İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 100'üncü yıl dönümü etkinlikleri büyük bir coşkuyla başladı. 350 metrelik Türk bayrağının taşınmasıyla başlayan etkinlikler gün boyunca sürecek.

İzmir'in kurtuluşunun 100'üncü yıl dönümü kutlamaları Zafer Yürüyüşü'yle başladı.

Basmane Karakolu'nda buluşan vatandaşlar, 350 metrelik dev Türk bayrağıyla Gaziler, Anafartalar ve İkiçeşmelik caddelerinden geçerek Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.

Yürüyüşe İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti, CHP ve MHP İzmir milletvekilleri, belediye başkanları, STK'lar ve vatandaşlar katıldı. Kortejdekiler marşlarla yürürken, diğer vatandaşlar da o anları telefonlarıyla ölümsüzleştirdi.

Balkon ve pencerelere çıkan vatandaşlar, alkışlarla korteje destek verdi.

ATATÜRK BÜSTÜNE ÇELENK BIRAKILDI

Kortejin Cumhuriyet Meydanı'na ulaşmasının ardından günün 2'nci törenine geçildi. Buradaki törene İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Kemal Yeni, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Öztürk, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, partilerin İzmir milletvekilleri, ilçe belediye başkanları da katıldı. Törende Vali Köşger, Ege Ordusu Komutanı Korgeneral Yeni ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer tarafından Atatürk büstüne çelenk bırakıldı. Çelenklerin bırakılmasının ardından Türk bayrakları göndere çekildi.

TÜRK BAYRAĞI GÖNDERE ÇEKİLDİ

Kutlama programı, hükümet konağı önündeki törenle devam etti. Mangaya protokolü karşılamak için komut verilmesinin ardından protokol platformdaki yerini aldı.

Manga tören rahat duruma geçirildi. Buradaki törene İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Kemal Yeni, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, . AK Parti Genel Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım ve milletvekilleri katıldı. Törende atlı süvari birliklerinin temsili olarak İzmir'e girişinin ardından hükümet konağı gönderine bayrak çekilişi canlandırıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Binali Yıldırım, atlı birlik komutanına Türk bayrağı ve Kur'an-ı Kerim, Soyer tarafından ise plaket takdim edildi.

BAŞKAN SOYER: EN ÖNEMLİ VAZİFEMİZ ATATÜRK'ÜN YOLUNDA YÜRÜMEK

İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 100'üncü yıl dönümü kutlamaları kapsamında, Cumhuriyet Meydanı'nda '100'üncü Yıl Kutlama Töreni' düzenlendi. Törene İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Kemal Yeni, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile STK temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı. Törende konuşan Başkan Soyer, "Her bir hücremize kadar İzmirli olmanın onurunu yaşadığımız 9 Eylül tarihi sadece bir şehrin kurtuluşu değil. Aynı zamanda işgal edilmiş, kuşatılmış bir ülkenin hürriyetine ve bağımsızlığına kavuştuğu günün tarihidir. Bir milletin ayağa kalkışı ve cumhuriyetimizin doğuşu, 100 yıl önce bugün gerçekleşti. Bu nedenle İzmir, umudun yüzüdür. Kurtuluşun 100'üncü yılında milli mücadelemizin değerini hafızalarımızda tazelemek bizim asli görevimiz. Bugünü başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm gazi ve şehitlerimize minnetimizin bir ifadesi olarak kutluyoruz. Bu yıl gerçekleştirdiğimiz etkinliklerimizin en önemlilerinden biri Kocatepe'den İzmir'e uzanan 400 kilometrelik 'Zafer ve Anma Yürüyüşü'müzdü. Genel başkanımız sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katılarak bizi onurlandırdığı 'Zafer Yürüyüşü', 14 günün ardından bu sabah düzenlediğimiz törenle son buldu. 100'üncü yıl etkinliklerimiz arasında 'İzmir Türküleri Albüm Projesi', '100'üncü Yıl Kütüphanesi', '100'üncü Yıl Anı Evi', '100'üncü Yıl Belgeseli' ve '100'üncü Yıl İzmir Yarı Maratonu' gibi birçok kilometre taşı yer alıyor. Asıl büyük coşkumuzu ise bu akşam Gündoğdu Meydanı'nda yaşayacağız. Türkiye'nin gördüğü en büyük sahne gösterisinin ardından İzmir, unutulmaz bir Tarkan konserine şahitlik edecek" dedi.

