Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik konuşan İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, "Burada kadınlara yönelik sanat, sanatın her bölümünde kendilerini geliştirmeleri, özgüvenlerini artırmaları ve yaratıcılıklarını artırabilecek bir eğitim sağlamayı amaçlıyoruz." dedi.

ALPER SENGÜN - OYA ECZACIBAŞI 

BSH Türkiye İcra Kurulu Başkanı Alper Sengün ise, "Genç kızlarımızın içlerindeki potansiyellerin doğru şekilde ortaya çıkarılabilmesinde bizim de bir nebze katkımız olursa bu paydaşlıktan çok büyük memnuniyet duyarız." ifadelerini kullandı.

İstanbul Modern ve Bosch Ev Aletleri birliği ile lise öğrenimi gören kız öğrencilere yönelik 'Bir Hayalin İzinde' projesi hayata geçiriliyor. Eğitimde cinsiyet ve fırsat eşitliğinin sağlanması, kadın sanatçıların desteklenmesi ve öğrencilerin birçok farklı sanat dalında belirlenen gelişim programlarıyla eğitim görmesinin amaçlandığı proje ile devlet okullarından seçilen 40 kız öğrenci bir yıl boyunca çeşitli atölyelerde sanat eğitimi alacak. 'Bir Hayalin İzinde' projesiyle gençlerin; sanatçılar, küratörler, akademisyenler, sanat tarihçileri ve uzmanlarla bir araya gelerek sanatsal ifade becerilerini geliştirmesi, yeni sanat dallarında tecrübe edinmesi ve sanata yönelik yaratıcı bir bakış açısı kazanması amaçlanıyor.

Arnavutköy, Bağcılar, Beşiktaş, Beyoğlu, Çekmeköy, Fatih, Kağıthane, Şişli ve Zeytinburnu ilçelerindeki liselerden programa katılacak 5'i devlet koruması altında bulunan, 40 öğrenci Eylül ayından Haziran ayına kadar İstanbul Modern bünyesinde ücretsiz olarak sağlanacak eğitimlerden faydalanacak. Programın tanıtım töreni ise bugün İstanbul Modern'de gerçekleştirildi. Törene, İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, BSH Türkiye İcra Kurulu Başkanı Alper Sengül, İstanbul Modern Eğitim ve Sosyal Projeler Direktörü Neslihan Varol, Bosch Ev Aletleri Kıdemli Pazarlama Müdürü Özlem Koçdar katıldı.

OYA ECZACIBAŞI: "KADINLARIN ÖZGÜVENLERİNİ ARTIRMALARINI AMAÇLIYORUZ"

İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, "Dünya Kadınlar Günü nedeniyle lansmanını bugüne bıraktığımız projeyi aslında birkaç ay önce başlattık. Bosch ev aletlerinin desteğiyle bu projeyi gerçekleştiriyoruz. Burada kadınlara yönelik sanat, sanatın her bölümünde kendilerini geliştirmeleri, özgüvenlerini artırmaları ve yaratıcılıklarını artırabilecek bir eğitim sağlamayı amaçlıyoruz" dedi.

ALPER SENGÜL: "ÇOK HASSAS BİR PROJE"

BSH Türkiye İcra Kurulu Başkanı Alper Sengül, "Biz ana şirket unsurlarımızla fırsat eşitliğini destekliyoruz. Ev içinde bu eşitliği destekliyorduk, bu projemizle ilk defa ev dışında bir ortamda da desteklemek doğru bulduğumuz bir proje oldu. İstanbul Modern de zaten hem birey hem şirket olarak sürekli temas halinde olduğumuz çok güzel bir modern müze. Etkinlik alanları, kültürel alanlar ve eğitim alanları var. Çok hassas bir proje. İleride kadınlarımız olacak genç kızlarımızın şu an için buradan keşfedilip içlerindeki potansiyellerin doğru şekilde mümkün olduğunca fazlaca ortaya çıkarılabilmesinde bizim de bir nebze katkımız olursa bu paydaşlıktan çok büyük memnuniyet duyarız. Bosch Ev Aletleri olarak hem Oya Hanım hem İstanbul Modern ile uzun yıllar bu projeye katkı sağlamak isteriz" ifadelerine yer verdi. 

