Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Ülker Stadyumu'nda devam eden Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı'nda düşündükleri opsiyonları üyelerle paylaştı. Koç, futbol faaliyetlerini durdurma gibi bir düşünceleri olmadığını belirtirken, Süper Kupa maçına ya çıkmayacaklarını ya da U19 takımıyla sahada olacaklarını söyledi. Ali Koç, ligden çekilme opsiyonunun ise en az tercih edilen seçenek olduğunu belirtti.

Sarı-lacivertli kulübün 2 Nisan 2024 tarihli Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı, Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi'nde devam ediyor. Başkan Koç, tarihi Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı'nda üyelere seslendi.

"FİGÜRAN OLMAMAKLA MEYDANI BOŞ BIRAKMAK ARASINDAKİ DENGEYİ İYİ DÜŞÜNMEK GEREKİYOR"

Ali Koç, yaptıkları görüşmelerin ardından kendilerine sunulan önerileri tek tek açıkladı. Ali Koç, "En uç opsiyonlardan birisi olan ligden çekilme. Hepinizi anlıyorum. Bu tiyatronun figüranı olmayalım diyorsunuz. En başta ben söylüyorum. Figüran olmamakla meydanı boş bırakmak arasındaki dengeyi iyi düşünmek gerekiyor. Şimdi size YDK, eski yöneticiler ve kulübe gelen mektupların özetini paylaşacağım. Şampiyonluk şansımız devam ederken meydanı boş bırakmayalım, ligde kalan maçlara genç takımla çıkalım, ligden çekilmeyi önümüzdeki sezon için sezonun sonunda bir kez daha değerlendirelim. En kararlı adamları atalım, ligden çekilelim. Bununla birlikte bir görüş daha, en kararlı adımları atalım, ligden çekilme buna dahil olacaksa da en son adım olmalı. Bu görüş çok ağır bastı, ligden çekileceğimize faaliyetleri donduralım, bir alt lige indiğimizde aynı federasyon, aynı MHK, aynı kurullar, aynı tiyatro olacak. Niye o tiyatronun figüranı olalım? Lige genç takımla devam edelim, Süper Kupa ve Avrupa'ya A takımla çıkalım görüşü oldu" açıklamasında bulundu.

"FUTBOL FAALİYETLERİNİ ASKIYA ALMAYI HİÇ AMA HİÇ DÜŞÜNMÜYORUZ"

Başkan Ali Koç, futbol faaliyetlerini durdurmayı hiçbir şekilde düşünmediklerinin altını çizerek, "Futbol faaliyetlerini askıya almayı hiç ama hiç değerlendirmiyoruz. İki sebeple değerlendirmiyoruz. Bunun için hazırlıklı olmamız gerek. Faaliyetleri diğer alanda devam ettirebilecek hazırlıkta olmamız gerek. Askıya almak demek, amatör kümeden başlamak demek. Bunu da aşarız. Süper Lig'den bir kulüple birleşiriz. Bunu en ince detaylarıyla görüşmemiz gerek. Doğru dürüst bir yurtdışı yapılanmamız olmadan bu konuyu hiçbir şekilde gündemimize getirmiyoruz. Ligden çekilmenin ikinci yöntemi ise üst üste iki maça çıkmamak. UEFA ile konuştuk dedik ki, biz bu sene ligden çekildik, hiç puan alamadık ve yine de ikinciliğimiz garanti, seneye 2'nci ligdeyiz, Avrupa'da oynayabilir miyiz? Dediler ki, bu yerel federasyonun kararıdır. Federasyon gerekli lisansları ve sıralamayı veriyor ve UEFA kriterlere uyanları alıyor. Yaşadıklarımızı göz önüne aldığımızda başka bir kulübe bir şey yapmayan federasyon, bize en uç noktalardan ceza keser. Bu alternatifte Avrupa'nın ne olacağı belli değil. Ayrıca yöneticilerimize 3 ay ile 1 yıl hak mahrumiyeti cezası verilmesi söz konusu. 7405 sayılı spor yasası gereğince 5 senede toplam 2 yıl, bir seferde 1 yıl hak mahrumiyeti alanların yöneticilik sıfatı düşmektedir. Mücadele ettiklerimizle büyük bir koz vermiş oluruz" dedi.

"SPONSORLARIMIZA TEŞEKKÜR ETMEK İSTİYORUM"

Fenerbahçe Avrupa'ya veda etti... Fenerbahçe Avrupa'ya veda etti...

Ali Koç, alınan kararların ardından gelir kalemlerinde oluşabilecek durumları ise şu şekilde açıkladı:

"Tüm sponsorlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Hangi ligde olursak olalım sponsorluklara devam edeceklerini taahhüt ettiler. Bazıları bir alt ligde daha fazla vereceklerini söylediler. Kombine konusuna gelince onun cevabını size bırakıyorum. Ana gelir kalemlerimizde de sıkıntı yok, tek olabilecek sıkıntı önümüzdeki sezon için yayın gelirleri. Bu tarafı işin kayıp tarafı. Biz Fenerbahçeliler ve Fenerbahçeli iş insanları olarak o kısmı da kapatacağımızdan şüphemiz yok. Bunların hepsini hesaplamak çok zor. TFF, siz ikinci oldunuz ama kendinizi düşürdünüz, seni Avrupa'ya yollamıyorum derse gelirlerimiz riske girer. Esas önemli konu ise SPK. Onlar doğal olarak halka açık bir şirket olduğumuz için o tarafa bakıyorlar. Çağrı yapmamız gerekebilir. Şu an kulübümüzün 80-85 milyon Euro arası işlem gören hissesi var. Dolayısıyla işin hukuki ve mali boyutlarını söyledim. Şu anda 14 yabancımız var. Futbolcularımızın peşinde olan kulüpler var. Onları satacağız. Maaş yükümüz daha olacak. Aslında kara da geçebiliyoruz ama işin borsa kısmını etkilemiyor."