Başkan Soyer, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"9 Eylül ile bizlere bağımsızlığı, özgür ve onurlu bir yaşamı miras bırakan başta büyük önderimiz Atatürk ve tüm kahramanlarımızın yolunda yürümek bizim en önemli vazifemiz. Onların bıraktığı miras, bizim en büyük hazinemiz. Bu mirasa sahip çıkmak ve bizden sonraki kuşaklara emanet etmek, boynumuzun borcu. Tam da bu süreçte 100 yıl önce atalarımızın canıyla kanıyla ödediği bedelleri; kadını, genci, yaşlısı demeden topyekun yapılan mücadeleyi yeniden hatırlamamız gerekiyor. Bu meydandaki buluşmamız, bu müthiş coşku, işte bunun kanıtı. Bizlere bu güzel vatanı miras bırakan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm kahramanlarımızı, büyük bir minnet ve rahmetle anıyorum."

Soyer'in konuşmasının ardından meydanda dans ve ritim topluluğu gösterisi, vals ve tango gösterileri ile İzmir Büyükşehir Bandosu gösterisi sergilendi. Alanı dolduranlar, gösterileri ilgiyle takip etti. (DHA)

GÖSTERİLER HAVADA, KARADA VE DENİZDE SÜRÜYOR

İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 100'üncü günü etkinlikleri kapsamında, süvari birlikleri kordon boyunda toplanan kalabalığın alkışları eşliğinde, Cumhuriyet Meydanı'ndan Gündoğdu Meydanı'na yürüdü. Kortejin ardından Gündoğdu Meydanı'nda İzmir Airshow havacılık gösterileri başladı. Hava organizasyonunda, 18 farklı gösteri ekibi ile 100'ün üzerinde hava aracı ve pilot yer aldı. İzmir Airshow'da sadece hava değil, kara, deniz ve sahne etkinlikleri programları da yapılıyor. Kara etkinliklerinde; havacılık firmalarının stantları, uçak sergileri, pedallı uçaklar ve pilotların imza etkinlikleri katılımcılarla buluşuyor. Denizde, flyboard gösterisi sergileniyor.



Gökyüzünde ilk olarak Türk Hava Kurumu paramotor uçuşu yaptı. Flyboard gösterisinin ardından İzmir Havacılık Kulübü Zafer Uçuşu ile etkinlik açılışı gerçekleştirildi. Ardından saygı duruşu yapıldı, İstiklal Marşı okundu. Helikopterler de havada aynı noktada uçarak, saygı duruşuna eşlik etti. Ardından Sahil Güvenlik Geçişi ve Jandarma Çelik Kanatlar gösterisi sunuldu.

Etkinliklere katılımcılar yoğun ilgi gösterirken, çocuklar da ellerindeki Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle gösteriye eşlik etti.

SOLOTÜRK'TEN GÖSTERİ UÇUŞU, JANDARMA HELİKOPTERLERİNDEN ZEYBEK

İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 100'üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Gündoğdu Meydanı'nda Ege Sportif ve Amatör Havacılık Kulübü selamlama gösterisi yaptı.

AYJET gösteri uçuşunun ardından Türk kadın profesyonel akrobasi pilotu Semin Öztürk Şener akrobasi uçuşu gerçekleştirdi. Şener izleyenlerden büyük alkış aldı.

Daha sonra İzmir Airshow havacılık gösterileri kapsamında Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi'nden 'tip sertifikası' alan ilk Türk uçağı Hürkuş havalandı. T-6 Texan Akrobasi uçuşu ve Polis Havacılık Üzüm Salkımı uçuşunun ardından flyboard gösterisi gerçekleştirildi. Gösterinin en ilgi çeken kısmı ise SoloTürk gösteri uçuşu oldu.

Gösteride üç F-16, üç F-4, üç de F-38 selamlama uçuşu yaptı. SoloTürk'ün akrobasi hareketleri büyük alkış aldı. Türk Hava Kuvvetleri akrobasi timi SoloTürk'ün gösteri uçuşu yaklaşık 20 dakika sürdü.

