Ticaret Bakanı Mehmet Muş, 'Tahıl koridoru' ile ilgili “İhracatımızla alakalı bu koridorun açılmasıyla beraber ihtiyaç duyulan ham madde gelecektir. Türkiye işleyeceği bu ham maddeyle beraber dünyadaki oluşabilecek olan arz sıkıntısını bir anlamda da ihracatçı ülke olarak gideren ülkelerin aslında başında gelecektir” dedi.

'TÜRKİYE, DÜNYADAKİ ARZ SIKINTISI GİDEREN ÜLKELERİN BAŞINDA GELECEK"

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, birtakım ziyaretlerde bulunmak için bugün Konya'ya geldi. Bakan Muş, Konya Ticaret Borsası'nda 'gong' törenine katıldı. Bakan Muş, daha sonra bir otelde düzenlenen 'Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi'ne katıldı. Bakan Mehmet Muş, Türkiye'nin öncülüğünde Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler’den (BM) yetkililerle yapılan toplantılar sonucu varılan 'Tahıl Koridoru' anlaşmasında Türkiye’nin kazanımlarını anlattı. Bakan Muş, konuşmasına şu şekilde devam etti: 

“Tahıl koridoru önemli bir diplomatik başarı. Türkiye'nin girişimleriyle Birleşmiş Milletler’in gözetiminde, Cumhurbaşkanımızın özellikle de liderliği sayesinde aslında bir çözüme ulaşmış olundu. Burada 25 milyon ton civarında bir tahılın olduğu ve yeni mahsulün geleceği dikkate alındığında, özellikle arz güvenliği konusunda ciddi bir sorunu aşmış olacak. Türkiye'nin tahıl ithalatı var mı? Var. Mesela Türkiye'ye buğday ithal ediyor. Ama Türkiye ithal ettiği buğdayı işliyor. Türkiye, dünyanın en büyük un ihracatçısı, en önemli makarna üreticisi. Bunu aslında bir ham madde olarak kullanıyor. Türkiye'nin kendi tüketimiyle alakalı kendi yetiştirdiği kadar bir üretimi var. Bazı alanlarda eksiklikleri var. Onları da tamamlıyoruz. Dolayısıyla kendi gıda arz güvenliğimizle alakası çok büyük bir sıkıntı yok. Ama asıl ihracatımızla alakalı bu koridorun açılmasıyla beraber ihtiyaç duyulan ham madde gelecektir. Türkiye işleyeceği bu ham maddeyle beraber dünyadaki oluşabilecek olan arz sıkıntısını bir anlamda da ihracatçı ülke olarak gideren ülkelerin aslında başında gelecektir. Bu uluslararası gıda fiyatlarını da aşağı yönlü etkileyecek diye bir beklenti içerisindeyiz. Çünkü bu koridorun imzalanması bile, o imzaların atılması bile bu yukarı doğru gidişi kesti ve şimdi yavaş yavaş piyasalarda fiyatlarda bir rahatlama söz konusu olduğunu göreceğiz.”

ABD ÜST ÜSTE İKİ ÇEYREKTİR KÜÇÜLÜYOR

Büyüme rakamlarıyla ilgili oluşturulan ihracat hedefinin 250 milyar dolar olduğunu ifade eden Bakan Muş, şunları söyledi:

