Gate 27 ve ORTA ANADOLU iş birliğinde hazırlanan ORTA Bluesky programının ilk konuğu sanatçı Damla Yalçın oldu. Yalçın, Gate 27’nin İstanbul’daki mekânında geçirdiği altı haftalık süreçte, denim kumaşı üretimi için yeni malzemelerin kullanımına odaklanan sürdürülebilirlik temelli disiplinler arası projesi “Yaşayan Mekânlar” üzerine çalıştı.

Uluslararası Konuk Sanatçı Programı Gate 27, Türkiye'nin önde gelen denim kumaş üreticisi ORTA’nın sponsorluğunda ağırladığı sanatçı Damla Yalçın’ınYaşayan Mekânlar” projesine ev sahipliği yaptı.

MELİSA SABANCI TAPAN - DAMLA YALÇIN - SEBLA ÖNDER - BURAK MERT ÇİLOĞLUGİL 

MELİSA SABANCI TAPAN'IN KURUCUSU OLDUĞU GATE 27’NİN KONUĞU SANATÇI DAMLA YALÇIN, ORTA BLUESKY PROGRAMI’NIN KATILIMCISI OLDU

Sanatçının, Bakteri ve Mayanın Simbiyotik Kolonisi anlamına gelen, Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast ifadesinin baş harflerinden oluşan ve kombu çayı fermente etmek için kullanılan SCOBY isimli biyomalzeme ve denim kumaşı kullanarak ürettiği disiplinler arası çalışması, Gate 27 x ORTA Bluesky programı kapsamında özel bir buluşmayla paylaşıldı. Bu etkinlik, Gate 27 Direktörü Burak Mert Çiloğlugil ev sahipliğinde, Gate 27 Kurucusu Melisa Sabancı Tapan, ORTA Anadolu Pazarlama ve Sürdürülebilirlik Müdürü Sebla Önder’in katılımı ve sanatçı Damla Yalçın eşliğinde bir sohbet ve açık atölye deneyimi olarak gerçekleştirildi. Sanatçı, bu yıl Sabancı Üniversitesi’nin Gate 27’ye sunduğu destek sayesinde Nur Mustafaoğlu yönetimindeki biyoloji laboratuvarında araştırma ve deneyler gerçekleştirdi.

Beymen-Golden Opulence belgeseli şık bir gala ile gerçekleşti Beymen-Golden Opulence belgeseli şık bir gala ile gerçekleşti

GATE 27

KONUK SEÇİMİ AÇIK ÇAĞRIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

1-31 Ekim 2023 tarihleri arasında Gate 27’nin internet sitesi üzerinden gerçekleştirilen başvuru sürecinde programa katılım için toplam 25 başvuru toplandı. Küratörler Ulya Soley ve Xenia Kalpaktsoglou ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi profesörü Sezer Cihaner Keser’den oluşan bağımsız jüriye, Gate 27 ve ORTA’dan birer temsilci de katılarak tüm başvuruları değerlendirdi.

ESERLER 

Değerlendirme sonucunda en yüksek puanı alan Damla Yalçın’ın projesi programa davet edildi ve sanatçı, Mart 2024’te altı hafta süresince Gate 27’nin İstanbul’daki yerleşkesinde ağırlandı.

DAMLA YALÇIN: "BİYOMALZEMELER DİSİPLİNLER ARASI ÇALIŞMALARLA VE TEKNOLOJİNİN GELİŞİMİYLE GELECEKTE DAHA SIK KULLANILACAK"

Sanatçı Damla Yalçın “Yaşayan Mekânlar” yerleştirmesini şu şekilde tanımlıyor; “Yaşadığımız mekânı yaşamın tüm diyalektikleriyle uyum içinde nasıl doldurduğumuzu, adeta ‘dünyanın bir köşesine’ gün be gün nasıl kök saldığımızı göstermeye çalışıyorum. Bu çerçevede sanat üretimlerimde sıklıkla nakış tekniğini kullanıyorum. Son zamanlarda biyo-sanat alanında bakteri, maya ve mantar üzerine araştırma ve üretimlerime odaklanıyorum. ‘Yaşayan Mekânlar’da SCOBY'nin doğal ve sürdürülebilir yapısından ilham alarak çevresel sorumluluk ve doğa ile uyum gibi önemli konuları sanatsal bir ifade biçimiyle ele alıyorum. Kişisel mekanlarımızla olan ilişkimizi sorgulamaya ve yeniden düşünmeye alan açmak istedim.