Kordon boyunda toplanan vatandaşlar ve balkonlarından uçuşu izleyenler gösteriyi cep telefonu kamerasıyla kayda aldı. SoloTürk'ün ardından son olarak ABD savaş uçağı Mustang gemilerin arasından geçerek kıyıya sorti yaptı.

JANDARMA HELİKOPTERLERİ ZEYBEK OYNADI

Deniz- Hava- Karada Zeybek- Türk Silahlı Kuvvetleri Armoni Mızıkası çaldı, jandarma helikopterleri zeybek oynadı. 

KURTULUŞ COŞKUSU DEVAM EDİYOR

İzmir'de 9 Eylül etkinlikleri kapsamında Alsancak Vapur İskelesi'nden Gündoğdu Meydanı'na Fener Alayı yürüyüşü gerçekleştirildi. Yürüyüşte 350 metrelik dev Türk bayrağı açılırken, vatandaşlar ellerinde taşıdıkları fenerlerle yürüdü. Gündoğdu Meydanı'na kurulan sahnede yüz binlerce kişi bir araya geldi. Ünlü sanatçı Tarkan'ın konseri öncesinde Ersin Şov'un gösterisiyle eğlenen vatandaşlar, hep birlikte ritim tutarak dans etti. Konser alanında izdiham yaşandı. Emniyet birimleri Gündoğdu Meydanı'ndaki girişlerde zaman zaman alımları durdurmak zorunda kaldı. Konser öncesi gerçekleştirilen gösterilerde yüz binlerce kişi aynı anda cep telefonlarının flaşını açarak coşkuya ortak oldu. Kordon'da ışıl ışıl görüntüler oluştu.

KILIÇDAROĞLU DA KUTLAMALARA KATILDI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gündoğdu Meydanı'nda düzenlenen 9 Eylül kutlamalarına katıldı ve İzmirlileri sahneden selamladı. Etkinlikte vatandaşlara seslenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Güzel İzmir'in güler yüzlü güzel insanları; İzmir'in kurtuluşunun yüzüncü yılında tarihin akışının değiştiği bu meydanda birlikte olmanın coşku ve heyecanını yaşıyorum. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu hoş geldiniz. Rehberliğiniz, liderliğiniz için minnettarız. Bu tarihi gecenin yaşanmasında emeği geçen tüm ekip arkadaşlarıma sonsuz teşekkür ediyorum. Megastarımız, dostumuz Tarkan; bu tarihi akşamda gösterdiğin vefayı İzmir asla unutmayacak. Yüzyıl önceydi. Bu toprakları yönetenler gaflet, dalalet içindeydi. Gençleri, kadınları hiç düşünmediler. Sadece saraylarındaki saltanatı korumak için bütün milleti ateşe attılar. İnsanlık onurumuzu, bağımsızlık tutkumuzu ve yaşam hakkımızı ayaklar altına aldılar, teslim oldular. Bir sabah emperyalist ülkenin askerleri körfezin sularını ve güzelim şehrimizi işgal etti. O sabah Kordon Boyu'ndan göğü yırtan bir ses yükseldi. O ses sadece bir kuruluşun sesi değil, bir direnişin müjdecisiydi. 'Sen başla, bitiren bulunur.' Anadolu geleceğin Türkiye'sini inşa etme çağrısını çoktan duymuştu. Babalar işini bıraktı, fırıncılar fırınını, bakkallar dükkanını bıraktı. Anadolu direnmek için hem yardan hem serden vazgeçti. Böylece yeryüzünün gördüğü en büyük yürüyüş başladı. Anadolu'nun kurtuluş yürüyüşünü artık hiçbir güç durduramazdı" dedi.

