Yarın düzenlenecek NATO Savunma Bakanları toplantısı öncesinde basına açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Rusya'dan pervasız nükleer söylemler görmeye devam ediyoruz. Moskova, Belarus'ta nükleer silah konuşlandırmaya karar verdi. Bakanlar mevcut güvenlik ortamının nükleer boyutlarını ele alacaklar ve NATO'nun nükleer caydırıcılığının devam eden adaptasyonunu değerlendirecekler” dedi.

AB-Elisa Ferreira: "Türkiye’ye deprem bölgeleri için 400 milyon euro destek sağlandı" AB-Elisa Ferreira: "Türkiye’ye deprem bölgeleri için 400 milyon euro destek sağlandı"

JENS STOLTENBERG: "RUSYA'DAN PERVASIZ NÜKLEER SÖYLEMLER GÖRMEYE DEVAM EDİYORUZ"

Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan NATO karargahında yarın düzenlenecek NATO Savunma Bakanları toplantısı öncesi NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg basına açıklamalarda bulundu. NATO Savunma Bakanları’nın, gelecek ay Litvanya’nın başkenti Vilnius’taki NATO Zirvesi’ne hazırlanmak üzere bir araya geleceğini ifade ederek, “Ukrayna büyük bir karşı saldırı yürütürken bir araya geliyoruz. Henüz erken ve bunun savaşta bir dönüm noktası olup olmayacağını bilmiyoruz. Ancak Ukraynalıların ilerleme kaydettiğini ve daha fazla toprağı özgürleştirdiğini görüyoruz. Ukrayna ne kadar çok kazanım elde ederse müzakere masasında elinin o kadar güçleneceğini biliyoruz. Ukrayna ne kadar çok kazanım elde ederse, Başkan Putin'in savaş alanında kazanamayacağını ve adil bir barış için müzakere etmesi gerektiğini anlaması da o kadar muhtemel olacaktır. Gördüğümüz ilerleme, Ukrayna güçlerinin cesaret ve kararlılığının bir kanıtıdır. Aynı zamanda NATO müttefikleri tarafından sağlanan desteğin savaş alanında gerçek bir fark yarattığını da göstermektedir” diye konuştu.

"VİLNİUS ZİRVESİ'NDE UKRAYNA'YA GÜÇLÜ BİR DESTEK VE DAYANIŞMA MESAJI GÖNDERECEĞİZ”

Yarınki bakanlar toplantısının ABD liderliğindeki Ukrayna Savunma Temas Grubu tarafından NATO-Ukrayna Komisyonu ile başlayacağını belirten Stoltenberg, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov ile birlikte sahadaki gelişmeleri ve desteğin nasıl sürdürülebileceğini ele alacaklarını ifade etti. Stoltenberg, “Vilnius Zirvesi'nde Ukrayna'ya güçlü bir destek ve dayanışma mesajı göndereceğiz ve Ukrayna'nın geleceğinin NATO'da olduğunu açıkça ifade edeceğiz” dedi.

“İTTİFAKIN DÖRT BİR YANINDAN SAVUNMA ÜRETİCİLERİNİ BİR ETKİNLİĞE DAVET ETTİK”

Toplantıda ayrıca bakanların, NATO’nun caydırıcılığının ve savunmasının nasıl daha da güçlendirilebileceğini ele alacaklarını belirten Stoltenberg konuşmasına şu şekilde devam etti: 

“Ayrıca bakanların Birleşik Krallık'taki Deniz Komutanlığımız bünyesinde Kritik Denizaltı Altyapısının Güvenliği için yeni bir NATO Denizcilik Merkezi kurulmasını kabul edeceklerini umuyorum. Bu merkez durumsal farkındalığımızı arttıracak ve caydırıcılık ve savunma için denizdeki varlığımızı güçlendirecektir. Sıfırdan başlamıyoruz. Tüm bu çalışmalar, ortak savunmamızın bir nesil içindeki en büyük uyarlamasına dayanmaktadır. Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı yasadışı ilhakına karşılık olarak neredeyse 10 yıl önce başladık ve her geçen gün daha da uyum sağlamaya devam etmeliyiz. Bakanlar toplantısında, transatlantik savunma sanayii ile uzun süredir devam eden ilişkilerimizi sürdüreceğiz. İttifakın dört bir yanından küçük, orta ve büyük ölçekli savunma üreticilerini gayri resmi bir etkinliğe davet ettik. Bu sayede Savunma Bakanları, üretimi en iyi şekilde nasıl artırabileceklerini, tedarik zincirlerimizi nasıl güvence altına alabileceklerini ve iş birliğinin önündeki engelleri nasıl kaldırabileceklerini doğrudan sektörle görüşebilecekler. Etkinliğe Ukrayna ve Avrupa Birliği de katılacak.”

“BAKANLAR MEVCUT GÜVENLİK ORTAMININ NÜKLEER BOYUTLARINI ELE ALACAKLAR”

Stoltenberg ayrıca Savunma Bakanlarının, Vilnius Zirvesi’nde liderlerin üzerinde mutabık kalacağı yeni bir Savunma Üretimi Eylem Planını gözden geçirmelerini beklediğini belirtti.  Stoltenberg, “Sadece 155 milimetrelik mühimmat için bu yıl yapılmakta olan 1 milyar dolarlık ortak tedarikin üzerine katılarak stoklarımızdaki eksikliklerin hızla giderilmesi amaçlanmaktadır. Plan ayrıca mühimmat ve teçhizatımızın birlikte çalışabilirliğini arttırmayı ve transatlantik savunma ve sanayi temelini desteklemeyi amaçlamaktadır” dedi.

Gelecek ay Vilnius Zirvesi’nde ayrıca yenilenmiş bir Savunma Yatırım Taahhüdünü de ele alacaklarını ifade eden Stoltenberg, “Bu, GSYİH'nin yüzde 2'sini savunmaya yatırmanın ulaşılması gereken bir tavan değil, üzerine inşa etmemiz gereken bir taban olduğunu açıkça ortaya koyacaktır. Son olarak, Nükleer Planlama Grubu'nun bir toplantısını gerçekleştireceğiz. Rusya'dan pervasız nükleer söylemler görmeye devam ediyoruz. Geçtiğimiz birkaç ay içerisinde Moskova, Yeni START Anlaşmasına katılımını askıya aldı ve Belarus'ta nükleer silah konuşlandırmaya karar verdi. Bakanlar mevcut güvenlik ortamının nükleer boyutlarını ele alacaklar ve NATO'nun nükleer caydırıcılığının devam eden adaptasyonunu değerlendirecekler” şeklinde konuştu.

Editör: MURAT ÖZER