Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kahramanmaraş merkezli, 11 ilin ve bazı ilçelerin etkilendiği depremlerde büyük yıkım yaşanan Hatay'da 14 vakıf temsilcisiyle Arkeoloji Müzesi'nde bir araya geldi. Ersoy, "Eserlerin geleceğe taşınması için gerekli çalışmaları hep beraber yapacağız" dedi. 

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Kahramanmaraş merkezli büyük afet sonrası şehirde hasar gören tarihi ve kültürel mirasın yeniden ihyasına yönelik 'Hatay Kültürel Mirasını Yaşatma Projesi' kapsamında, Hatay Arkeoloji Müzesi'nde ilk olarak 14 vakıf temsilcisiyle bir araya geldi. Vakıf temsilcileriyle yaklaşık 1 saatlik toplantı gerçekleştiren Bakan Ersoy, daha sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

HASARIN SON DURUMU NETLEŞTİRİLECEK

Cemaat vakıf temsilcileriyle gerçekleştirdikleri toplantıyla 'Hatay Kültür Mirası Yaşatma Projesi'ni hayata geçirdiklerini söyleyen Bakan Ersoy, "Osmanlı ve Selçuklu'dan bizlere miras kalan birçok eserimiz gibi topraklarımızda bulunan ve cemaat vakıflarına ait eserlerde de maalesef bu deprem sırasında ciddi hasarlar meydana geldi. Bu kapsamda affet sonrasında Vakıflar Genel Müdürü'müz ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü'müzün hemen başlattığı hasar tespit komisyonları çalışmalarını tamamladı. Ancak yakın bir tarihte tekrar bir deprem olduğu için bazı çalışmaları tekrar yapıyoruz. Çok kısa bir sürede onları da sonuçlandırıp vakıf eserlerimizde ve diğer tescil yapılarımızda meydana gelen hasarların son durumunu netleştirmiş olacağız" dedi.

'HATAY'I TÜM RENKLERİYLE İHYA EDECEĞİZ'

Yaptıkları toplantıya 14 cemaatten temsilcinin katıldığını kaydeden Bakan Ersoy, cemaatlere ait ağır, hafif ve orta hasarlı tescilli yapıların mevcut olduğunu belirterek, şunları söyledi: 

"Tüm bunları değerleme kapsamında konuştuk, üzerinde tartıştık. Bundan sonraki süreçte yapacağımız tüm planlamalar bölgede bulunan diğer tüm kültür varlıklarımız gibi bu vakıflarımıza ait kilise ve havraların da bir an önce ihyasına yönelik olacak. Birlik ve beraberlik içerisinde yürüteceğimiz ve daha önce de belirttiğim gibi bölgede olan tüm camiler, kiliseler ve havralar bizim bu ortak proje ile depremde daha ağır hasar gören Antakya Rum Kilisesi'nden, ağır hasarlı olan Meryem Ana Kilisesi'ne ve sadece eşyaları hasar gören Antakya Rum Katolik Kilisesi'ne tüm tescili kültür varlıklarımızı restorasyon ve rekonstrüksiyonuna ivedilikle bu hafta itibarıyla başlamış olacağız. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın da işaret ettiği şekliyle acil eylem planı çerçevesinde Hatay'ı tüm renkleriyle tekrar el birliğiyle ihya edeceğiz. Bu eserlerimizi ortak çalışmayla eserlerin geleceğe taşınması için gerekli çalışmaları hep beraber yapacağız. Biz vakıflarımızla tek tek durumlarını değerlendirdik, maddi gücü olanlar kendileri, maddi gücü olmayanlara hem maddi hem teknik destek sağlayacağız. Hızlı bir şekilde tescilli kültür varlıklarımızın ayağa kalkmasını sağlayacağız."

Eşi benzeri olmayan 2 depremle büyük sarsıntı yaşadıklarını belirten Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıflar Meclisi Cemaat Vakıfları Temsilcisi Süleyman Can Ustabaşı ise "Kültür varlıklarımız ülkemiz için çok değerli, bunların tekrar ayağa kaldırılabilmesi adına hem bakanlık olarak hem de Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak gerekli bütün destekler yapılacak. Bunları bilmek bizleri çok mutlu etti. Cemaat vakıfları Türkiye'nin çok önemli bir rengidir. Bu rengin Sayın Cumhurbaşkanı'mızın da direktifleri doğrultusunda bütün devlet kademelerinde hissettiğimiz yakınlıkla bugün de sorunlarımızı çözecek olmasını bilmek, bizleri çok memnun etti" dedi.

