Hazine  ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Suudi Arabistan ile 2021 yılında 3,7 milyar dolar olan ticaret hacmimizin, 2022 yılı Ocak-Ekim döneminde 4,3 milyar dolara yükselmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Suudi Arabistan ile aramızdaki bu sağlam duruşumuz çok kısa bir süre içerisinde ticaret hacmimizi 10 milyar dolara çıkarır" dedi. 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye-Suudi Arabistan İş ve Yatırım Forumu'na katıldı. Bakan Nebati, Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Khalid bin Abdulaziz Al-Falih, Türk ve Suudi adamları ile bir araya geldi. Forumda iki ülke arasındaki ticaret hacminin genişletilmesine yönelik görüş alışverişinde bulunuldu.

"2022 YILI DIŞ FİNANSMAN HEDEFİNİ BAŞARIYLA TAMAMLADIK" 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye'nin ekonomisinin iyi yönde ilerlediğini belirterek, "2002 yılında yüzde 11,1 seviyesinde olan bütçe açığının gayrisafi yurt içi hasılaya oranı bu yıl tahminimiz olan yüzde 3,4'ün altında gerçekleşeceğini bekliyoruz. Dikkatinizi çekiyorum, bu sonucu vatandaşlarımızın enflasyondan olumsuz etkilenmemesi için bütçe imkanlarını seferber etmemize rağmen, başarıyoruz. Diğer taraftan, kamu borcumuzu da hükümetlerimiz döneminde önemli ölçüde azalttık. Küresel finansal piyasalarla entegrasyonu yüksek, düzenleme ve denetleme altyapısı sağlam, güçlü beşeri sermayeye sahip, inovatif uygulamalarda öncü olan finans ve bankacılık sektörümüz, ekonomimizi çok daha ilerilere taşıyor. Küresel finans krizi ve salgın gibi önemli stres testlerinden başarıyla geçen bankacılık sektörümüz, yurt içi ve yurt dışı finans çevrelerince takdir edilmekte ve yabancı yatırımcılar nezdinde giderek artan bir ilgi görmektedir. Yükselen piyasalar arasında önemli bir yeri olan borsamız, piyasa derinliği ve yüksek likiditesiyle yerli ve yabancı yatırımcılara cazip getiri imkanları sunmaya devam ediyor. Son dönemde, endeksleri tarihi yüksek seviyelere ulaşan Borsa İstanbul'daki güçlü yatırımcı ilgisi, günlük işlem hacmi rekorlarını da beraberinde getiriyor. Geride bıraktığımız yıl içerisinde, Borsa İstanbul, riske göre düzeltilmiş getiride dünya çapında üst sıralarda yer alıyor. Bakanlığımız köklü tahvil geleneğinin yanı sıra 2012 yılından bu yana, hem iç hem de dış piyasalarda kira sertifikası ihracı gerçekleştirmektedir. 2022 yılı gibi dünyada finansman koşullarının oldukça zorlu olduğu bir yılda bile Bakanlığımız, uluslararası sermaye piyasalarında ikisi kira sertifikası olmak üzere, toplam beş işlem gerçekleştirmiş ve 2022 yılı dış finansman hedefini başarıyla tamamlamıştır" şeklinde konuştu.  

"10 MİLYAR DOLAR TÜRKİYE VE SUUDİ ARABİSTAN'A YETMEZ, DİĞER HEDEF 30 MİLYAR DOLARAK OLMALIDIR" 

Bakan Nebati, Suudi Arabistan ile 2021 yılında 3,7 milyar dolar olan ticaret hacminin, 2022 yılı Ocak-Ekim döneminde 4,3 milyar dolara yükselmesini memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Ama hedeflerimize ulaşmamız için daha hızlı hareket etmemiz lazım. Burada sizin ekibinize çok iş düşüyor. İş dünyanız buraya gelecek, iş dünyamız size ev sahipliği yapacak. 2021 yılından bugüne gelen 4,3 milyar doları, ancak bizim bu sağlam duruşumuz çok kısa bir süre içerisinde 10 milyar dolara çıkarır. Yeter mi? Elbette yetmez. Eğer Suudi Arabistan 10 milyar doları Türkiye için bir hedef olarak görüyorsanız, biz bu toplantıları yapmayalım. 10 milyar dolar Suudi Arabistan'a da Türkiye'ye de yetecek hedef değildir. Nefes alma yeri olur. Sonra 30 milyar dolar. 2030'a madem hazırlık yapıyorsunuz, bizim 30'ları öncesinden yakalamamız lazım. Hep beraber çalışarak ülkelerimiz kazansın" dedi.  

Editör: MURAT ÖZER