ve 1300 tane marketi süratle 2 bin, 2 bin 500, 3 bine çıkaracağız ve benim vatandaşım Tarım Kredi Kooperatifleri'nden ucuz ürün almaya devam edecek. Türkiye yıllar önce tercihini istihdam ve üretimden yana yaparak, ekonomik modelini değiştirdiği için bu küresel fırtınadan en az kayıpla çıkacaktır. Öyle de oldu. İnşallah, yılbaşından sonra aldığımız tedbirlerin, uyguladığımız politikaların, vatandaşlarımızın günlük hayatlarındaki olumlu yansımalarını daha iyi göreceğiz. Hep söylediğim gibi kardeşlerim biraz sabır ve daha çok destek istiyorum. Çünkü bizim en büyük gücümüz; birliğimizdir, beraberliğimizdir, kardeşliğimizdir. İnsanları güvenlik ve refah seviyesi altında yaşamaya alıştırmış ülkelerin, asıl kriziyse daha yeni başlıyor. Üretim ve tedarik alanındaki bozulmayı, finans alanındaki dalgalanmayı, işsizlikle birlikte sosyal çalkantılar izlemeye başladığında hepsinin de nasıl çaresizce sağa sola yalpaladığını göreceğiz. Bizse kimi küçük sarsıntılara rağmen mücadeleyi bırakmadan, istikameti bozmadan yolumuza devam ediyoruz."

KÜTAHYA'YA YAPILAN YATIRIMLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin tüm illerine yaptıkları yatırımlarla şehirlerin çehresini değiştirdiklerini söyledi. Sadece Kütahya'da son 20 yılda toplam 26 milyar liralık yatırım yaptıklarını belirten Erdoğan, "Eğitimde 2 bin 685 adet yeni derslik inşa ettik. Şehrimizde ikinci devlet üniversitesi olarak KSBÜ'yü kurduk. Gençlik ve sporda yükseköğrenim yurt yatak kapasitesini 12 bin 493'e ulaştırdık. Toplam 46 adet spor tesisi inşa ettik. Sosyal yardımlarda Kütahyalı ihtiyaç sahiplerine 1,7 milyar lira tutarında kaynak aktardık. Sağlıkta toplamda 1050 yataklı 11 hastane ile birlikte 43 sağlık tesisi inşa ettik. 610 yataklı Kütahya şehir hastanemiz ile Domaniç entegre ilçe hastanemizin inşası sürüyor. Çevre ve şehircilikte Kütahya'da TOKİ kanalıyla 10 bin 783 konutun yapımını tamamlayıp, hak sahiplerine teslim ettik. 2 bin 189 konutun yapımı devam ediyor. Şehrimizde 6 millet bahçesi projemiz var. Bunlardan birini tamamlayıp hizmete sunduk; 2'sinin yapımı, 3'ünün de proje çalışmaları devam ediyor. Kütahya, Afyonkarahisar, Uşak ve Eskişehir illerimizi kapsayan Frigya Vadisi'ni Anadolu’nun açık hava müzesine dönüştürüyoruz" dedi. 

PROJE VE TESİSLERİN AÇILIŞINI YAPTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından Kütahya'da son yıllarda yapımı tamamlanan ve 5,5 milyar liraya mal olan 344 ayrı projenin toplu açılışını yaptı. Erdoğan'a Kütahya ziyaretinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, Kütahya Valisi Ali Çelik, AK Parti Kütahya milletvekilleri Ahmet Tan, İshak Gazel, Ceyda Çetin Erenler, MHP Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş, belediye başkanları, oda başkanları ile ilçe başkanları eşlik etti. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AFYONKARAHİSAR’DA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Ağustos 1922-2022 Büyük Zafer’in 100’üncü Yılı etkinlikleri kapsamında Kütahya’daki toplu açılış töreninin ardından Afyonkarahisar’a geçti. Afyonkarahisar’daki Toplu Açılış Töreni’nde Zafer Meydanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fotoğraflarıyla donatıldı.

Erdoğan’dan önce sırasıyla eski bakan ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay birer konuşma yaptı.

