ABD’nin Florida eyaleti Senatörü Ron DeSantis, ABD’nin birçok ulusal çıkarı olduğunu vurgulayarak, “Ukrayna ile Rusya arasındaki toprak anlaşmazlığına daha fazla dahil olmak, ABD'nin hayati ulusal çıkarı değil” dedi.

"UKRAYNA, ABD'NİN HAYATİ ULUSAL ÇIKARI DEĞİLDİR"

Cumhuriyetçi Parti Senatörü DeSantis, ABD merkezli Fox News Sunucusu Tucker Carlson’a yaptığı yazılı açıklamada Rusya-Ukrayna savaşıdeğerlendirdi. DeSantis, ABD’nin çok sayıda ulusal çıkarı olduğunu ifade ederek, “ABD'nin sınırlarımızı güvence altına almak, ordumuzdaki hazırlık krizini çözmek, enerji güvenliğini, bağımsızlığını sağlamak ve Çin Komünist Partisinin ekonomik, kültürel ve askeri gücünü kontrol etmek gibi birçok hayati ulusal çıkarı varken, Ukrayna ile Rusya arasındaki toprak anlaşmazlığı bunlardan biri değil. Biden yönetiminin, herhangi bir tanımlanmış hedef veya hesap verebilirlik olmaksızın, bu çatışmayı ‘ne kadar sürerse sürsün’ diyerek ‘açık çek’ ile finanse etmesi, dikkatlerimizi ülkemizin en acil zorluklarından uzaklaştırıyor” dedi.



“ABD’NİN SAVAŞA GİRME RİSKİ”

Amacın barış olması gerektiğini, ancak Ukrayna sınırı ötesinde saldırılar yapılmasına olanak sağlayabilecek silahların verilmemesi gerektiğini belirten DeSantis, “Hiç kuşkusuz amaç barış olmalıdır. ABD, Amerikan birliklerinin konuşlandırılmasını gerektirebilecek veya Ukrayna'nın sınırlarının ötesinde saldırı operasyonlarına girmesini sağlayacak yardım sağlamamalıdır. Bu nedenle F-16'lar ve uzun menzilli füzeler masadan kaldırılmalıdır. Bu hamleler, ABD'yi açık bir şekilde çatışmanın içine çekme ve bizi dünyanın en büyük iki nükleer gücü arasında bir sıcak savaşa daha da yakınlaştırma riskini taşır. Bu risk kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

DİKKATLERİ ÇİN’E ÇEKTİ

DeSantis, ABD’nin uyguladığı politikanın, Rusya’yı Çin’e daha da yakınlaştırdığını belirterek, “Biden yönetiminin politikaları, Rusya'yı Çin ile fiili bir ittifaka sürükledi. Çin ambargoya uymadığı ve uymayacağı için Rusya dış gelirlerini artırmış, Çin ise daha ucuz akaryakıttan yararlanmıştır” dedi.

Editör: MURAT ÖZER