"EN AZ TERCİH EDİLEN OPSİYON, LİGDEN ÇEKİLME OLARAK DEĞERLENDİRİLDİ"

Başkan Ali Koç, ligden çekilme opsiyonunun yapılan görüşmelerin ardından en az tercih edilen opsiyon olduğunu söyleyerek, "Yaptığımız bütün görüşmelerde en az tercih edilen opsiyon, ligden çekilme olarak değerlendirildi. Bu opsiyonu 3 ay sonraki genel kurulumuza kadar masadan kaldırıyoruz. Maçlara U19 ile çıkmanın da bir esprisi yok. Dzeko'ya, Tadic'e, Mert Hakan'a buradan sesleniyorum. Çıkın, ne yapıyorsanız yapın ve o şampiyonluğu bize getirin" şeklinde konuştu.

"SÜPER KUPA MAÇINA YA ÇIKMAYACAĞIZ YA DA U19 TAKIMIYLA ÇIKACAĞIZ"

Ali Koç, 7 Nisan'da Galatasaray ile oynayacakları Süper Kupa maçıyla ilgili de iki opsiyonları olduklarını vurgulayarak, "Gelelim bir sonraki opsiyonumuza, Süper Kupa. İki defa taraftarımıza çağrıda bulundum. 2 Nisan akşamına kadar seyahat planı yapmayın, bilet almayın diye. Aynı çağrıyı tekrar yapıyorum. Lütfen Şanlıurfa'ya seyahat planı yapmayın, biletleri rezerve etmeyin. Burada iki opsiyonumuz var, maça hiç çıkmamak. İkinci opsiyonumuz ise U19 ile çıkmak. Büyüklerimizden aldığımız görüş sürecinde radikal bir tepki olacaksa Süper Kupa ile başlamalıyız dendi. Ben buna arkadaşlarımla sonuna kadar katılıyorum. İlkesel sebeplerle buna katılıyorum. Bu maça çıkmayalım diyen o kadar çok insan var ki. Hiç çıkmamanın bedeli, hukuken önümüzdeki Türkiye Kupası'na, katılırsanız Süper Kupa'ya kalamıyorsunuz. Daha önemlisi 3 ay ile 1 yıl arasında hak mahrumiyeti cezası söz konusu. Bizi yakalamışken bırakmazlar diye düşünüyorum. Mali olarak bedeli ise şu; organizasyon için yapılan bütün bedelleri karşılamak zorunda olabiliriz" ifadelerine yer verdi. 

"TÜRKİYE KUPASI'NA EN AZ 2 SEZON KATILMAMA DÜŞÜNCESİNDEYİZ"

Başkan Ali Koç, 3'üncü opsiyon olarak ise Türkiye Kupası'na katılmamayı düşündüklerini ifade ederek, "Önümüzdeki sezon Türkiye Kupası'na katılmama ise 3'üncü opsiyon. Bunu önümüzdeki sezon için en az 2 sezon bu kupaya katılmama düşüncesindeyiz. Buradaki durum ise 3 ay ile 1 yıl hak mahrumiyeti. Ama bu göze alınacak bir mahrumiyet. Dolayısıyla gelir konusu da mühim değil. Mali kayıptan çok tasarruf edebileceğimiz bir tablo ortaya çıkıyor. Avukat ordumuz, hem UEFA hem de FIFA nezdinde başvurular yapacak. Yurtdışında yapılanma opsiyonlarını irdeleyip, fizibilitesini yapıp düğmeye basma noktasına geleceğimizi 3 ay sonra sizlere ileteceğiz" açıklamasında bulundu.

Ali Koç, konuşulan ve önerilen diğer opsiyonlarla ilgili olarak ise "Faali meçhul olay çözülene kadar Trabzonspor deplasmanına gitmeyelim düşüncesi var. Bu aklımıza yatan bir opsiyon. Ancak bu sadece 3 puan değil, 6 puan eksiliyor. Buna zamana gelince bakarız. Sezon sonuna kadar yabancı hakem talep ediliyor. 1959 öncesi şampiyonluklarımız için komisyon kurulması ve olumlu ya da olumsuz cevap verilmesi isteniyor. 2011 yılı Süper Kupa maçımızın en kısa sürede oynanması için hakkımızı gasp edenlerden almamız isteniyor. Yayın havuzundan çıkmamız isteniyor ama kanunen sıkı sıkıya bağlanmış bir durum. Biraz sonra konuşmalar yapılacak ve oylama kısmına geçeceğiz. Sizlerin görüşleri çok önemli" şeklinde konuştu.

Editör: Admin Admin