Cumnhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Azerbaycan ile Ermenistan arasında kalıcı barış anlaşmasının imzalanmasının, bölgemiz ve dünyada barış, huzur ve istikrar için yeni bir umut kaynağı olacağı şüphesizdir. Bu süreçte Azerbaycan'la birlikte omuz omuza hareket ediyoruz. Karabağ'da işgalin sona ermesi ile birlikte bölgemizde kalıcı barış için tarihi bir fırsat penceresi açıldı. Bu fırsat, penceresinin kapanmaması çok önemlidir" dedi.

Bakan Hakan Fidan, Yeni Zelandalı mevkidaşı Winston Peters ile görüşecek Bakan Hakan Fidan, Yeni Zelandalı mevkidaşı Winston Peters ile görüşecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, davetlisi olarak Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

"BARIŞ SÜRECİNDE AZERBAYCAN İLE OMUZ OMUZA HAREKET EDİYORUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev'i 7 Şubat'ta yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinden dolayı tebrik ederek, "Halkının yüksek teveccühü ile 5'inci defa Azerbaycan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesi vesilesiyle bir kez daha tebrik ediyorum. İlham kardeşimin, Cumhurbaşkanı seçilmesinin hemen ardından ilk resmi yurt dışı ziyaretini Türkiye'ye yapmasından büyük bir bahtiyarlık duyuyorum. Bildiğiniz üzere 7 Şubat'ta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimleri, ilk defa Azerbaycan'ın egemen topraklarının tümünde düzenlenmiş olması nedeniyle tarihi bir öneme sahiptir. Seçim sonuçlarının Türkiye-Azerbaycan münasebetleri ve kardeş Azerbaycan halkı için hayırlara vesile olmasını diliyorum" dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: 'TİCARET HACMİMİZ, 7,5 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNİ YAKALADI'

Azerbaycan'ın seçim sürecinde bazı haksız uygulamalara maruz kaldığını belirten Erdoğan, "Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nde Azerbaycan heyetinin bu sene düzenlenecek toplantılara katılımının engellenmesi yönünde alınan karar karşısında tepkimizi gösterdik. Bu Meclis'in çatışma değil, parlamenter demokrasiyi güçlendirecek bir diyalog platformu olması gerektiğini vurgulamaya devam edeceğiz. Alınan karar, geçersiz kılınana kadar Azerbaycan'a desteğimizi ve bu doğrultudaki girişimlerimizi sürdüreceğiz. Aziz kardeşimle gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde, ikili ilişkilerimizin tüm yönlerini gözden geçirdik. Bölgesel ve uluslararası konuları değerlendirdik. Azerbaycan'la iş birliğimizin Umummilli lider merhum Haydar Aliyev'in işaret ettiği tek millet 2 devlet temelinde ilerlediğini görüyoruz. Toplam ticaret hacmimiz, geçtiğimiz sene ilk defa 7,5 milyar dolar seviyesini yakaladı. 15 milyar dolarlık hedefimize ulaşmak için gayretlerimizi artırma kararlılığındayız. Kritik meydan okumaların yaşandığı bir dönemde, ülkelerimizin ulaştırma ve enerji alanlarındaki potansiyelini geliştirmemiz gerektiği aşikardır. Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattı esasen bunun en somut örnekleri arasında yer alıyor. Bu hattan en yüksek verimi alabilmemiz için yenileme çalışmalarının ivedilikle tamamlanması lazım" şeklinde konuştu.

'OMUZ OMUZA HAREKET EDİYORUZ'

Eylül ayında Nahçıvan'ı ziyareti sırasında Aliyev'le birlikte Kars-Nahçıvan demir yolu projesine ilişkin protokol imzaladıklarını aktaran Erdoğan, "Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) kapasitesinin artırılması ve Hazar doğal gazının Türkiye'ye ve Avrupa'ya aktarılması, bu kulvardaki önceliklerimiz arasındadır. Nahçıvan ziyaretim sırasında temelini attığımız Iğdır-Nahçıvan doğal gaz boru hattı projesi ile enerji iş birliğimize yeni bir boyut kazandırdığımızı da hatırlatmak isterim" dedi. Erdoğan, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki barış görüşmelerine de değinerek, "Görüşmelerimiz sırasında Güney Kafkasya'nın barış ve istikrarına dair atılan adımları da ele aldık. Azerbaycan ile Ermenistan arasında kalıcı barış anlaşmasının imzalanmasının bölgemiz ve dünyada barış, huzur ve istikrar için yeni bir umut kaynağı olacağı şüphesizdir. Bu süreçte Azerbaycan'la birlikte omuz omuza hareket ediyoruz. Karabağ'da işgalin sona ermesi ile birlikte bölgemizde kalıcı barış için tarihi bir fırsat penceresi açıldı. Bu fırsat, penceresinin kapanmaması çok önemlidir. Ermenistan'ın uzun vadeli düşünerek stratejik bir perspektifle bu süreci değerlendirmesi gerektiğine inanıyorum. 3'üncü tarafları da süreci zehirlemek yerine yapıcı katkıda bulunmaya davet ediyoruz. Bu vesileyle geçtiğimiz günlerde 2 ülke sınırında meydana gelen eylemlerin tekrar yaşanmamasını ümit ettiğimizi de belirtmek istiyorum. Yaralanan Azerbaycan ordusu mensubu kardeşimize acil şifalar diliyorum" dedi.

'AZERBAYCAN'LA YOL YÜRÜMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ'

Filistin'deki gelişmeler ile bölgesel ihtilafları da ele aldıklarına işaret eden Erdoğan, "Aile meclisimiz, Türk Devletleri Teşkilatı'ndaki birliğimizin daha da kurumsallaşması ve güçlenmesi için çalışmaya devam ediyoruz. Teşkilatımızın olağanüstü zirvesinin Türk dünyasının kültür başkentlerinden Şuşa'da temmuz ayında düzenlenecek olmasından özellikle memnuniyet duyduğumu belirtmek istiyorum. Önümüzdeki süreçte can Azerbaycan'la kardeşlik hukukumuz ve Şuşa Beyannamesi'nde ortaya koyduğumuz ruhla yol yürümeyi sürdüreceğiz. Aziz kardeşimin şahsında tüm Azerbaycan halkına 6 Şubat depremlerinde milletimizle sergiledikleri dayanışma için teşekkür ediyorum. Diğer yardımlarının yanı sıra Azerbaycan, Kahramanmaraş'ta 320 dönümlük arazide bin konut ve 799 iş yeri inşa etmektedir" şeklinde konuştu.

AZERBAYCAN CUMHURBAŞKANI ALİYEV: 'TÜRKİYE BÖLGEMİZDE BARIŞIN GARANTÖRÜDÜR'

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ise kendisine ve heyetine gösterilen misafirperverlik için teşekkürlerini sunarak, "Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra ilk resmi ziyaretim, kardeş ülkeyedir. Bu doğaldır, bu gelenektir. Bütün ecdadımızdan kalan geleneklere sadığız. Bugün Türkiye-Azerbaycan birliği tek bir bölge için değil, Avrasya kıtası için önemlidir. Türkiye, bugün dünya çapında söz sahibidir. Türkiye, bölgemizde barışın, istikrarın, iş birliğinin garantörüdür" dedi. 

Editör: Admin Admin