Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Önümüzdeki ay hem konut ve kira fiyatlarındaki dengesiz yükselişin önüne geçecek, hem de depreme hazırlık çalışmalarına katkı sağlayacak yeni hamleyi milletimizle paylaşacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esenler Dörtyol Meydanı'nda düzenlenen 60 bin Konutluk Büyük İstanbul Dönüşümü Esenler İlk Etap Teslim Töreni'ne katıldı. Erdoğan burada yaptığı konuşmasında, "Az önce sordum. Dedim ki şu anda resmi rakam nedir? Dediler ki 60 bin-70 bin. Esenler'de şu anda 60 bin-70 bin kişinin katılımıyla bu muhteşem töreni yapıyoruz. Bu önemli tören vesilesiyle İstanbul'umuzun güzide ilçelerinden Esenler'de sizlerle beraberiz" ifadelerini kullandı.

"BUGÜNE KADAR 3 MİLYON KONUTUN DÖNÜŞÜMÜNÜ TAMAMLADIK"

Konuşmasında 17 Ağustos depremini hatırlatan Erdoğan, "Biliyorsunuz iki gün önce 18 bin insanımızı toprağa verdiğimiz 17 Ağustos 1999 depreminin 23 yıl dönümüydü. Depremin üzerinden 23 yıl geçti ama acısı yüreklerimizde hala ilk günkü gibi tazedir. Rabbimden bizleri her türlü afetten ve felaketten muhafaza eylemesini diliyorum. Kardeşlerim o felaketin olduğu dönemde bu ülkenin iktidarında kim vardı? Şu anda rahmetli Ecevit vardır. Değil mi? Peki o deprem afetinde acaba iktidar ne yaptı? Tamamen bittiler, tükendiler. Fakat biz iktidara geldik. Bütün bu yıkılan yerleri ayağa kaldırdık. Bingöl depremini hatırlayın. Van depremini hatırlayın. Simav'ı hatırlayın. Kütahya'yı hatırlayın. Bütün bu depremlerde, Gölcük depremini hatırlayın. Sakarya'yı hatırlayın. Kocaeli'nin genelini hatırlayın. Hepsinde, anında, Malatya'da, Elazığ'da, bütün bu şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırdık. Çünkü biz söz verdik mi yaparız. Ve yaptık. Afetleri engellemek beşeri olarak bizim elimizde değil ama afetlerin yıkıcı etkilerine karşı tedbir almak bizim elimizdedir. Bizim sorumluluğumuzdadır. Bunun için hükümete gelir gelmez Türkiye'nin 81 ilini kapsayacak şekilde büyük bir kentsel dönüşüm çalışması başlattık. Amacımız ülkemizin hiçbir yerinde afetlere karşı dayanıksız, sağlıksız, metruk, çirkin yapı bırakmamaktır. Kentsel dönüşüm projeleriyle şehirlerimizi adeta yeniden baştan inşa ederken hiçbir vatandaşımızı da mağdur etmedik. Yapı denetim sistemini, teknolojik imkanlarını kullanarak, geliştirerek, yapı inşasında eski kötü alışkanlıkların önünü tamamen kestik. Hamdolsun bugüne kadar 3 milyon konutun dönüşümünü tamamladık. Bu evlerde oturan 12 milyon vatandaşımız artık güvenli binalarıyla, sosyal donatılarıyla, yeşil alanlarıyla, huzur içinde hayatlarını sürdürebilecekleri yuvalarına kavuştular. Özellikle sosyal konut inşası alanında dünyaya örnek olacak bir modeli uygulamaya geçirdik. TOKİ kanalıyla inşa ettiğimiz 1 milyon 170 bin konut sayesinde 5 milyon vatandaşımızın güvenli evlerde huzurla oturmasını sağladık. Netice itibariyle tüm çalışmalarla ülkemizdeki yapıların yüzde 60'ını yani 50 milyon vatandaşımızı afetlere karşı koruma altına aldık. Kardeşlerim İnşallah hedefimiz yeni başlatacağımız hamlelerle önümüzdeki beş yıl içinde 85 milyonun tamamını bu güvenli şemsiye altına almaktır" dedi.