4 milyar 66 milyon TL’lik 222 yatırımı kapsayan törende vatandaşlara seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, coşkulu kalabalığı görünce yüreğinin ‘güm gümgüm’ vurduğunu söyledi. Kütahya ve Afyon’daki açılışlara 50 bini aşkın vatandaşın katıldığını belirten Erdoğan, "Bay Kemal bak Afyon’dan sana selamlar var, Kütahya’dan sana selamlar var. Salgın sebebiyle 3.5 yıldır sizinle bir arada olamadık. Ama yeninden Afyonkarahisar'dayız. Büyük Zafer’in memleketinde, zaferin şehrindeyiz. Mücadelenin, direnişin, milli iradenin şehri Afyonkarahisar'da bulunmaktan sizlerle hasret gidermekten büyük bahtiyarlık duyuyorum” dedi.

ŞEHİTLER DİYARI AFYONKARAHİSAR

Afyonkarahisar’ı ‘Şehitler Diyarı’ olarak gösteren Erdoğan, “Vatanımız, bayrağımız ve ezanımız için can veren tüm kahramanlara Allah'tan rahmet niyaz ediyorum. Büyük zafere 100’üncü yılına ulaşmanın heyecanını yaşadığımız bu özel günde Kocatepe'den taarruz emrini veren Başkumandan Gazi Mustafa Kemal Paşayı, Yüzbaşı Agah Efendi'yi ve beraber toprağa düştüğü Mehmetçiği, Çiğiltepe Kahramanı Albay Reşat Bey'i Afyonkarahisar'ın şehitliklerinde koyun koyuna yatan tüm yiğitleri, tüm askerleri burada tazimle yad ediyorum. Rabbim şehitlerimizin ruhlarını şad, mekanlarını cennet, ali eylesin diyorum. Aynı kutlu gaye uğrunda yaralanan gazilerimize özellikle rabbimden şifalar diliyorum” dedi.

ARTIK 9 AY VAR

Yarın Ankara'da, 30 Ağustos Zafer Bayramı’na katılacağını açıklayan Erdoğan, "Milletimizin bu topraklardaki bin yıllık varlığının, köşe taşları olarak ördüğümüz zaferlerimizin, hiç bir ayrım yapmadan kucaklıyoruz. Şimdi buradan size sesleniyorum. Artık 9 ay var. 9 ay sonra 2023, seçimlere hazır mıyız? Kapı kapı dolaşmaya var mıyız? Ben size inanıyorum. Size güveniyorum ve 2023'ün bizler için bugün burada olduğu gibi bir zafer yılı, yeniden olacağına inanıyorum. Bize yıllarca unutturulmaya çalışılan, yıllarca üstü örtülen, yıllarca ihmal edilen tarihimizi kendilerince yeniden yazmak isteyenler tarafından yok sayılan zaferlerimizin hepsine de sahip çıkıyoruz. İşte bugün burada olduğu gibi hem millet olma bilincini kuvvetlendiriyoruz, hem de 85 milyonun birlik ve beraberliğini tahkim ediyoruz. Şehitlerimizi şükranla anarken aynı zamanda canları pahasına bizlere bıraktığı emanetlere karşı mesuliyetimizi hatırlıyoruz” diye konuştu.

BİZ YOLA AFYONKARAHİSAR’DAN ÇIKTIK

Birileri rahatsız olsa da şanlı tarihin bu önemli günlerini daha büyük katılımlarla çok daha coşkulu bir şekilde yad edeceklerini dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:

