Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Doğumda beklenen yaşam süresi erkeklerde 76, kadınlarda 81 olmak üzere ortalamada 6 yıl uzayarak 79 yılı buldu. Ülkemizi kıyasladığımız ülkelere göre vatandaşımızın daha uzun hayat yaşadığı bir döneme girdik" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Sağlık Bakanlığı'nın 2023 bütçesini görüşmek üzere AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, komisyona, bakanlık ve bağlı kuruluşların bütçe sunumunu yaptıKoca, 2002 yılından bu yana temel sağlık göstergelerinde önemli düzeyde ilerleme kaydettiklerini belirterek, "Bebek ve anne ölümlerini önemli ölçüde azalttık. Yıllardır titizlikle takip edip başarılar sağladığımız bebek ve 5 yaş altı çocuk ölümlerini daha da azaltmakta kararlıyız. Hiçbir annenin hayatını kaybetmesine tahammül göstermek istemiyoruz. Sağlık sistemimiz bu güç ve donanıma sahip durumdadır. Doğumda beklenen yaşam süresi erkeklerde 76, kadınlarda 81 olmak üzere ortalamada 6 yıl uzayarak 79 yılı buldu. Ülkemizi kıyasladığımız ülkelere göre vatandaşımızın daha uzun bir hayat yaşadığı bir döneme girdik. Ancak unutmayalım ki bu olumlu gelişmeler, bizi yaşlanan bir nüfusla yüz yüze getirmektedir. Genç nüfus azalırken yaşlı nüfusumuz artmaktadır. Gelecek planlamalarımızı, yatırımlarını bu gerçeği dikkate alarak yapmak durumundayız" diye konuştu.

'ŞEHİR HASTANELERİMİZ, ÜLKEMİZİN DÖRT BİR YANINI KUŞATACAK'

Sağlık alanındaki yatırımları anlatan Bakan Koca, "Şu ana kadar genel bütçe kaynaklarıyla yapılan 6 şehir hastanemiz, 6 bin 730 yatak kapasitesiyle hizmet sunmaktadır. Genel bütçe kaynaklarıyla 7 bin 450 yatak sayısına ulaşan 7 şehir hastanemizin yapımı da devam etmektedir. Ayrıca yine genel bütçe kaynaklarıyla Diyarbakır, Trabzon, Mardin, İstanbul Sancaktepe ve Rize şehir hastanelerimizin proje ve ihale süreçleri devam etmektedir. Böylece şehir hastanelerimiz, ülkemizin dört bir yanını kuşatmış olacaktır" dedi. 

Sağlık çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi için de yeni düzenlemeler yapıldığını hatırlatan Koca, "Sözleşmeli hekim kadrosu 27 bine çıkarıldı. Hekim kadromuzdaki bu gelişmelerle birlikte hastanelerimizde randevu kapasitemizi artırmak için bir dizi önlemleri devreye koyduk. Her polikliniğe bir tıbbi sekreter görevlendirip hekimlerin iş yükünü azaltıyoruz. Mesai sonrası çalışmayı da teşvik ederek kapasitemizi yükseltiyoruz" diye konuştu.

Bakan Koca, yenidoğan tarama programını da ısrarla sürdürdüklerini belirterek, "Böylece yılda ortalama 25 bin bebek ve çocuğumuz erken tanıyla tedavi ve rehabilitasyon fırsatına sahip oluyor. Bu yıl tarama programına Konjenital Adrenal Hiperplazi ve SMA'yı da ekledik. Son yıllarda sıkça gündemimizde olan SMA hastalığından bahsetmek isterim. Geçen yıl sonunda evlenecek çiftlerde, bu yıl mayıs ayında ise yeni doğan bebeklerde SMA taramasını başlattık. Çiftlere rehberlik ediyor, tespit ettiğimiz bebeklerin en kısa sürede tedavisini başlatıyoruz. Taramanın başlangıcından bu yana 118 yavrumuza SMA tanısı koyduk" dedi.

'SAĞLIK ÇALIŞANI SAYISI 1 MİLYON 359 BİN'

Tüm vatandaşı kapsayan nitelikli ve ulaşılabilir sağlık hizmeti sunumunu fedakar sağlık çalışanları ile gerçekleştirdiklerini vurgulayan Koca, "Sağlık çalışanlarımızın sayısı, 777 bini bakanlığımız bünyesinde olmak üzere 1 milyon 359 bine ulaşmış durumdadır. Buna rağmen yeni insan kaynağına ihtiyacımız var. Artan talepler karşısında 7 gün 24 saat kesintisiz verilen hizmetlerin çalışanlarımız üzerindeki yükünü takdir edersiniz. Sağlıkta 'beyaz reform' kapsamında almayı planladığımız 85 bin yeni çalışma arkadaşımızla 115 bin ilave personel istihdamı sağlamış olacağız. Bu arada son günlerin önemli bir polemik konusu olan hususa da değinmek isterim. Küresel salgınla birlikte tüm dünyada sağlık personeline artan talep çok değişmiş, önemli oranda sağlık personeli hareketliliği yaşanmıştır. Ancak beyaz reformun hayata geçmesiyle birlikte kamuya dönüşte ani artış olmuştur. Şu anda 979 adet birinci basamak sağlık kuruluşu ve 60 bin yatak kapasitesine ulaşan 345 hastane yatırımının, proje aşamasından inşaat aşamasına süreci devam etmektedir. Son 20 yılda 738'i hastane olmak üzere 3 bin 992 sağlık tesisi tamamlanarak hizmete açılmıştır. Önümüzdeki yıl için de 45'i hastane olmak üzere 177 tesisin yatırımı planlanmıştır" diye konuştu.

