İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu’nun yargı reformuna karşı çıkan Savunma Bakanı Yoav Gallant’ı görevden alması sonucu protestolar şiddetlendi. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, yasama sürecinin durdurulması konusunca çağrıda bulundu.

İsrail’de Netanyahu Başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin, yargının yetkilerini kısıtlayan, iktidarın yargı atamalarını yapmasını öngören reformu nedeniyle ülke çapında protestolar başlamıştı. Netanyahu, reforma karşı çıkan Savunma Bakanı Gallant’ı görevden aldı. Söz konusu adımın ardından protestolar daha da şiddetlendi. Gallant, İsrail’in güvenliğinin tek görevi olduğunu ifade ederken; Cumhurbaşkanı Herzog, yasama sürecinin derhal durdurulması konusunca çağrı yaptı.

GALLANT: TEK GÖREVİM YOAV GALLANT: "ETRAFIMIZDAKİ TEHDİTLER BÜYÜK"

İsrail’in dün görevden alınan Savunma Bakanı Gallant, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İsrail Devleti'nin güvenliği her zaman hayatımın görevi olmuştur ve olmaya devam edecektir. Şimdi bile İsrail Devleti için her şeyi riske atmaya ve her bedeli ödemeye hazırım. Etrafımızdaki tehditler büyük. Bugünlerde, her zamankinden daha fazla, benzeri görülmemiş güvenlik sorunlarıyla karşı karşıyayız” dedi.

CUMHURBAŞKANI HERZOG: 'DERHAL DURDURUN'

Cumhurbaşkanı Herzog, yasama sürecinin durdurulması çağrısında bulunarak şu ifadeleri kullandı:

“Başbakana, hükümet üyelerine, şirketlere ve koalisyon üyelerine sesleniyorum, duygular zor ve acı verici. Tüm ulusu derin bir endişe sarıyor. Güvenlik, ekonomi, toplum, hepsi tehdit altında. İsrail halkının gözü sizin üzerinizde. Tüm Yahudilerin gözü sizin üzerinizde. Tüm dünyanın gözü üzerinizde. İsrail halkının birliği adına, sorumluluk adına, yasama sürecini derhal durdurmaya davet ediyorum. Koalisyon ve muhalefet gibi tüm Knesset gruplarının başkanlarına, ülke vatandaşlarını her şeyin üstünde tutmaya ve daha fazla gecikmeden sorumlu ve cesurca hareket etmeye çağrıda bulunuyorum. Şimdi kendinize gelin. Bu siyasi bir an değil, bu bir liderlik ve sorumluluk anıdır."

Editör: MURAT ÖZER