Polonya’nın Ukrayna sınırına yakın Hrubieszow bölgesine düşen füzeyle ilgili soruşturma devam ediyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, açıklamasında “Rus füzesi Polonya’yı vurdu” ifadelerini kullanırken, ABD Başkanı Joe Biden, ilk belirlemelere göre füzenin Rusya tarafından atılmadığını ancak bunun soruşturmanın tamamlandıktan sonra söylenebileceğini belirtti.

Ukrayna’nın Lviv kentinin kuzeyinde, Polonya sınırında bulunan Hrubieszow bölgesine dün füze düştü. Polonyalı yetkililer füze düşmesi sonucu 2 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Ukrayna tarafı füzenin Rus füzesi olduğunu öne sürerken, ABD Başkanı Biden füzenin gidiş yönüne bakıldığında bunun Rusya tarafından atıldığını söylemenin ‘zor’ olduğunu belirtti. Biden, net konuşmak için soruşturmanın tamamlanması gerektiğini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ulusa sesleniş konuşmasında, “Uzun zaman önce uyardığımız şey bugün gerçekleşti. Biz bunu anlatıyorduk. Terör ulusal sınırlarımızla sınırlı değildir. Moldova topraklarına çoktan yayıldı. Rus füzeleri, dost ülkemizin toprakları olan Polonya'yı vurdu. İnsanlar öldü” dedi.

POLONYA, RUS ELÇİYİ ÇAĞIRDI

Polonya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ‘Rus yapımı füzenin’ Hrubieszow bölgesindeki Przewodow köyüne düştüğü ve konuyla ilgili Rus Büyükelçisinin açıklama yapması için Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldığı ifade edildi.

Öte yandan Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüştüğünü ifade ederek, “ABD desteğine her zaman güvenebileceğimiz konusunda garanti aldım. Ayrıca bazı askeri birliklerimizin hazır olma durumunu da artırıyoruz. Polonya Silahlı Kuvvetleri durumu izliyor ve güvenliği sağlıyor. Bu konuyu dikkatli bir şekilde yorumlamanızı rica ediyorum” dedi.



RUSYA: POLONYA PROVOKASYON YAPIYOR

Rusya Savunma Bakanlığı ise Polonya medyası ve yetkililerinin durumu tırmandırmak için provokasyon yaptığını belirterek, “Rusya, Ukrayna-Polonya sınırı arasındaki bölgeye herhangi bir saldırı başlatmadı. Polonya medyası tarafından Przewodow'daki olay yerinden yayınlanan enkazın Rus ateş gücüyle hiçbir ilgisi yok” açıklamasında bulundu.

AB VE NATO TEMKİNLİ

Avrupa Birliği (AB) ve NATO tarafından yapılan açıklamada Rusya’ya yönelik bir suçlama yapılmadı. Yayımlanan ortak açıklamada Polonya’ya soruşturma kapsamında her türlü desteğin sağlanacağı ifade edilerek, “Polonya'nın doğusunda Ukrayna sınırına yakın bir yerde meydana gelen patlamayı konuştuk. Polonya'nın devam eden soruşturmasına tam destek ve yardım sunuyoruz. Soruşturma ilerledikçe sonraki uygun adımları belirlemek için yakın temasta kalacağız” denildi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau ile temaslarının sürdüğünü söyleyerek, “Polonyalı meslektaşım Zbigniew Rau ile temas halindeyiz. AB Dışişleri Konseyi'nin tam desteği konusunda kendisine güvence verdim” dedi.

Öte yandan, bugün Türkiye saatiyle 12.00’de NATO’nun Polonya gündemiyle acil toplanacağı duyuruldu.

Editör: MURAT ÖZER