'BURANIN YENİDEN HİKAYESİNİ HEP BERABER YAZACAĞIZ'

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kahramanmaraş merkezli büyük afet sonrası şehirde zarar gören tarihi ve kültürel mirasın yeniden ihyasına yönelik 'Hatay Kültürel Mirasını Yaşatma Projesi' kapsamında Hatay Arkeoloji Müzesi'nde 14 vakıf temsilcisinin ardından, aralarında profesörlerin de bulunduğu başarılı ve isim yapmış kişilerle bir araya geldi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak hasar gören 10 ildeki kültür varlıklarının tespitini hızlı şekilde yaptıklarını ve yapmaya devam ettiklerini kaydeden Bakan Mehmet Nuri Ersoy, "Bu kapsamda Kültür Varlıkları Genel Müdürümüze bağlı 502 kişilik ekibimiz tespit çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Aynı zamanda Vakıflar Genel Müdürlüğümüze bağlı 38 ekip ve 77 kişiden oluşan ayrı bir ekibimiz de vakıf malları ile ilgili tespitlerde bulunmaya devam ediyor" dedi.

'ÇOK SAYIDA YAPI HASAR GÖRDÜ, YIKILDI'

Saha çalışmaları kapsamında mülkiyeti kamu ya da özel olmasına bakılmaksızın bütün tescilli kültür varlıklarının diğer yapılardan ayrılmasını sağlayacak koruma levhalarının takıldığını dile getiren Bakan Ersoy, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugünkü toplantımızda aslında çok önemli ilk adımımız da oldu. Hatay Kültürel Mirası Koruma Bilimsel Çalışma Kurulumuzla ilk toplantımızı yaptık. Aldığımız kararlar doğrultusunda yetkili oldukları konularda destek verecek üniversiteleri de davet edeceğiz. Üniversiteye yetkin oldukları konularda gönüllü olarak çalışmak istiyorlarsa, onlara da çalışma ortamlarını yaratmak istiyoruz. Bugün biliyorsunuz çok sayıda yapı hasar gördü, yıkıldı. Tescilli yapıların enkazı içinde kurtarılabilecek değerli kültür varlıklarımız var. İlk etapta hızlı bir şekilde bir afet kazı başkanlığı oluşturuyoruz. Ne yapacak bu başkanlık ve ekipleri, onlar bu işte uzman olan ekiplerden oluşacaklar. Bu yıkılmış olan tescili enkazların içerisinden kurtarılabilecek değerleri, kültür varlıklarımızı çıkarıp koruma altına alacağız. Daha sonrasında enkazları kontrollü bir şekilde yollar açılacak şekilde, kontrollü bir şekilde enkazlar geriye çekilecek. Yine bu enkazlar içerisinde daha sonra rekonstrüksiyon, restorasyonda kullanabileceğimiz yapı malzemeleri var. Bunların da kurtarılması ve sağlıklı ortamlara çekilmesi gibi bir işlemimiz var. Bu işlemi de bu ekipler tarafından gerçekleştireceğiz."

'OPERASYON MERKEZİ KURACAĞIZ'

Yeni aldıkları kararlar doğrultusunda Hatay’da bir operasyon merkezi kuracaklarını belirten Mehmet Nuri Ersoy, "Kültür Varlıkları Genel Müdürlüğümüz ve Vakıflar Genel Müdürlüğümüz ile ortak bir operasyon merkezi oluşturacağız. Hızlı karar almamız hareket etmemiz açısından bunu da önemli görüyorum" dedi.

'BURANIN YENİDEN HİKAYESİNİ HEP BERABER YAZACAĞIZ'

Hatay Antakya'nın arkeolojik potansiyele sahip olduğuna vurgu yapan Bakan Ersoy, "O yüzden de sadece tescil yapıları söz konusu değil arkeolojik bulgular da söz konusu. Biz bilim ve danışma kurulumuzla beraber aslında bu bölgedeki yeni bir yol haritasını, yeni bir hikayeyi beraberce yazacağız. Öncelikli kurtarılması gereken çalışmaları yaparken, enkazdan molozun çıkarılması, tarihi kültürel molozun çıkarılması bir yana tescilli yapıların hızlı bir şekilde restorasyonu ve rekonstrüksiyonu, aynı şekilde kazı yapılması gereken alanlarda, yeni açılmış alanlarda kazı çalışmalarını başlatarak buranın yeniden hikayesini hep beraber yazacağız " dedi. (DHA)

Editör: MURAT ÖZER