ABD Başkanı Joe Biden ve First Lady, 96 yaşında hayatını kaybeden İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in ölümünün ardından açıklamada bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden ve First Lady Jill Biden da Kraliçe’nin ölümünün ardından açıklamada bulundu.

BIDEN: MİRASI TARİH SAYFALARINDA GENİŞ YER BULACAK

Beyaz Saray tarafından yayımlanan açıklamada, Kraliçe Elizabeth’in Birleşik Krallık ve ABD arasındaki ittifakın temelini derinleştiren, eşsiz bir haysiyet ve istikrara sahip devlet kadını olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

“Majesteleri Kraliçe II. Elizabeth bir hükümdardan daha fazlasıydı. Bir çağı tanımladı. Kraliçe II. Elizabeth'e yönelik kalıcı bir hayranlık, Commonwealth'teki insanları birleştirdi. Tarih yazan saltanatının yetmiş yılı, benzeri görülmemiş bir insani ilerleme çağına ve insanlık onurunun zamanla gelişmesine tanıklık etti. İster genç bir prenses olarak onu radyoda Birleşik Krallık’ın çocuklarına konuşurken duysunlar ister taç giyme töreni için televizyonlarının başında toplansınlar ya da son Noel konuşmasını izlesinler, O, dünyanın her yerindeki insanların kişisel ve yakın bir bağ hissedebilecekleri ilk İngiliz hükümdarıydı. Ve Kraliçe de tüm hayatını onların hizmetine adadı. 73 yıl boyunca sevgili Prens Philip tarafından desteklenen Kraliçe II. Elizabeth, her zaman zarafetle, görevine sarsılmaz bir bağlılıkla ve örneğinin eşsiz gücüyle önderlik etti.”

Biden, Kraliçe ile ilk olarak 1982’de tanıştığını ve Kraliçe’nin 14 Amerikan başkanıyla görüştüğünü belirterek, “11 Eylül'den sonraki en karanlık günlerimizde ABD ile dayanışma içindeydi ve bize ‘Keder, sevgi için ödediğimiz bedeldir’ diye dokunaklı bir şekilde hatırlattı. Önümüzdeki yıllarda Kral ve Kral Eşi ile yakın bir dostluk sürdürmeyi dört gözle bekliyoruz. Bugün, ABD’nin dört bir yanındaki insanların düşünceleri ve duaları, kederlerinde Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu halkıyla birlikte. Sadece Kraliçeleri için değil, aynı zamanda sevgili anneleri, büyükanneleri ve büyük büyükanneleri için de yas tutan kraliyet ailesine en derin taziyelerimizi gönderiyoruz. Mirası, İngiliz tarihinin sayfalarında ve dünyamızın hikayesinde büyük yer alacak” dedi.

Editör: MURAT ÖZER