'HER GEBEYE 1 EBE HAZIRLIKLARINI YAPIYORUZ'

Uzaktan sağlık hizmeti ve giyilebilir mobil teknolojilerle sağlık hizmetlerinde yeni döneme geçtiklerini işaret eden Bakan Koca, "Dünyada nadir örneklerden biri olacak şekilde devletin şefkat ve merhamet elini bir kere daha büyüklerimiz için göstererek 85 yaş üzeri tüm büyüklerimizi kendilerinden sorumlu olacak bir hekime emanet ediyoruz. Dünyada ilk kez olan aile diş hekimliği uygulamasını ülke sathında yaygınlaştırıyoruz. Ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin en kapsayıcı şekilde uygulandığı ilk ve tek ülke olacağız. Sağlıklı nesiller için normal doğumu özendirmek üzere her gebeye 1 ebe tahsis etmenin hazırlıklarını yapıyoruz" dedi. 

BAKAN KOCA: 15 OCAK'A KADAR 27 BİN HEKİMİN AÇIKTAN ATAMALARINI YAPACAĞIZ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "En geç 15 Ocak'a kadar 27 bin hekimin açıktan atamalarını yapacağız. Hekimlerimizin verimliliğini artırmaya çalışıyor, bunun için de 32 bin tıbbi sekreter alıyoruz" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2023 bütçe görüşmeleri yapıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtladı.

HASTA KABUL KAPASİTESİ ARTIRILDI

Bakan Koca, hasta randevularıyla ilgili aksamaların yaşandığı eleştirilerine açıklık getirdi. Koca şöyle dedi:

"Ayaktan hasta kabul kapasitemizi artırdık. 2020 yılında aylık 13 milyon olan poliklinik muayene sayımızı 2022 yılı Ekim ayı itibarıyla 26 milyona ulaştırarak var olan kapasitemizi iki katına çıkardık. Hastanelerimizde pandemi öncesi dönemde günlük 672 bin MHRS randevusu açılırken, bugün yüzde 40 artışla 945 bine kadar çıkmıştır. Randevu alanların yüzde 25'nin de bu arada gelmediğini söylemek istiyorum. 945 bin açılan randevunun yüzde 60'ı ancak bakılabilir durumda. Aradaki fark 400 bine yakın. 400 bin açılan randevuya gelinmiş olsaydı aslında bu sorun bitecek. Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) son yıllarda yüksek talep gördüğünü gözlemledik. Günlük yaklaşık 1.2 milyon hastamıza hizmet verdik. Bunlardan; 1 milyon 200 bin toplam bakılan hastamızın 550 bini MHRS’den, 650 binin ise randevu almadan gelen hastalarımız. MHRS’nin hem hekim hem de vatandaşlarımız tarafından özellikle son yıllarda daha yüksek talep gördüğünü gözlemliyoruz."

'32 BİN TIBBİ SEKRETER ALACAĞIZ'

Bakan Koca, hekimlerin daha verimli çalışabilmesi için, 32 bin tıbbi sekreter alacaklarını duyurdu. Sözleşmeli hekim kadrolarını yaygınlaştırdıklarını belirten Bakan Koca, "Böylece sıkıntı çektiğimiz yerlerde hekim istihdamına teşvik ediyoruz. Yani en geç Ocak 15’e kadar da bu 27 bin sözleşmeli hekimin açıktan atamalarını yapıyor olacağız. Hekimlerimizin verimliliğini artırmaya çalışıyor, bunun için de 32 bin tıbbi sekreter alıyoruz. İlk 16 binini de gelecek hafta kılavuz yayınlandığında  görmüş olacağız. Sözleşmeli hekim kadrolarını da yaygınlaştırıyoruz. Böylece, sıkıntı çektiğimiz yerlerde hekim istihdamını teşvik ediyoruz" açıklamasında bulundu.

Bakan Koca, Kovit-19 hastaları ile ilgili, "Ankara'da Covid-19 hastalarımızın yüzde 63'ü şehir hastanesinde tedavi edildi" bilgisini verdi. Koca, şehir hastanelerinin verdiği hizmet kapasitesine dikkat çekerek, "Şehir hastanesi olmasaydı Ankara’da neler yaşanırdı? Üzerine basa basa söylüyorum. Şehir hastanelerinde ne hasta sayısı, ne yatak doluluk oranı, ne yoğun bakım doluluk oranı, ne ameliyat sayısı ile ilgili herhangi bir garanti söz konusu değildir. Yatak doluluk oranı dahil olmak üzere. Şehir hastanelerinde garanti olarak ödenen tek bedel kira bedelidir. Şehir hastanelerinin bunun dışında aldığı 19 hizmet bedeli var. Bu hizmet bedelleri yemek, güvenlik, laboratuvar, görüntüleme gibi 19 hizmet bedelinden bahsediyoruz. Bunlar da miktara bağlı hizmet bedeli. Bunların da süresi 25 yıl değil, 5 yıl' açıklamasında bulundu.

