Türk dünyası kadın girişimcileri Azerbaycan’ın 8 Kasım Zafer Günü’nde İstanbul’da bir araya geldi. Türkiye Azerbaycan İş Kadınları Platformu’nun (TURKAZ) Kurucu Başkanı Yegane Guliyeva, Zafer Günü dolayısıyla çok mutlu olduklarını ifade ederek, “Bu zafer tüm Türk dünyasının ortak tarihidir. O yüzden biz bugün burada zaferimizi kutlamak için sadece Türkiye-Azerbaycan olarak değil tüm Türk Cumhuriyetleri temsilcilerini ve bürokratlarını da bir araya getirmek istedik. Bizim bu zaferimizde Türkiye’nin rolü çok büyüktü” dedi.

8 Kasım Azerbaycan Cumhuriyeti Zafer Günü, 9 Kasım Bayrak günü ve Türk Devletler Teşkilatı Kadın Komitesi’nin kuruluşunun 1’inci yıl dönümü sebebiyle Türkiye- Azerbaycan ilişkilerinde iki ülke ekonomisine katkı sağlayan iş kadınları İstanbul’da bir araya geldi.  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Azerbaycan Kadın Girişimciliği Geliştirme Derneği (AQSIA) ve Türkiye Azerbaycan İş Kadınları Platformu (TURKAZ) iş birliğinde gerçekleştirilen etkinliğe AQSIA Başkanı Sakina Babayeva, TURKAZ Başkanı Yegane Guliyeva, Azerbaycan ve Türkiye Barolar Birliği Üyesi, Türk Ticaret ve Sanayi Odası 1. Kadın Girişimciler Komitesi Azerbaycan Hukuk ve Halkla İlişkiler Komisyonu Başkanı Avukat Aygün Aliyeva, Azerbaycan Milletvekili Melahat İbrahimgızı, Azerbaycan’ın İstanbul Konsolosu Zaur Allahverdizade, Kazakistan Ahi Bektaş Türk Dünyası Başkanı Anara Bayjanova İle çok sayıda Türk dünyası iş insanları ve bürokratlar katıldı. Katılımcılar konuşmalarında, Azerbaycan’ın zaferini kutladıklarını ve Türk dünyası arasındaki ticaretin arttırılması konusunda Kadın Komitesi’nin faaliyetlerini stratejik açıdan önemli bir adım olarak gördüklerini vurguladı.

AZAD EDİLEN ŞEHİRLERİN TARİHİ GEÇMİŞİ KIYAFETLERE YANSITILDI

Programda Karabağ şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve ardından Azerbaycan ile Türkiye marşları okundu. Daha sonra AQSİA tarafından yürütülen ‘Karabağ İncilerinin Avrupa’daki yankısı’ adlı proje kapsamında tasarlanan kıyafetlerin defilesi yapıldı. Karabağ zaferinden sonra azad edilen şehirlerin tarihi geçmişinin yansıtıldığı kıyafetler, katılımcılar tarafından beğeni topladı. Açılış konuşmaları ile devam eden etkinlik Azerbaycan dans gösterisi ve Azerbaycan’lı sanatçı Saide Guliyeva’nın verdiği kısa konser ile son buldu.

“BU ZAFER TÜM TÜRK DÜNYASININ ORTAK TARİHİDİR”

Zafer günü dolayısıyla çok mutlu olduklarını ifade eden Türkiye Azerbaycan İş Kadınları Platformu’nun (TURKAZ) Kurucu Başkanı ve Azerbaycan’da faaliyet gösteren Azerbaycan İş Kadınları Derneği (AQSİA)’nın Türkiye temsilcisi Yegane Guliyeva, “Biz bugünü yıllarca bekledik. 27 yıl sonra 44 gün süren savaş sonucunda Cumhurbaşkanımızın başarılı çalışmaları sonucunda bu zafere kavuşmuş olduk. Bu zafer sadece bizim zaferimiz değil tüm Türk dünyasının zaferidir. Bu zafer tüm Türk dünyasının ortak tarihidir. O yüzden biz bugün burada zaferimizi kutlamak için sadece Türkiye-Azerbaycan olarak değil tüm Türk Cumhuriyetleri temsilcilerini ve bürokratlarını da bir araya getirmek istedik. Bizim bu zaferimiz de Türkiye’nin rolü çok büyüktü, iki kardeş ülke. O yüzden bugün bizler için çok önemli ve gurur duyduğumuz bir gün. TURKAZ daha yeni kurulmuş bir dernek. Azerbaycan’da iş birliği yaptığımız taraf ise AQSİA. Onların buradaki bir temsilcisi olarak yola çıktık. Amacımız iki kardeş ülkenin başarılı kardeşlik ilişkilerine iş kadınlarını dahil etmekti ve iş kadınları olarak bu ilişkinin içerisinde el ele vererek daha da güçlenmek istedik. O yüzden hem kültürümüzü hem tarihimizi hem de ticaretimizi daha da yükseklere çıkaralım istiyoruz” dedi.