SCOBY, maya ve bakteriden oluşarak doğal olarak gelişebilen bir kültür ve doğal yapısı sayesinde çevreye zarar veren kimyasallar içermiyor. Hazırladığım yerleştirme bir mekânı andırıyor. Bu yerleştirmeyi hazırlarken Gate 27’nin iç mekanına ait krokiden faydalandım. Böylelikle, kişisel mekânlarımızın ve yaşam alanlarımızın önemini vurgulamak istedim. Her evin kendine özgü bir kimliği ve anlamı var. SCOBY'yi bu mekânlarda büyüterek, bu özel bağlantıyı ifade etmeyi amaçladım. Mekânın öznesi olan birey varsa ve mekânı algılayabiliyorsa, hissediyorsa o zaman mekândan söz edebiliriz. Böylelikle mekânı sadece görsel olarak algılamayız, tüm duyularımızla hissederiz. Bu durumda insanın duyularıyla mekânı algılaması ve mekâna yayılması ile organizmanın, SCOBY'nin bulunduğu mekâna yayılması ve hazırladığım çalışmadaki kumaşlarla hemhal olması fiziksel anlamda bir yakınlığa işaret ediyor. Bir biyomalzeme olarak SCOBY'nin, disiplinler arası çalışmalarla ve teknolojinin gelişmesiyle gelecekte daha sık kullanılacağını düşünüyorum.”

Gate 27 Direktörü Burak Mert Çiloğlugil, Gate 27 ve ORTA ortaklığında üretilen yerleştirmeye ilişkin görüşlerini şu sözlerle paylaştı: “Gate 27, sanat, bilim ve endüstri arasında geliştirilebilecek yeni iş birliklerine kapı aralamak için çalışıyor. ORTA’yla gerçekleştirdiğimiz ORTA Bluesky programı bu doğrultuda çok boyutlu bir çalışma yapabilmemizi sağladı. Program kapsamında ağırladığımız Damla Yalçın, ORTA’nın sağladığı eser üretim desteği sayesinde ‘Yaşayan Mekânlar’ isminde büyük boyutlu bir yerleştirme üretti. Bu eser, denim üretiminde faydalanılabilecek yeni malzemeler açısından endüstriye ilham olmasının yanında, izleyicilerin de giymeyi tercih ettikleri kumaşlara dair sorgulamada bulunmaya ve daha sürdürülebilir bir dünyaya katkıda bulunmaya yönlendiriyor.”

Sanat, kültür ve sürdürülebilirlik uygulamalarını buluşturan program aracılığıyla Gate 27, sürdürülebilirlik ve sanatın kesişim noktalarına dikkat çekmeyi hedeflerken, ORTA ise sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarını sanat ve kültür penceresinden anlatmayı amaçlıyor.

DAMLA YALÇIN - BURAK MERT ÇİLOĞLUGİL - SEBLA ÖNDER - MELİSA SABANCI TAPAN 

MELİSA SABANCI TAPAN: "2024 YILINDA SANAT, BİLİM VE ENDÜSTRİ ARASINDAKİ KESİŞİM NOKTALARINA IŞIK TUTACAK İŞLERE YÖNELİYORUZ"

Gate 27 Kurucusu Melisa Sabancı Tapan, iş birliğine ilişkin görüşlerini; “2019 yılında, sürdürülebilirlik temelleri üzerine inşa edilmiş disiplinler arası bir konuk sanatçı programı olarak Gate 27’yi şekillendirdim. Gate 27, sanatçı ve akademisyenlerden girişimcilere kadar, sürdürülebilirlik alanlarında çalışan çeşitli konukların projelerini hayata geçirmelerine destek olma amacıyla kolaylaştırıcı bir rol üstleniyor. 2024 yılında sanat, bilim ve endüstri arasındaki kesişim noktalarına ışık tutacak işlere yöneliyoruz. Damla Yalçın’ın Sabancı Üniversitesi’nde geçirdiği beş günlük sürecin bu misyonumuzu gerçekleştirmek için önemli bir adım olduğuna inanıyorum. Bu iş birliğinin, disiplinler arası yaklaşımlar, deneysel çalışmalar ve süreç odaklılık gibi temalar üzerinde düşünmeyi teşvik ederek yenilikçi ve etkili çözümlerin yaratıcı potansiyellerinin kapasitesini artıracağına olan inancım tam” sözleriyle paylaştı.