"Tarih bilmez, ahlak bilmez, kutsal tanımaz edepsizlere rağmen milletimizi ayakta tutan sütunların yıkılmasına müsaade etmeyeceğiz. Ne Türkiye'yi eski kötü günlerine geri döndürme çabaları, ne millete tepeden bakmaya çalışan elitlerin hezeyanları, ne milli iradenin egemenliği kabullenemeyen esaretçilerin oyunları ne de FETO'sundan PKK'sına, eli kanlı terör örgütlerinin kalleş saldırıları, bunların hiçbiri bizi yolumuzdan alıkoymamıştır. Milletimizin mukaddes değerlerine dil uzatanlar, milletimizin kutsallarına hakaret edenler, hem mahşeri mizanda hem de hukuk önünde hesap vermekten paçalarını kurtaramayacak. AK Parti olarak yola nereden çıktık, Afyonkarahisar'dan çıktık, şimdi hazır mısınız? Şu anki coşkuyla tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız. Bu kadar, bizim bu birliğimizi kimse bozamaz. Tarihi şahsiyetlerimiz arasında ayrımcılık yaparak fitne tüccarlığına soyunan sahte tarihçiler, kirli emellerini gerçekleştiremeyecek. Tek parti faşizmi özlemiyle yanıp tutuşanlar son 20 yıldır olduğu gibi gelecekte de inşallah hedeflerine asla ulaşamayacaklar. Ülkemizin şahlanışına set vurma gayretlerini yine sizlerle birlikte aydınlık yarınlarımızın teminatı, gençlerimizle birlikte inşallah boşa çıkaracağız. Ecdadımızın bu topraklarda bıraktığı izleri takip ederek Türkiye'yi erdemle, adaletle, kardeşlikle büyütmeye devam edeceğiz. Çünkü Afyonkarahisar Kurtuluş Savaşımızın sembol şehirlerinden biridir. Yiğitliğin, mertliğin, kahramanlığın, istiklalin şehri Afyonkarahisar, toprakları şehit kanlarıyla yoğrulmuş mübarek bir beldedir. Biz de şehitlerimizden aldığımız ilhamla kutlu yürüyüşümüzü buradan Afyon'dan başlattık. Partimizin temellerini Afyon'da attık. Vizyonu burada çizdik. Tam 21 yıldır gece gündüz demeden Afyon ile birlikte tüm Türkiye'ye aşkla hizmet ediyoruz.”

ANKARA 1.5, İSTANBUL 3.5, İZMİR 2 SAATE DÜŞECEK

Afyonkarahisar’a yapılan ve planlanan yatırımları da anlatan Erdoğan, Ankara-Afyonkarahisar-İzmir yüksek hızlı tren hattının yapımının sürdüğünü belirterek, bu hattın 2025 yılında tamamlanmasıyla Afyonkarahisar-Ankara arasının 1.5 saate, İstanbul’un 3.5 saate, İzmir’in 2 saate düşeceğini kaydetti. Erdoğan, "Muhalefet tüm mesaisini birbirlerinin kuyusunu kazmaya, yalan ve iftira siyasetiyle ülkenin altını oymaya harcarken, biz sizlerle birlikte 85 milyonun tamamına hizmet götürüyoruz. Toplanıp dağılmaktan başka hiçbir maharetleri var mı? Kendi sır gündemleriyle baş başa bırakıp biz işimize bakıyoruz. Bugün aynı zamanda Afyonkarahisar ve ilçelerinde toplam 4 milyar 67 milyar liralık yatırımı resmi olarak hizmete alıyoruz. Toplu konuttan altyapıya, eğitimden sağlığa, emniyetten spor tesislerine, çevreden sulama projelerine kadar toplamda 222 eseri şehrimize kazandırıyoruz. Her biri ülkemize hizmet sevdamızın birer nişanesi olan bu yatırımların hayırlı olmasını diliyorum. Tüm Türkiye’ye eserlerimizle mührümüzü vurmayı sürdüreceğiz” dedi.