“Bizim 2022 yılıyla alakalı orta vadeli programdaki hedefimiz 250 milyar dolardan daha aşağıda bir rakamdı. Fakat Cumhurbaşkanımız 2021 sonu ihracat rakamlarının değerlendirmesinde yeni hedefi orta vadeli programın da dışına çıkartarak 250 olarak koydu. Şimdiye kadar ihracatın yakalamış olduğu performansta aslında biz bu 250’yi yakalama konusunda bir tereddüt yaşamıyorduk. Hala yaşamıyoruz. Hatta üzerine çıkabileceğimizle alakalı bazı analizler ve beklentiler, tahminler de yapıyorum. Fakat son dönemlerde özellikle uluslararası piyasalarda, özellikle Türkiye'nin ihracat yaptığı önemli pazarlarında ekonomilerinde bazı yavaşlamalar görüyoruz. Bunu çok söylemek istemiyorum; ama teknik olarak tanımlayanlar var. Resesyon olarak tanımlayanlar var. İşte Amerika üst üste iki çeyrektir küçülüyor. Şimdi bu teknik olarak bir resesyona girme anlamına geliyor. Üçüncü çeyrekte büyür, dördüncü çeyrekte belki büyür; ama teknik olarak baktığınız zaman anlamı bu. Fakat olmasa da bir yavaşlama söz konusu. Şimdi IMF dünya büyüme tahminlerini ve dünya ticaret büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize ediyor. Şimdi bu bizi tabii ihracatta zorluyor. Çünkü bizim ihracat yaptığımız ülkelerdeki talebin azalması, ister istemez bizi burada etkileyebiliyor. Bizim ihracatımızın yüzde 55’i Avrupa Birliği ve Avrupa Birliği üyesi olmayan Avrupa ülkelerine, yani yarısından fazlasını biz buraya ihraç ediyoruz. Dolayısıyla oradaki bir yavaşlama bizi doğrudan etkileyebiliyor. O açıdan biz 250 milyar dolarlık hedefimizi koruyoruz.''

‘ŞU ANDA İKİNCİ EN ÖNEMLİ İHRACAT PAZARIMIZ ABD OLDU’  

Türkiye’nin ihracat pazarında ABD ile yapılan iş birliklerine de değinen Bakan Muş, “Cumhurbaşkanımız, ABD başkanıyla yapmış oldukları bir zirvede 100 milyar dolarlık bir ticaret hedefi koymuşlardı. Rakamları söyleyeyim; ABD'deki son gelişmeler biraz olumsuz etkileyecek ama eğer küçülme olmamış olsa, büyüme trendi devam etmiş olsaydı, bu seneki rakamlar yaklaşık 50 milyar dolara çıkıyordu, ikili ticaret hacmimiz. Dolayısıyla 100 milyar doların yarısını yakalamış oluyoruz. Bu hedef konulduktan bir iki sene sonra, bizim şu an da ikinci en önemli ihracat pazarımız oldu ABD. Muhtemelen çok uzun sürmeden birinci sıraya gelecek. Aynı şekilde oradan ithalatımız da arttı. Karşılıklı bir ticaretin gelişmesi söz konusu. Biz artık orada eyalet bazlı bir çalışma yapmak istiyoruz. Ticaret alım heyetlerimiz buradan oralara göndereceğiz. ABD'nin ticaretteki yerinin değişmesi de tabi ki kritik ve stratejik bir süreç. Türkiye açısından birçok ezberi bozabilecek nitelikte'' dedi.

BAKAN MUŞ: İLK 7 AYDA 144,4 MİLYAR DOLAR İHRACAT GERÇEKLEŞTİ

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Temmuz 2022 dış ticaret rakamlarını açıkladı. Bakan Muş, yılın ilk 7 ayında 144,4 milyar dolar ihracat gerçekleştiğini belirterek, "Bildiğiniz üzere Türkiye, ihracatta 2021 yılında yakaladığı başarıyı 2022 yılının ilk 7 ayında da devam ettirmiştir. Geride bıraktığımız temmuz ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 13,4 artışla 18,6 milyar dolar olmuştur. Bu değer şimdiye kadar ölçülmüş en yüksek temmuz ayı ihracat rakamıdır. Türkiye, 2022 yılının ilk 6 ayında olduğu gibi 7'nci ayda da en yüksek aylık ihracat değerini yakalamış, 7'de 7 yaparak rekorlar serisini sürdürmüştür. Yılın ilk 7 ayında ülkemiz toplamda 144,4 milyar dolar ihracat gerçekleştirmiştir. Temmuz ayında dış ticaret hacmimiz, geçtiğimiz yıla göre yüzde 28,7 oranında artışla 47,7 milyar dolara yükselmiştir. Temmuz ayı ithalatımız ise 29,1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir" dedi.