'CUMHURİYET BARIŞIN TATLI GÜNEŞİDİR'

9 Eylül'ün hem İzmir'in hem memleketin kurtuluş günü olduğunu ifade eden Soyer, "Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk savaşın son gününü zaferle, zaferin ilk gününü barışla taçlandırmış. Hafızamız tazelendikçe bu vatana olan bağlılık ve sorumluluğumuz artıyor. Yüzyıl önce 26 Ağustos'ta top atışıyla başlayan Büyük Taarruz, nasıl büyük bir zaferle taçlandıysa, şimdi o cumhuriyeti yine barışla, demokrasiyle taçlandırmak bize düşüyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği gibi; cumhuriyet barışın tatlı güneşidir. Bu cumhuriyeti demokrasinin tatlı güneşiyle aydınlatacak olan sizlersiniz. Bugün de ülkemizin içinde bulunduğu durumdan kurtarmaya muktediriz. Özgürlüğün, barışın şehridir İzmir. Yaşasın demokrasi, yaşasın Cumhuriyet. İlelebet yaşasın Türkiye Cumhuriyeti" ifadelerine yer verdi.

İZMİRLİLER DUYGU DOLU ANLAR YAŞADI

Soyer'in konuşmalarının ardından düzenlenen interaktif teatral şovda bazı oyuncular Yunan askerlerini canlandırıp Türk halkını esir alırken, Gazeteci Hasan Tahsin'in ilk kurşunu atması da sahnede temsil edildi. Kurşun atıldığı anda havai fişek gösterileri ve efektler ile şov desteklendi. Vatandaşların duygu dolu anlar yaşadığı dakikalarda kalabalıktan heyecan çığlıkları ve alkışlar yükseldi. Gösterinin devamında Büyük Taarruz'un sembolize olayları sahne sanatçıları tarafından canlandırıldı. 8 bölümden oluşan teatral şov yaklaşık 40 dakika sürdü. 180 sanatçı ve 300 saha çalışanının görevli olduğu etkinlikte 1 orta kule, 6 yan kule ile izleyenlere 360 derecelik bir şov deneyimi yaşatıldı. (DHA)

İZMİRLİLER TARKAN'LA COŞTU

İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 100'üncü yıl dönümü kapsamında megastar Tarkan, Gündoğdu Meydanı’ndaki konseri için sahneye çıktı. Tarkan'ı görmek isteyen vatandaşlar ise alanı saatler öncesinden doldurdu. İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümü sebebiyle gün boyunca etkinlikler düzenlenirken günün son etkinliği Tarkan konseri oldu. Cumhuriyet Meydanı’ndaki Tarkan'ın sahne platformunun çökmesinin ardından, konser Gündoğdu Meydanı’na alınırken, sanatçının hayranları alanı saatler öncesinden doldurdu. Ses ve ışık gösterilerinin ardından Tarkan sahneye çıktı. Tarkan sevilen şarkılarını alanı dolduran hayranlarıyla söyledi. İzmir'i çok özlediğini belirten Tarkan, kendisine gösterilen ilgi için teşekkür etti. Megastar Tarkan, konserin bir bölümünde evlerinin balkonundan konseri izleyenlere, 'O meşhur balkonlar bunlar mı?' sözleriyle seslendi. İzmirlilerle buluşan Tarkan konsere 'Yolla' şarkısı ile başladı. 'Unutmamalı' şarkısından önce Atatürk’ün fotoğrafının ekranlara yansıtılması büyük alkış aldı.

'TARKAN İÇİN ALMANYA’DAN GELDİM'

Tarkan için Almanya’dan geldiğini söyleyen Ayla Uslu, "Almanya’dan kutlamalar ve Tarkan konseri için geldim. Bütün şarkılarını çok seviyorum. O bizim gurur kaynağımız" dedi. Tarkan’ın büyük hayranı olduğunu söyleyen Şükran Demir ise "Çocukluğumdan beri hayranıyım. Özellikle ‘Kuzu Kuzu’ şarkısını bekliyorum" ifadelerine yer verdi.

SAHNEYE ATLADI

İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 100'üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Tarkan'ın Gündoğdu Meydanı'nda İzmir Marşı söylediği sırada bir kişi sahneye atladı. Bu sırada İzmir Marşı yarım kalırken, güvenlik görevlilerin müdahale ettiği kişi, Tarkan'a ulaşamadan sahneden uzaklaştırıldı. Tarkan bu sırada izleyiciye müdahale eden görevlilere, "Arkadaşa nazik davranın sevgi gösterisinden olmuştur" diye seslendi. Tarkan, "İzmir Marşı'nı söylemeden İzmir'den gitmem" diyerek marşı bir kez daha seslendirdi.

Editör: MURAT ÖZER