Rusya’nın Washington Büyükelçiliği’nde görevli Bakan Danışmanı Andrey Ledenev, medyada yer alan ‘Ukrayna yanlısı bir grubun Kuzey Akım doğal gaz boru hatlarını sabote ettiği’ konusundaki makaleyi değerlendirdi. Ledenev bahsi geçen makalenin hızlı bir şekilde dünya basınına yansıdığına dikkat çekerek “İsimsiz ‘sızıntıları’, bu korkunç suçu samimi bir şekilde aydınlatmaya çalışanların kafasını karıştırmaya yönelik bir girişimden başka bir şey olarak görmüyoruz” dedi.

ABD merkezli New York Times gazetesi, “ABD’li yetkililer” tarafından kendilerine sızdırılan bir istihbarat raporuna dayandırdıkları ve dün yayınladıkları makalede, Avrupa ile Rusya arasındaki doğal gaz boru hattı Kuzey Akım’da geçen yıl meydana gelen saldırıların Ukrayna yanlısı bir grup tarafından yapıldığını öne sürdü. Makalede, söz konusu raporda Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski veya üst düzey yardımcılarının sabotaja karıştığına dair hiçbir kanıtın olmadığı vurgulandı.

'KAFA KARIŞTIRMAYA YÖNELİK'

Rusya’nın Washington Büyükelçiliği’nde görevli Bakan Danışmanı Andrey Ledenev, büyükelçiliğin resmi Telegram kanalından çıkan habere dair açıklamada bulundu. Ledenev, makalenin hızlıca dünya basınına yansımasını manidar bulup “Kelimenin tam anlamıyla bir anda medyanın her yerindeydi” ifadelerini kullandı. Ledenev ilgili makaleyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı;

“ABD istihbaratının vardığı sonuçların ‘tarafsızlığına’ inancımız yok. İsimsiz ‘sızıntıları’, bu korkunç suçu samimi bir şekilde aydınlatmaya çalışanların kafasını karıştırmaya yönelik bir girişimden başka bir şey olarak görmüyoruz. Suçu, Baltık Denizi'ndeki saldırıların emrini veren ve koordine eden devlet adamlarından bazı soyut bireylere kaydırma (amaçlı). Sonunda adaletin yerini bulacağına inanıyoruz. Bunun gerçekleşmesi için hiçbir çabadan kaçınmayacağız.”

UKRAYNA'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin danışmanı Mihaylo Podolyak konuyla ilgili “Söylemeliyim ki: Ukrayna'nın Baltık Denizi kazasıyla hiçbir ilgisi yok ve ‘Ukrayna yanlısı sabotaj grupları’ hakkında hiçbir bilgisi yok. Kuzey Akım boru hatlarına ne oldu? Rusya Federasyonu’nda dedikleri gibi ‘battılar’...” açıklamasını yaptı.  

NE OLMUŞTU?

Rusya’nın doğal gazını Avrupa’ya taşıyan Kuzey Akım boru hatlarında geçen yıl patlamalar meydana gelmiş ve doğal gaz, Baltık Denizi’ne boru hattının 4 yerinden sızmıştı. Boru hatlarından geçen doğal gaz, çevreye daha fazla zarar vermemesi ve tehlike yaratmaması için Rusya tarafından kesilmişti.
 

Editör: MURAT ÖZER