'KÜRESEL ENFLASYON REKOR SEVİYELER ÇIKMIŞTIR'

Küresel ticaret rakamları ile ilgili de bilgiler veren Bakan Muş, "Küresel ekonomide Covid-19 salgını ile baş gösteren dengesizlik, 2 yıldır devam etmekte ve gelen yeni şoklarla daha da artmaktadır. Küresel tedarik zincirlerindeki bozulmalar ve arz-talep dengesizliklerine Ukrayna'daki savaş da eklenmiş, bu durum gerek enerji gerekse tarım ürünleri fiyatlarında ciddi artışlara neden olarak küresel enflasyonu rekor seviyelere çıkarmıştır. Buna karşın enflasyonla mücadele kapsamında alınan önlemler küresel bir yavaşlamayı da beraberinde getirmeye başlamıştır. IMF'nin 'Kasvetli ve Daha Belirsiz' başlığıyla geçtiğimiz hafta yayımladığı Küresel Ekonomik Görünüm Raporu, küresel ekonomideki risk ve oynaklıkların arttığını ortaya koymaktadır. Raporda 2022 yılı küresel ekonomik büyüme tahmini yüzde 3,6'dan yüzde 3,2’ye indirilmiştir. Benzer şekilde önemli ticaret ortağımız olan avro bölgesinin büyüme oranı da 0,2 puan aşağı yönlü güncellenmiştir" diye konuştu.  

'ABD TEKNİK OLARAK RESESYONA GİRMİŞTİR

ABD'nin teknik olarak resesyona girdiğini aktaran Bakan Muş, "Küresel ticaret bakımından ise IMF, 2021 yılında yüzde 10,1 düzeyinde olan küresel ticaret hacmi büyümesinin 2022 yılında yüzde 4,1'e gerileyeceğini öngörmüştür. Açıklanan veriler, ilk yavaşlama sinyallerini ortaya koymaktadır. Örneğin 2022 yılının ilk çeyreğinde yıllık yüzde 1,6 oranında küçülen Amerikan ekonomisi, ikinci çeyrekte de yıllık yaklaşık yüzde 1 oranında daralmış ve teknik olarak resesyona girmiştir" dedi. 

'25 MİLYON TON TAHIL DÜNYA PAZARINA ULAŞACAK'

Türkiye'nin küresel ve bölgesel sorunlarda diplomatik yollarla elini taşın altına koyduğunu da anlatan Bakan Muş, şöyle konuştu:

"Ticari diplomasi kanallarını etkin biçimde kullanarak, bir yandan ihracatçılarımızın önündeki engelleri tek tek kaldırıyor; diğer yandan da savaşın -başta gıda krizi olmak üzere- küresel etkilerini en aza indirmek için paydaşlarımız ve muhataplarımız ile yoğun bir mesai harcıyoruz. Bu çabalarımızın meyvelerini almaktan büyük memnuniyet duymaktayız. 22 Temmuz tarihinde İstanbul'da Sayın Cumhurbaşkanı'mızın önderliğinde Türkiye, Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasında imzalanan 'Tahıl Koridoru Anlaşması', küresel gıda krizinin çözümüne yönelik son derece kritik bir adımdır. Anlaşma kapsamında Ukrayna limanlarından çıkamayan 25 milyon ton tahıl, dünya pazarlarına güvenli biçimde ulaştırılabilecektir."

'MİLYONLARCA İNSANI BEKLEYEN AÇLIK KRİZİNİ ÖNLEDİ'

'Tahıl Koridoru Anlaşması'nın milyonlarca insanı bekleyen açlık krizini önlediğini kaydeden Bakan Muş, "Bu anlaşma, sadece ticaretin önündeki bir engeli kaldırmamış, özellikle az gelişmiş ülkelerdeki milyonlarca insanı bekleyen açlık tehlikesini bertaraf ederek bir gıda krizini önlemiştir. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin ifadesiyle 'Karadeniz'de bir umut ışığı' niteliğinde olan ve tüm dünyanın takdirle karşıladığı bu anlaşma, hiç şüphesiz Türkiye için büyük bir diplomatik başarıdır. Küresel tedarik zincirleri çatırdarken; verdiği taahhütleri layıkıyla yerine getiren iş dünyasıyla güvenilir bir ticari ortak olduğunu kanıtlayan ülkemiz, jeopolitik konumu ve diplomatik ağırlığını en iyi şekilde kullanarak, bölgesindeki istikrara da anlamlı katkılar sunmaya devam etmektedir" dedi. 

Editör: MURAT ÖZER