SEBLA ÖNDER: 'BU İŞ BİRLİĞİ BAŞLANGICIMIZ DEĞİL, ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Orta Anadolu Pazarlama ve Sürdürülebilirlik Müdürü Sebla Önder ise ORTA ve Gate 27 arasındaki iş birliğine ilişkin şunları söylüyor: “ORTA; sanat, teknoloji ve sürdürülebilirliği temeline alarak moda sektörüne hizmet eden bir marka. Bizler sanatı, biyolojide, ekolojide, sistemlerde ve yaşamın kendisinde görüyoruz. Ayrıca geleceğin sanat, bilim ve teknoloji arasında köprü görevi görebilen sanatçılar tarafından şekilleneceğine inanıyoruz. Gate 27 ile yürüttüğümüz ORTA Bluesky Programı kapsamında ağırlanan sanatçının düşünce yapısından ilham almayı umuyoruz. ORTA'nın gelecekteki hedefi, bilimsel açıdan etik, kültürle bütünleşmiş, çevreyle iş birliği içinde bir dünyada ürünlerimizle sanatsal bir güzellik yaratmak. İklim stresi ve kaynak kıtlığıyla karşı karşıya kaldığımız günümüz dünyasında hayatta kalmak yaratıcı düşünmeyi, derin bir sorgulamayı gerektiriyor. Birey, toplum, doğa ve endüstriyi kapsayan sistemleri yenileyerek adil bir yaşama yol açmayı hedefliyoruz.  İçinde bulunduğumuz ve başa çıkmaya çalıştığımız sorunlara yanıt vermemize yardımcı olacak ilhamların peşindeyiz. Kendimize sıklıkla, ‘Parçası olmak istemediğimiz bir dünyaya hazırlanmak yerine, yaşamak istediğimiz bir dünyayı hayal edebilseydik ne olurdu?’ diye soruyoruz. Yaptığımız tüm teknolojik, inovatif ve tasarımsal çalışmalar bu soruyla başlıyor. Bu iş birliği bizim başlangıcımız değil, biz çok uzun zamandır daha iyi bir denim dünyası yaratmak için ilerici teknolojiler ve güçlü ekolojik iş birlikleriyle çalışıyoruz. Bu iş birliğinden aldığımız ilham ve itici güçle de çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

DAMLA YALÇIN HAKKINDA; 

2009-2013 yılları arasında Ankara Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümü’nü birincilikle bitirdikten sonra, 2013-2017 yılları arasında Marmara Üniversitesi Resim Bölümü’ne devam etti. Eğitiminin bir bölümünü Wroclaw, Polonya’daki Akademia Sztuk Pieknych’da sürdüren sanatçı, birincilikle mezun oldu ve 2023’te Marmara Üniversitesi Tekstil Bölümü’nde sürdürülebilirlik ve biyotekstil üzerine yazdığı “Biyotekstillerin Sanat Pratiklerindeki Yeri” isimli teziyle yüksek lisansını tamamladı.

Sanatçı, Türkiye’de ve yurt dışında (Almanya, Polonya, Kore, Hong Kong, Moldova, İtalya, Kıbrıs) birçok karma sergide yer aldı. Hatırlanamaz Olanın Hafızası isimli ilk kişisel sergisi 2019 yılında Krank Art Galeri’de açıldı. Moldova ve İtalya’da sanatçı konuk programlarına katıldı, çeşitli sanatçı konuşmaları gerçekleştirdi ve kültür sanat alanında TV programlarına konuk oldu. Sanatçı İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor.

Gate 27 hakkında GATE 27 HAKKINDA; 

Farklı pratiklerin araştırma ve üretim süreçlerini desteklemek ve disiplinler arası etkileşime zemin yaratmak amacıyla 2019’da kurulmuş bir uluslararası konuk sanatçı programı olan Gate 27, sanatı bir araştırma yöntemi olarak ele alıyor. Sanatçı, araştırmacı ve akademisyenleri, ekoloji, sürdürülebilirlik, erişilebilirlik ve yerel yaratıcı ağlar etrafında bir diyalog kurmak üzere Yeniköy ve Ayvalık’taki mekânlarına davet ediyor. Kamusal programlar ve etkinliklerle yeni iş birliklerinin oluşmasını teşvik ediyor. 

Gate 27, katılımcılara dört ila on iki hafta boyunca fikirlerini üretime dönüştürebilecekleri sakin bir çalışma alanı ve atölye ortamı sağlamakla birlikte araştırmalarını derinleştirebilmeleri için çeşitli kaynaklara ve kişilere ulaşmalarında kolaylaştırıcı rol üstleniyor. Katılımcılar, programda daha önce konuk olmuş sanatçı ve araştırmacılardan oluşan geniş ve devamlı büyüyen bir iletişim ağının parçası oluyor.

Gate 27’nin Danışma Kurulu, bağımsız küratör ve sanat danışmanı Beral Madra, Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer, Sabancı Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Selçuk Artut ve Prof. Dr. Ahu Antmenden oluşuyor. Gate 27’nin konukları, alanında uzman isimlerin danışmanlığından faydalanırken, programın önceki konuklarıyla da bir araya gelerek profesyonel ağlarını genişletebiliyorlar.

Editör: Admin Admin