Ukrayna Ombudsmanı Dmytro Lubinets, "Ukrayna'da 4 ile 85 yaş arası kadın ve çocuklar kurban, Rus askerleri tarafından cinsel suça maruz kaldılar. Bu bilgiler resmi rakamlara geçmiş bilgiler. Birleşmiş Milletler misyon raporlarına bunlar girmiş durumda. Bu savaş, 2014'te aslında Kırım'da başladı ve biliyorum ki bu savaş yine Kırım'da bitecek" dedi.

"SAVAŞ 20142TE KIRIM'DA BAŞLADI, YİNE KIRIM'DA BİTECEK"

Rusya Federasyonu Ombudsmanı Tatiana Moskalkova ve Ukrayna Ombudsmanı Dmytro Lubinets, Kamu Denetçiliği Kurumu'nca düzenlenen '21’inci Yüzyılda İnsan Haklarının Geleceği' konulu uluslararası konferansın 'Savaş, Çatışma ve Göç Ortamlarında İnsan Hakları Sorunları' oturumunda konuştu. Ombudsman Lubinets, Ukraynalıların canları ile bedel ödediğini belirterek, "Burası sıcak, aydınlık, huzurlu; benim ülkemde şu dakika biliyorum ki bazıları ölüyor. Bize karşı açılmış bir savaş var. Bunlar bizim ödediğimiz bedel. Ukrayna yaşamı ile bu bedeli ödüyor hatta bütün dünya yeni yılı kutlarken o akşam Ukrayna'da biz bomba sesleri duyduk, Rus füzeleri düştü. Bugünlerde yüzde 50'den fazla elektrik altyapısı imha edildi. Benim evimde sadece sabah 2 saat elektriğim oluyor ve akşam 2 saat, o kadar. Elektrik olmazsa o zaman merkezi ısıtma olmuyor, su olmuyor. Benim sözlerim size biraz uzak gelebilir; ama ben sizi ülkemin dostları olarak görüyorum. Savaşın başlaması ile neredeyse 450 bin Ukraynalı Türkiye'de. Bunların arasında 80 bin çocuk var. 1600 çocuk yetim" dedi.

'KADIN VE ÇOCUKLAR CİNSEL SUÇA MARUZ KALDI'

Ukrayna Ombudsmanı Lubinets, desteği için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ederek, "Ben Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tahıl koridoru için teşekkür etmek istiyorum. Bir ülke var ki savaş zamanlarında başka bir ülkeye yardımcı olmaya çalışıyor, işte biz bunu Türkiye ile birlikte yapıyoruz. 8 aylık savaş sırasında ülkeye 16 binden fazla füze isabet etti. Bazı şehirlerimiz tamamen yıkılmış durumda. Rus işgali başlamasından bu yana biz 1646 Ukraynalıyı geri getirebildik. Geri döndüklerindeki koşullarını, durumlarını gördük. Ben bu kişilerin hepsiyle birer birer konuştum. Hepsinden çok kötü koşullarda yaşadıklarını duydum. Ben size sadece bir şey daha söylemek istiyorum. Bu da toplumsal cinsiyete dayalı suçlar ile ilgili. 4 ile 85 yaş arası kadın ve çocuklar kurban, Rus askerleri tarafından cinsel suça maruz kaldılar. Bu bilgiler resmi rakamlara geçmiş bilgiler. BM misyon raporlarına bunlar girmiş durumda. Bu savaş, 2014'te aslında Kırım'da başladı ve biliyorum ki bu savaş yine Kırım'da bitecek. Ukrayna’yı desteklemek insan haklarını desteklemektir" diye konuştu.

RUSYA OMBUDSMANI TATIANA MOSKALKOVA: "8 BİN 800 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ"

Rusya Federasyonu Ombudsmanı Tatiana Moskalkova ise Luhansk ve Donetsk'te 8 bin 800 sivilin hayatını kaybettiğini kaydederek, "Bazı konular göz ardı edildi. 8 yıl önce Kırım aynı enerji kuşatmasına tabi tutuldu, insanlar normal yaşam süremez hale geldi. Luhansk ve Donetsk’te soykırım başladı, kadınlara sosyal haklar verilmez oldu. Ukrayna silahlı kuvvetlerinin bombalamaları ile 7 bin 710 kişi hayatını kaybetti, 16 bin kişi yaralandı. Odessa kentinde canlı canlı Naziler tarafından insanlar öldürüldü yakıldı, bundan kimse bahsetmiyor. Burada insanlara Rusya'ya başvurdu, 'Yardım edin' dedi. Bu yıllar zarfında 52 bin konut yıkıldı. Bunlarla ilgili olarak Rusya, Donetsk ve Luhansk’ta bulunan insanların yardım taleplerini kabul etti. Bu bölgelere roket saldırılarının yapılmasının önüne geçilmesi için çaba harcadı. NATO ülkeleri gün geçtikçe daha fazla uzak menzilli silahları Ukrayna tarafına vermeye başladı. Şubat 22’den bu yana bombalama nedeni ve ABD’nin verdiği silahlar ile 8 bin 800 sivil vatandaş hayatını kaybetti. 6 bin 500 kişi yaralandı. Donetsk’te çocuk mezarlığı var. Orayı 'Melekler Sokağı' olarak adlandırdık" dedi. 

