Başakşehir Futbol Kulübü Başkanı Göksel Gümüşdağ, futbolun gündemindeki konular hakkında açıklamalar yaptı.

GÖKSEL GÜMÜŞDAĞ: "TFF BAŞKANLIĞI HEP ÖNÜME GELDİ AMA BEN BUNU TERCİH ETMEDİM"

Asist Analiz'de 'Az Önce Konuştum Spor'un konuğu olan Gümüşdağ, "Biz bir ilçe takımıyız. Biz asırlık çınarlarla yarış halindeyiz" dedi. Göksel Gümüşdağ, 3 büyük kulübün TFF'nin istifasını istediği hatırlatılınca "Mehmet Bey (Büyükekşi), düzgün bir insan. Bilerek bir yanlışın içinde olmaz ama geliştirilmesi gereken noktalar var. Yayın ihalesi de başarı, yaklaşık yüzde 116'lık bir artış var. İyi şeyleri de görmek lazım" şeklinde konuştu. Asist Analiz'de yer alan röportajın soru ve cevapları şöyle:

CITY FOOTBALL GROUP ANLAŞMASI NASIL OLDU?

Hasan Arat: "Antrenör konusunda acele etmeyeceğiz" Hasan Arat: "Antrenör konusunda acele etmeyeceğiz"

"Bir işbirliği anlaşması imzaladık. 3.5 yıllık bir anlaşma bu. Eğer bu süreçte iyi bir ilişki oluşursa sonrasında devamı gelebilir. Ben yapılmayanları yapmayı seviyorum. Geçmişte bunun benzeri için Bundesliga'da uğraştım. Borussia Mönchengladbach ile işbirliği anlaşması için uğraştık ama Bundesliga Yönetimi bu tarz anlaşmalara sıcak bakmadığı için son aşamada tıkandı. Sonra da dönüp başka arayışa geçtim. Baktığınızda 10 yaşında ve 10 yılda sadece 2 kez Avrupa'ya gidemedi Başakşehir. Kupa finalleri, 6’ıncı şampiyon olarak tarihe geçti Başakşehir. Şampiyonlar Ligi'nde oynadık, başarılarımız var."

ŞAMPİYON OLDUKTAN SONRA OKAN BURUK'U ERKEN GÖNDERDİĞİNİZİ DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

"Biz sadece sportif başarıya göre teknik direktörle ilgili karar vermeyiz. Baktığınızda Okan Buruk, Başakşehir'de misyonunu tamamladı. Şampiyon oldu. Okan, benim çok değerli bir kardeşim. Şampiyonluktan sonra bizde başka sıkıntı yaşayabilirdi. Dolayısıyla konuşup doğru bir çıkış oldu."

CITY FOOTBALL GROUP, NEDEN BAŞAKŞEHİR'İ TERCİH ETTİ?

"Çok doğru bir yapılanmamız var. Biz anonim şirketiz. Doğru yönetiliyoruz, başarılar var ve sürekli Avrupa'ya gitmemiz de dikkatlerini çekti."

TÜRK FUTBOLU İYİ YÖNETİLİYOR MU SİZCE? 3 BÜYÜK KULÜP, TFF'NİN İSTİFASINI İSTİYOR. SİZ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

"Mehmet Bey, düzgün bir insan. Bilerek bir yanlışın içinde olmaz ama geliştirilmesi gereken noktalar var. Hakem akademisi yoktu, şu an sanırım startını verdiler. Avrupa'dan bazı modelleri de buraya getirmemiz lazım. VAR'ı da zamanında getirdik, itiraz edenler vardı ama bugün ofsayttan gol kalmadı. Türkiye'ye VAR'ı getiren insan benim. Mehmet Bey'in olduğu yerde şaibe olacağına inanmıyorum ama aşağılara ne kadar hâkim onu bilmiyorum. Rahatsızlık veren noktalara eğilmesi ve bunları iyileştirmek için çaba sarf etmesi lazım. Bunu da yapıyor, olumlu işler de yapıyor; 2032 Avrupa Şampiyonası, EURO 2024, yayın ihalesi... Yayın ihalesi de başarı, yaklaşık yüzde 116'lık bir artış var. İyi şeyleri de görmek lazım."

YAYIN İHALESİNDE SARAN GRUP'LA İLGİLİ TARTIŞMALAR NEDEN OLDU, O SÜRECİ ANLATIR MISINIZ?

"İhaleye iki katılımcı vardı, ikisiyle de görüşüldü Heyet olarak görüşüldü. Biz istiyoruz ki yayın geliri büyüyebildiği kadar büyüsün. Mevcut iki katılımcıdan da teklifler alındı ve en yüksek orandaki farkı beIN SPORTS, yaklaşık 30 milyon dolar fark atarak aldı. Yayın ihalesi tamamen Türk Lirası'na dönmüştü fakat şimdi yarı yarıya dolar ve TL oldu."