2023 TARİHİ BİR SEÇİM

Türkiye’nin ayağına vurulan prangaları güç birliğiyle kırdıklarını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Siz bize güvendiniz, inandınız. Bizi mücadelemizde yalnız bırakmadınız. Biz de size olan şükran borcumuzu daha çok çalışarak, daha çok eser ve hizmet üreterek ödedik. Şimdi önümüzde 2023 seçimleri var. 2023’te Türkiye gelecek asrına yön verecek tarihi bir seçim yaşayacaktır. AK Parti ve Cumhur İttifakı olarak 2023 imtihanından da alnımızın akıyla geçerek büyük ve güçlü Türkiye yolculuğumuzu devam ettirmek istiyoruz. Sizlerden 2023’e giden kritik süreçte birliğinize, beraberliğinize daha çok sahip çıkmanızı bekliyorum. Son günlerde milletimizin en büyük gücü olan kardeşliğine yönelik olan provokasyonların, ibadethanelerimizi ve imam hatip okullarımızı hedef alacak şekilde çok ciddi boyutlara ulaştığını görüyoruz. 2023 yaklaştıkça, sandıktan çıkamayacaklarını anlayanlar, umutlarını raf ömrünü tamamlamış bayat senaryolara bağlamış durumdalar. Yıllarca tahkir ettikleri milletimizi bu sefer tahrik ederek sinsi emellerini gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Yıllarca ‘bidon kafalı, makarnacı, kömürcü’ diyerek aşağıladıkları insanlarımızı bu sefer tehditlerle sindirmek, ürkütmek istiyorlar. Uyanık olacak ve hiçbirimiz buna fırsat vermeyeceğiz. Millet olarak aynı delikten tekrar asla ısırılmayacağız. Kardeşliğimize daha sıkı sarılarak muhabbetimizi daha güçlendirerek bu oyunları boşa çıkarmak hepimizin boynunun borcudur. Bugüne kadar Afyon milli mücadeleden yana duruşuyla tüm Türkiye’ye örnek olmuştur. 2023’te de Afyonlu kardeşlerimin emaneti ehline vereceğine inanıyorum. Şimdi buradan öyle bir seslenelim ki Türkiye’ye kefen biçenlerin yüreği titresin, Afyon ülkemiz üzerinde oynanan oyunları bozmaya var mısın ? Afyon 2023’te yine tarih yazmaya var mısın ? Afyon gece gündüz demeden kapı kapı dolaşmaya var mısın ? Büyük ve güçlü Türkiye sevdasına sahip çıkıyor musun? Rabbim hepinizden razı olsun.”

508 KİLOMETRELİK AFYON-İZMİR HIZLI TREN TEMELİ ATILDI

Ardından iki ilçedeki yatırımların telekonferans yoluyla temel atma ve açılış töreni yapıldı. İlk olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun bulunduğu Sinanpaşa’daki Yüksek Hızlı Tren Hattı üst yapısının temeli atıldı. Erdoğan’ın sorusu üzerine Bakan Karaismailoğlu, Ankara-İzmir arası yüksek hızlı tren üst yapısının 508 kilometre olduğunu ve 3 yılda bitirileceğini açıkladı. Ankara-Afyon-Uşak-İzmir hızlı tren hattının üst yapısının temelinin atıldığını belirten Erdoğan, "Şu anda ray döşemelerine başlıyoruz, kazasız belasız inşallah bunu süratle bitirelim. Laf ola beri gele yok, iş, iş, birileri musluk açar, adına da açılış der, kim bu? Neler tanıdık bu ülkede neler. Onun için 2023 çok önemli. Cumhur İttifakı’nın 2023’te nasıl gümbür gümbür geleceğini göstermemiz lazım” dedi.

Çay’daki baraj açılışı için ise Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye telekonferans bağlantısı yapıldı. Erdoğan, Afyonkarahisar’ın en yüksek barajının açılışını yaptıklarını belirterek, "Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri. İşte buyrun, Afyonkarahisar’ın en yüksek barajı” dedi.

Telekonferans yöntemiyle yapılan iki açılışın ardından diğer tüm projelerle ilgili açılış, tören alanında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bakanlar ve il protokolünün katılımıyla yapıldı. Erdoğan, "Şu anda tüm bu kurdeleleri keserken, bu makasları da bugünün hatırasına eve götüreceğiz, yavrularımız annelerine bugünün hatırası olarak verecekler. Kaybetmeyin kızlar siz de çeyizinize koyacaksınız” diyerek açılışa katılan çocuklara armağan etti. (DHA)

Editör: MURAT ÖZER