İstanbul Modern Eğitim ve Sosyal Projeler Direktörü Neslihan Varol, “Bir Hayalin İzinde” projesi, sanat eğitimine bütünsel bir açıdan bakıyor; öğrencilerimizin sanatsal yetkinliklerini geliştirmeyi, rol modelleriyle tanıştırmayı ve sanatçılarla çalışabilecekleri paylaşım alanları oluşturmayı amaçlıyor. Proje danışmanımız akademisyen Ebru Nalan Sülün ile geliştirdiğimiz programda öğrenciler, sanat tarihi dersleri alıyor, müze eğitimcileriyle sanat yapıtlarını analiz ediyor, söyleşilerde sanatçılarla buluşuyor ve branş derslerinde resim, heykel, video sanatı gibi alanlarda sanatsal becerilerini güçlendiriyor. Projeyi hayata geçirirken koleksiyonumuzdaki kadın sanatçılardan ilham alıp, onların üretimlerini paylaşan bir eğitim programı hazırlamaya çalıştık. Bir araya geldiğimiz gençler ve öğretmenlerimizin desteği yöntemlerimizi belirlememizi sağladı. Başvurularda beceri ya da sanatsal yeteneği değil, sanata karşı tutku ve eğitim fırsatlarından yararlanma konusunda disiplin sahibi olma kriterlerini belirledik. Yıllardır müzenin ücretsiz eğitim çalışmalarından öğrencilerini yararlandıran öğretmenlerimiz projeyi, referans verdikleri öğrencileriyle paylaştılar. İstanbul’un her ilçesinden devlet okullarında okuyan öğrencilere ulaşmak istedik. 

Bakü'de 'Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi' kuruluyor Bakü'de 'Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi' kuruluyor

NESLİHAN VAROL - ALPER SENGÜL - OYA ECZACIBAŞI - ÖZLEM KOÇDAR 

Bosch Ev Aletleri Kıdemli Pazarlama Müdürü Özlem Koçdar, “Bosch Ev Aletleri olarak, yaşam kalitesini artıran teknolojilerimizle ev içindeki eşit iş bölümünü teşvik ediyoruz. Uzun yıllardır sürdürdüğümüz reklam kampanyalarımızda eşitliğin evde başladığına inancımızı vurguluyoruz. Şimdi ise, ‘Bir Hayalin İzinde' projemizle, ilk defa evin dışına çıkarak sanat eğitiminde fırsat eşitliği sorumluluğunu üstleniyoruz. İstanbul Modern ile ortaklaşa yürüttüğümüz bu projede, sanatın dönüştürücü gücünü genç kızlarla buluşturmayı hedefliyoruz. 'Bir Hayalin İzinde' kampanyamızın tanıtım filminde, genç kızların sanatla özgüven kazanmalarını ve yaratıcı potansiyellerini açığa çıkarmalarını izliyoruz. Bosch Ev Aletleri olarak, kadınların bilimden sanata kadar her alanda daha fazla görünürlük kazanmaları gerektiğine inanıyoruz. Sanatla atılan bu adım, eşitliği her alanda destekleme taahhüdümüzün güçlü bir yansıması” dedi.

“BİR HAYALİN İZİNDE” EĞİTİM ve ATÖLYELERİ

Çağdaş sanat tarihi dersleri

Doç. Dr. Ebru Nalan Sülün ve Doç. Dr. Seda Yavuz ile yürütülen program, çağdaş sanatı anlamak için gençleri sanat tarihine ilişkin temel bilgilerle tanıştırmayı amaçlıyor. Çağdaş sanat alanında uzmanlaşan kadın sanatçıların üretimlerinden örneklerin ele alınacağı programda, kız öğrenciler, çağdaş sanatı yorumlama yöntemleriyle tanışıyor.

Yapıt inceleme çalışmaları ve sanatçıların izinde atölyeler

Müze uzmanları ile yürütülen sergi turları, öğrencilere müze koleksiyonunu tanıtırken bir sanat yapıtını nasıl analiz edilebileceklerine dair yöntemler sunuyor.

İstanbul Modern Koleksiyonu’nda yer alan yapıtlardan yola çıkan atölye çalışmaları ise, katılımcıları sanatçıların üretim süreçlerinin izini sürmeye çağırıyor. Bu atölyelerde gençler, sanatçıların imgeleriyle, teknikleriyle ya da üretim yöntemleriyle çalışarak kendi üretimlerini ortaya koyarken sanat yapıtlarını yeniden yorumluyor.

Sanatçılarla seminer ve atölyeler 

Kız öğrencileri kadın sanatçılarla tanıştıran seminer ve atölye programları, sanatçıların profesyonel gelişim hikâyeleri ve üretim yöntemleriyle gençlere ilham veriyor, öğrencilerin hayal güçlerini geliştirmelerine aracı oluyor. 

Sanatçılardan branş dersleri

Alanlarında uzman sanatçılar tarafından yürütülen branş dersleri, yetkinliklerin gelişimini desteklemeyi amaçlıyor. Resim, heykel, performans sanatları, müzik ve video sanatı olmak üzere beş ayrı branş dersi uygulanıyor. 

Resim branşı dersleri sanatçı Burcu Perçin, heykel branşı dersleri sanatçı Sibel Horada, performans sanatı branşı dersleri sanatçı Prof. Dr. Tuğçe Tuna, müzik branşında eğitimci ve caz müzisyeni Asena Akan ve video sanatı branşı sanatçı Gül Ilgaz yönetiminde uygulanıyor. 

Editör: MURAT ÖZER