TÜRK FUTBOLUNU SİZİN YÖNETTİĞİNİZ SÖYLENİYOR HEP, SİZ Mİ YÖNETİYORSUNUZ?

"Ben futbol adamıyım. Kulüpler Birliği Başkanlığı yaptığımda Türk futbolu adına çok şeyi yönettim. Birçok şeyi başardık Başakşehir'le de ve bunları söylemeleri çok doğal. Yakıştırıyorlar bunu ve doğru, zaman zaman yönettik ve işimiz de futbolu yönetmek."

TÜRKİYE'DE FUTBOLUN MARKA DEĞERİ ADINA GÖRDÜĞÜNÜZ EN BÜYÜK SORUN NE?

"Tek bir şeye bağlamak çok zor. Futbolun tüm paydaşlarına çok iş düşüyor. Tribünler, medya, taraftarlar vs herkes birbirini tetikliyor. Marka değeri olduğunu düşünüyorsak her şeyin hikâyesini sıfırdan yaratmalıyız. Hiçbir şey düzelsin diye çaba sarf edilmiyor. Şu an Kulüpler Birliği toplantılarında 3 saat hakem konuşuluyor, herkesin bir hakemler sorunu var. Bunlarla vakit kaybetmeyelim. Kötü niyetli olmayan, iyi niyetli bir federasyon var. İyileştirilmesi gereken şeyler var.""

YABANCI HAKEMİN ÇÖZÜM OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

"Mutlaka hakem akademisi şart. Bunun federasyondan ve MHK'den bağımsız yürütülmesi gerekiyor. Her hafta hakemin konuşulması doğru değil."

ÇAĞDAŞ ATAN İSMİNDE NASIL KARAR KILDINIZ?

"Bizim gibi takımlarda başarıya, hedefe aç isimler olmalı. Biz oyuncu, teknik direktör inşası yapıyoruz. Okan Buruk, Abdullah Avcı gibi isimler örnek. Biz hep genç hocalardan yana olduk. Bize böyle isimler lazım."

SİZ İŞ İNSANISINIZ, KENDİ MARKANIZLA TÜRK FUTBOLUNA SPONSOR OLUR MUSUNUZ?

"Ben yatırım yaptığım alanda geri dönüş beklerim, maalesef futbolda yatırımın karşılığı yok. Biz sponsorları üzüyoruz. Sponsor kavga, yumruk, kötü tezahürat görmek istemiyor ama maalesef bunlar var."

ŞAMPİYONLUK MÜCADELESİNDE İKİ KULÜP ARASINDAKİ SAHA DIŞINDAKİ TARTIŞMAYLA İLGİLİ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

"Rekabetin olduğu yerde tartışma olur ama bu işin dozu kaçıyor gibi. Allah korusun, üzerine vazife çıkaran farklı farklı gruplar olur ve hepimiz üzülürüz."

BAŞAKŞEHİR'İN HEDEFLERİ NELER?

"Başakşehir her sene Avrupa'ya gidebilmeli, oyuncu yetiştirip satabilmeli. Her sene şampiyon olursun, kupa kazanırsın ama bir takım her yıl ilk 6 içinde oluyorsa bu çok önemli bir istikrardır. Biz bir ilçe takımıyız. Biz asırlık çınarlarla yarış halindeyiz. Biz sürekli daha az bütçelerle Avrupa'yı kovalayan, oyuncu satan bir kulüp olmalı. Başakşehir sürekli ilk 5 içinde olmalı."

ELİNİZDE BİR SİHİRLİK DEĞNEK OLSA, TÜRK FUTBOLUNDA İLK OLARAK NEYİ DEĞİŞTİRİRDİNİZ?

"Çok şey var ama öncelikle hakem tartışmasını bitirirdim."

TFF BAŞKANI OLMAYI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

"O benim hep önüme geldi ama ben bunu tercih etmedim. Bizim farklı sorumluluklarımız var ve bunlara zarar vermek istemedim. Şu an için öyle bir düşüncem yok ama gelecekte ne olur bilmiyorum"

AVRUPA ŞAMPİYONASI'NDA MİLLÎ TAKIM'IN ŞANSINI NASIL GÖRÜYORSUNUZ?

"Bence hoca da tuttu, Hamit'in de orada etkisi büyük. Bu takımın bir hikâye yazacağını düşünüyorum. Final demeyeyim ama bu takım rahatlıkla çeyrek final oynar diyorum."

Editör: MURAT ÖZER