'NEFRETİ COŞTURMAYIN'

Moskalkova, ülkelerin ombudsmanlarına seslenerek, "Ombudsmanlar olarak öyle mekanizmalar kurmalıyız ki insanlara katkı sağlayalım. Sayın Malkoç sayesinde birçok şeyi başardık, iletişim için mekanizma kurduk. Ombudsman olarak ilk andan bu yana kesintisiz bağlantımız var, acil başvuruları değerlendiriyoruz, yardım başvurularını kabul ediyoruz, hastaneye gönderilmesi gerekenlere yardımcı oluyoruz. Bu zaman zarfında bizler bütün sivil denizcilerin Rusya’ya iadesini sağladık. Burada bizim denizcileri ziyaret etmek için grup oluşturduk. Ukraynalı yaralı ve esirleri ziyaret ettik, gerçek durumlarını yansıtmak için çaba sarf etik. Bizim esirlerimize benzersiz işkenceler yapıldı. Bütün ombudsmanlara sesleniyorum; nefreti coşturmayın, bir araya gelin ve yardım edebilmek için ne gerekiyorsa onları yapalım. Lubinets, konuşmasını bitirirken, 'Bu savaş 2014'te aslında Kırım'da başladı ve biliyorum ki ben bu savaş yine Kırım'da bitecek' dedi. Her şey dostlukla başladı ve dünyamız; barış halinde yaşadığımızda, sevgi ile yaşadığımızda var olacaktır" şeklinde konuştu. 

UKRAYNA OMBUDSMANINDAN 3'LÜ GÖRÜŞME AÇIKLAMASI

Ukrayna Ombudsmanı Dmytro Lubinets, 'kavuşma koridoru'na ilişkin yapılan 3'lü görüşmeyi değerlendirdi. Lubinets, görüşmenin bugün de devam edeceğini belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanına teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten Ukrayna için çok desteği ve yardımı var. Yapılan yardımlardan biri tahıl koridoru ve askerlerin değişimiydi. İnsani koridor kararı alındı. Cumhurbaşkanının ağzından bu söylendi. Bu koridor çalışmaya başladığında bazı sonuçları bekliyoruz. Bu yoldan çözüm bekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanının başka toplantıları var. Sayın Cumhurbaşkanı çözüm yollarını gösteriyor ve bu formül bize çok uygun geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan da güçlü bir lider, Zelenski de güçlü bir lider. 2 defa görüştük, bu akşam 3'üncü defa görüşeceğiz, bir karara varılmasını arzu ediyoruz. Bunu yapmak için Sayın Cumhurbaşkanının ve Sayın Şeref Malkoç'un destekleri oldu. Bu toplantılar bir fırsattır. Bu toplantılar, konuşmalar olmazsa fırsat da olmaz. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yardımları ile bir çözüm bulunmasını bekliyoruz. Dün akşam Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile insani koridorla ilgili yeni girişim hakkında konuştuk. Bunun çok iyi bir fikir olduğunu ve Ukrayna'nın bu fikri desteklediğini söyledim. Bu fikrin gelecekte başarılı olmasını diliyoruz" dedi.

'TUTUKLU KIRIM TATARLARINI DA KONUŞTUK'

Lubinets, Kırım Tatarlarına ilişkin ise "Görüşmemizin ana konulardan biri de Rusya'nın Ukrayna topraklarında ve Kırım topraklarında yakaladığı siviller. Tüm bu insanların Ukrayna'daki ailelerinin yanına döneceğine dair bir çözüm bulmaya çalışıyoruz. Kırım Tatarlarından 153 kişi hapiste. Onlar suçsuz insanlar. Onların içinde Neriman Celal de var. Neriman Celal, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı, sivil bir insan. Bunlar hakkında 17 yıl hapiste kalacakları yönünde karar veriyorlar. Onlar bizim insanımız, biz onları kurtarmak için çalışıyoruz, bu toplantılarda bunun hakkında da konuştuk" ifadelerine yer verdi.

KAMU BAŞDENETÇİSİ MALKOÇ: CUMHURBAŞKANIMIZ ÖNCÜLÜĞÜNDE GEREKLİ ÇALIŞMALARI BAŞLATTILAR

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç da konferansın kapanışında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün veya yarın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir görüşme yapacağını belirterek, "İnsani koridorunun açılması için çaba istiyoruz' diye Sayın Cumhurbaşkanımıza teklifte bulundum. Kendisi bunu memnuniyet ile karşıladı. Sayın Cumhurbaşkanımız öncülüğünde gerekli çalışmaları başlattılar. Sayın Cumhurbaşkanımız bugün veya yarın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bu anlamda görüşme yapacağını ifade etmek istiyorum" dedi. (DHA)


 

Editör: MURAT ÖZER