"BU İŞLER LAFLA, YALANLA, ÇARPITMAYLA OLMAZ"

Erdoğan, "Depremin sel baskınlarının, heyelanların bu ülkenin gerçeği olduğunu asla unutmadan insan hakkının ve teknolojinin el verdiği her tedbiri alarak Rabbimize teslim olacağız. Şimdi ana muhalefet ya Antalya'da yangın oldu. Muğla'da, yangın oldu. Büyükşehir belediyesi onlarda ne yaptınız? Oralarda herhangi bir şey yaptılar mı? Yine biz yaptık biz. İzmir depremini hatırlayın. İzmir Büyükşehir Belediyesi kimde? CHP'de. Ne yaptılar? Hiçbir şey. Orada bütün o deprem konutlarının ayağa kaldıran kim oldu? Yine biz olduk. Niye? Yani büyükşehir belediyesi CHP'de diye biz bakıp seyredemezdik. Muğla'da, büyükşehir belediyesi, CHP belediye, biz seyredemezdik. Antalya Büyükşehir Belediyesi CHP'de diye biz seyredemezdik. Öyleyse elleri, kolları sıvadık ve devlet olarak buralara yardım elimizi uzattık. Kardeşlerim bu işler lafla olmaz. Yalanla olmaz. Çarpıtmayla olmaz. Eğer böyle yaparsanız bir felaket gelir hepsini de siler süpürür. Bunun için biz milletimize ne söz vermişsek onu harfiyen yerine getiriyoruz. Yapılamayacak hiçbir sözün yükünün altına da girmiyoruz" diye konuştu.

"İSTANBUL'U KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİMİZİN MERKEZİ OLARAK İLAN ETTİK."

Erdoğan, "Bay Kemal'in akşam söylediği başka sabah söylediği başka. İnanmak mümkün mü? Kardeşlerim geçmişte yaşadığımız acıları ve önümüzdeki potansiyel tehditlerin büyüklüğünü göz önüne alarak İstanbul'u kentsel dönüşüm projelerimizin merkezi olarak ilan ettik. Bugüne kadar İstanbul'da 300 bin konutu dönüştürerek gerçekten zor bir işi gerçekleştirdik. Tarihi bir başarıya imza attık. Halihazırda sahada 140 bin konut ve iş yerinin dönüşümü devam ediyor. Fikirtepe gibi eskiden beri süregelen sorunlar sebebiyle adeta kangrene dönüşmüş bir yerde bile 15 bin konutun dönüşümünü sağlıyoruz. Güngören, Tozkoparan, Zeytinburnu, Gaziosmanpaşa gibi yerlerde çalışmalar hızla sürüyor. Çamlıca Camii'mizin eteklerindeki Kirazlıtepe'de 5 bin konutluk bir dönüşüm gerçekleşiyor. Kartal'da, Şerifali'de, Beyoğlu'nda, Kağıthane'de, Okmeydanı'nda, Eyüpsultan'da, Beykoz'da, Silivri'de, Çatalca'da, Fatih'te, Pendik'te, velhasıl İstanbul'un 39 ilçesinin tamamında dönüşüm projelerini tamamlamak için on binlerce işçimiz, mühendisimiz arı gibi çalışıyor" şeklinden konuştu.

"KONUT VE KİRALARDAKİ YÜKSELİŞİN ÖNÜNE GEÇECEK YENİ HAMLEYİ ÖNÜMÜZDEKİ AY PAYLAŞACAĞIZ"

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "İnşallah önümüzdeki ay hem konut ve kira fiyatlarındaki dengesiz yükselişin önüne geçecek, hem de depreme hazırlık çalışmalarına katkı sağlayacak yeni hamleyi milletimizle paylaşacağız. Şimdilik müjdeyi vereceğimiz bir güne bırakıyordu. Kardeşlerim Tarım Kredi Kooperatifi'ndeki alımlarınızı yapıyor musunuz? Fiyatlardan memnun musunuz? İnşallah Tarım Kredi Kooperatifi'nde artık koyun, kuzu artık bunların fiyatını biliyorsunuz, ciddi manada düşürüldü. Şimdi büyükbaş hayvanlara da inşallah geçiyoruz. Diğer ürünlerde de yüzde 25, yüzde 30, yüzde 35 gibi inşallah indirimler yapmak suretiyle size uygun, ucuz fiyatla ürünlerimizi ulaştıracağız Derdimiz ne? Derdimiz vatandaşımıza karşı ucuz fiyatla ürün vermek."

Erdoğan yaptığı konuşmanın ardından biten projenin ilk etabından temsili olarak 10 aileye anahtarlarını teslim etti. Törene Erdoğan'ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Çevre, Şehircilik ve

İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da katıldı. (DHA)

Editör: MURAT ÖZER