'YENİLENECEK HASTANELERİN YATAK KAPASİTESİ ARTIRILACAK'

Bakan Koca, Ankara'da Dışkapı, Onkoloji ve Sami Ulus Çocuk hastanelerinin yatak kapasitesini artıracaklarını belirterek şöyle dedi:

"Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, yenilenmiş halde ilave 600 yatak kapasitesi ile açılacak. Bu hastanelerde yenilenmesi gerekenleri de yeniliyoruz. Yatırım planına alındı. Mevcut hastanelerimizi yeniliyoruz. Biraz insaf. Burada ilk defa söylüyorum. Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, yenilenmiş halinde yatak kapasitesi 600. Onkoloji Hastanesi’nin yatak kapasitesi 600. İlave bunlar. Dr. Sami Ulus Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi de 300 yatak kapasitesi ile etüt projelerine başlandı. En geç 6 ay içinde ihaleleri yapılacak. Beştepe Devlet Hastanesi devam edecek. Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi de o kimliği ile devam edecek. Onun da kadrosunu güçlendirmeye devam edeceğiz. (Kapatıldı denilen hastaneler) Yatırıma alındı, etüt projeye başlandı. En geç 6 ay içinde Dışkapı yıkım gerektiği için yıkılarak yapılacak. Onkoloji, yıkılmadan 600 yatak ilave ile yapılacak. Sami Ulus da 300 yatak ilave ile yeniden inşa edilecek en geç 6 ay içinde."

Daha önce kurucusu olduğu Medipol Hastaneleri konusunda ilgili yönetmeliğin vekiller tarafından dile getirildiğini hatırlatan Bakan Koca, "Kendi kadroları ile hizmet etmeyi ilke edindiklerinden emin olun. Asla dışarıdan hekimin üzerinde oluşmuş yapılar olmadığını bilin. Muayenehane hekimlerinin vakıf üniversite hastanelerini kullanmalarına izin vermeyeceğiz ve söz konusu olmayacak" ifadelerini kullandı.

'SMA KONUSU KESİNLİKLE BİR ÖDEME SORUNU DEĞİLDİR'

SMA ile ilgili soruları da yanıtlayan Bakan Koca şöyle konuştu:

"SMA konusu hassas bir konu. SMA konusunda kelimelerimizi seçerek titizlikle kullanmak zorundayız. Öncelikle SMA konusu kesinlikle bir ödeme sorunu değildir. Binden fazla SMA hastamız var ve tedavilerini etkinliğini ispat etmiş ilaçla masraflarının tamamını devletimiz karşılayacak şekilde kullanıyoruz. Bunun mali bir konu olmadığı şu örnekle izah edilebilir. Türkiye’de toplam 250 hastası için başka iki nadir hastalıkta kullanılan, sadece iki enzim türü için yıllık SMA hastaları için ödenen toplam miktarın iki katı ödeme yapıyoruz. 60 milyon avro SMA için, 120 milyon avro iki enzim için ödüyoruz. 250 hasta için. Sorun nerede? Zolgensma isimli gen tedavisinin ödeme kapsamında olmaması. Bahse konu tedavinin etkinliğini SMA Bilim Kurulumuz değerlendiriyor. Bu bilim kurulu fakültelerimiz ve sahada özellikle hastaları tedavi eden hocalarımızdan oluşan bir bilim kurulu. Bakanlık karar vermiyor. SMA Bilim Kurulumuz, SMA hastası çocuklarımızın tedavisini üstlenen bilim insanlarından oluşuyor."

Bakan Koca HPV aşısıyla ilgili olarak, HPV aşısıyla ilgili uygulanacak test kitleri için, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığımızı görevlendirdik. HPV kitinin kullanıma alınmasını sağlayacağız, bir ayı geçmeden tarama testimiz yerli olarak devreye girecek. HPV aşısının uygulanması konusunda da bir çekincemiz asla yok” dedi.

Koca, Tokat ve İstanbul’da yaşanan şiddet olayları görüntülerine ilişkin de, "Bu tür davranışlar beni yaralamıştır münferit ihlaller kovuşturmaya neden olsa da yaptırımlar yeterli değil. İstanbul  ve Tokat’ta faaliyet durdurmaları geçici tedbirdir, bunun kurumun hizmetlerini kesintiye uğraması tarafımızca uygun görülmemektedir. Sadece ilgili hizmet biriminin faaliyetinin askıya alınması olabilir, bu yönde mevzuat çalışması yapıyoruz” ifadesini kullandı.  

Görüşmelerin ardından, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2023 bütçesi kabul edildi. (DHA)
 

Editör: MURAT ÖZER