İsveç’in dönem başkanlığında bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) Konseyi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin 1’inci yıl dönümünde 10’uncu yaptırım paketini onayladı. Yaptırım paketinin içinde daha sıkı teknoloji ihracatı, Rusya’ya insansız hava aracı sağlayan kişi ve kurumlara yaptırımlar ve dezenformasyonuna karşı önlemler yer aldı.

AB’nin yürütme organı AB Komisyonu, 15 Şubat’ta Rusya’ya karşı 10’uncu yaptırım paketini açıklamış ve AB Konseyi’nin onayına sunmuştu. İsveç’in dönem başkanlığını yaptığı AB Konseyi, dün gece geç saatlerde yaptırım paketindeki maddeleri görüştü. AB Konseyi, Rusya’ya karşı ‘şimdiye kadarki en güçlü ve geniş kapsamlı’ yaptırımlarını Ukrayna’nın işgalinin yıl dönümünde onaylandığını duyurdu. 

Paket dahilinde kabul edilen yaptırımlar ana hatlarıyla açıklandı. Buna göre; Rusya’da hem sivil hem de askeri (dual-use) uygulamalar için kullanılabilen ürünlere, yazılımlara ve teknolojilere getirilen ‘sıkı ihracat kısıtlamalarının’ yanı sıra savaşı destekleyen, propaganda yayan veya Rusya tarafından kullanılan İHA'ları tedarik eden kuruluşlara karşı yaptırımlar yer aldı.

İTHALAT-İHRACAT KONTROLLERİ VE KISITLAMALARI

Elektronik, özel araçlar, makine parçaları, kamyon ve jet motorları yedek parçaları gibi kritik teknoloji ve endüstriyel ürünlerin yanı sıra antenler veya vinçler gibi Rusya ordusuna yönlendirilebilecek inşaat sektörü mallarına yönelik ihracat yasakları 10’uncu paket yaptırımlar arasında yer aldı. Kısıtlı kalemlerin listesine İHA’lar, füzeler ve helikopterlerin elektronik parçalarının yanı sıra belirli nadir toprak malzemeleri, elektronik entegre devreler ve termal kameraların elektronik bileşenlerinin eklendiği ifade edildi.

İHA ÜRETEN 7 İRAN KURULUŞUNA YAPTIRIM

Rusya’nın askeri ve endüstriyel faaliyetlerini destekleyen 96 kurum veya kuruluşa sıkı ihracat kısıtlamaları getirildi. Bu listeye ilk defa askeri insansız hava araçları üreten yedi İran kuruluşu eklendi. Konsey, AB tarafından ihraç edilen çift kullanımlı mal ve teknolojinin Rusya üzerinden geçişini yasaklamaya karar verdi. Asfalt ve sentetik kauçuk gibi Rusya'ya önemli gelir sağlayan malların ithalatına daha fazla kısıtlama getirildiği kaydedildi.

İKİ YAYIN KURUMUNUN LİSANSI ASKIYA ALINACAK

AB Konseyi yaptırım paketiyle ilgili yaptığı açıklamada; dezenformasyon ve bilgi manipülasyonu önlemek için RT Arapça ve Sputnik Arapça yayın kurumlarının yayın lisanslarını askıya alma süreci başlattığını duyurdu.

Yaptırım paketi kapsamında enerji sektörüyle ilgili yapılan açıklamada “Konsey, AB'deki gaz arzının güvenliğini korumak ve Rusya'nın gaz arzını silah haline getirmesinden ve piyasa manipülasyonu risklerinden kaçınmak için Rus vatandaşlarına gaz depolama kapasitesi (LNG tesislerinin bir kısmı hariç olmak üzere) sağlama yasağını getirdi” denildi.

AB Konseyi ayrıca AB Üye Devletlere ve AB Komisyonu’na, Rusya Merkez Bankası'nın hareketsizleştirilmiş rezervleri ve varlıkları hakkında yeni raporlama yükümlülükleri getirdi.

Uçak operatörlerine, tarife dışı uçuşları daha sonra diğer üye ülkeleri bilgilendirecek olan ulusal yetkili makamlarına bildirme zorunluluğu getirildi.

Editör: MURAT ÖZER