“BİZ TÜRK DİLİ DEVLETLERİNİN KADINLARI BÜTÜN ALANLARDA HER DAİM ÖNDE OLDUK”

Kadın Girişimciliği Geliştirme Derneği (AQSIA) Başkanı Sakina Babayeva, “Bugün burada olmaktan memnunluk duyuyoruz. Biz Azerbaycan’da 44 günlük zaferi iki gün önce karşıladık. Aynı zamanda Karabağ ile Türk dünyası’nın ortak tarihi var. Azerbaycan’da 8 Kasım Zafer Günü. Aynı zamanda bugün Türk Ticaret Sanayi Odası Kadın Girişimcilik Komitesi’nin birinci yılı. Biz kadınlar olarak çok zahmet ve   emek verdik. Bir yıl içerisinde 14 Türk dili devletleriyle ekonomik ilişki kurmaya çalıştık. Aynı zamanda 7 Türk dili ülke ile daha sıkı ilişkiler kurduk. Bugün burada toplanmamızın diğer sebebi, bizi sevmeyenlere milli, medeni, etnik ve modernleştirilmiş koleksiyonumuzla cevap vermeye çalıştık. Fransa’da Azerbaycan’ın Sivil Toplum Örgütleri tarafından, aynı zamanda sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ilan ettiği Şuşa yılı vesilesiyle azad edilmiş 15 şehre ait kostümleri sergiledik. O kostümdeki bilgileri ayrıca kitap olarak bastırdık. Bugün de o kostümler hakkında bilgi verilecek aynı zamanda defile gerçekleştirilecek. Düşünüyorum ki; Biz Türk dili devletlerinin kadınları bütün alanlarda her daim önde olduk. Burada birçok Türk dili devletlerinden girişimci kadınlar var. Bu kadın girişimcileri tebrik ediyorum. Kırgızistan, Kazakistan, Tataristan ve başka ülkelerden misafirlerimizi ağırlamaktayız” diye konuştu.

“BAYRAK BİZİM İÇİN UZUN YILLAR ÇİLE ÇEKMİŞ BİR HALKIN BAYRAĞIDIR”

Azerbaycan Milletvekili Melahat İbrahimgızı, “Bugün çok güzel bir gün. Bugün Türk devletleri kadınlarının buluştuğu gün. Bugün ki tören Türk dünyasının tarihine dolayısıyla islam aleminde, Azerbaycan halkının tarihine, Azerbaycan-Türkiye dostluğunun tarihine altın harflerle yazılmış Zafer Bayramı’nda gerçekleşiyor. 9 Kasım Azerbaycan’da bayrak günüdür. Azerbaycan bağımsızlığını 30 yıldır kutluyor. Bayrak bizim için uzun yıllar çile çekmiş bir halkın bayrağıdır. Bizim için çok kutsaldır. Bu töreni düzenleyenlere teşekkür ediyorum” dedi.

“TASARLAMA SÜRESİ 2-3 AY SÜRDÜ”

Azerbaycanlı modacı Kübra Nuriyeva ise “Biz Karabağ zaferimizden sonra azad ettiğimiz şehirlerimizin tarihi geçmişini bu kostümlere yansıttık. Bu koleksiyonu Azerbaycan Kadınlar Cemiyeti’nin desteği ile yaptık. Tasarlama süresi 2-3 ay sürdü. Koleksiyon üzerinde büyük bir ekip çalıştı. Bu koleksiyonun yapılmasında cemiyetin başkanı Sakine Babayeva’ya verdiği destek için teşekkür ediyorum” dedi.

Editör: MURAT ÖZER