Çanakkale'de dün öğle saatlerinde çıkan orman yangını devam ediyor. 9 köy ile Sarıcaeli köyündeki yaşlı bakım evinde kalanlar tahliye edilirken, 4 gece görüşlü yangın helikopteriyle müdahale edilen yangını söndürme çalışmalarında günün ilk ışıklarıyla birlikte diğer helikopter ve uçaklar da yeniden kullanılmaya başlandı. Alevlere 26 helikopter, 8 uçak, 240 arazöz, 71 su tankeri, 328 iş makinesi ve 2 bin 659 personelle müdahale ediliyor.

Merkeze bağlı Damyeri köyü yakınlarında dün saat 11.30 sıralarında henüz belirlenemeyen nedenle orman yangını çıktı. Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayılan yangına itfaiye ekiplerinin yanı sıra Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri ve diğer kurumların araçlarıyla müdahale edilmeye başlandı. Yangın 15 kilometrelik bir hatta etkili olurken, yerleşim yerlerini de tehdit etmeye başladı. Havadan uçak ve helikopterlerin de destek verdiği yangının kent merkezine yakın noktada etkili olması üzerine bölgeye çok sayıda takviye ekip sevk edildi. Gün boyu devam eden müdahalelere rağmen rüzgarın hızının saatte 70 kilometreye ulaşması, ekiplerin müdahalesini güçleştirdi. Akşam saatlerinde rüzgarın hızının düşmesi ile ekipler, yangının ilerlediği noktalarda set oluşturarak yayılımını engellemek için çalışmalarını sürdürdü. 4 gece görüşlü helikopter yangına müdahalesini sürdürürken, havanın aydınlanması ile diğer helikopterler de müdahale için harekete geçti.

9 KÖY VE 1 YAŞLI BAKIM EVİ TAHLİYE EDİLDİ

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki ve AFAD Başkanı Vali Okay Memiş'in çalışmaları yerinde koordine ettiği yangında gece boyu devam eden çalışmalar sırasında yerleşim alanlarını tehdit eden yangın nedeniyle bölgedeki 9 köy tahliye edildi. 9 köydeki 337 hanenin boşaltılması ile buralarda yaşayan 1251 kişi de kentteki çeşitli kamu kurumlarının misafirhaneleri ile KYK yurtlarına yerleştirildi. Yangının tehdit ettiği bir başka nokta olan Sarıcaeli köyündeki yaşlı bakım evi de ekipler tarafından boşaltıldı. Merkezde kalan 72 yaşlı da tahliye edilerek Terzioğlu Kredi Yurtlar Kurumu Misafirhanesi'ne yerleştirildi.

EKİPLER GECE BOYU ÇALIŞTI

Çanakkale'de büyük tedirginliğe yol açan yangının söndürülmesi için ekipler gece boyu aralıksız çalıştı. 4 helikopterin havadan destek verdiği ekipler iş makineleriyle sabahın ilk ışıklarına kadar yangının etkili olduğu noktalarda alevleri söndürebilmek için çaba gösterdi. Ekiplerin yoğun müdahalesinin ardından Mehmet Akif Devlet Hastanesi yakınlarındaki ormanda alevler söndürülerek, yangının hastane ve yerleşim alanlarına sıçraması engellendi.

HAVADAN VE KARADAN YOĞUN MÜDAHALE

Takviye ekiplerin gelmesiyle birlikte sabahın ilk ışıklarıyla alevlere müdahaleler yoğunlaştı. 2 bin 659 personel; AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ile belediyeler ve özel idarelere ait 8 uçak, 26 helikopter, 240 arazöz, 71 su tankeri, 328 iş makinesi ile yangının söndürülmesi için çalışmalara yeniden başladı.

ÇANAKKALE BOĞAZI KAPATILDI

Yangına müdahalenin devam ettiği kentte olası tüm tedbirler de en üst seviyede tutuluyor. Çanakkale Boğazı çift yönlü olarak deniz ulaşımına kapatıldı. Ekiplerin rahat hareket edebilmesi için Çanakkale-Çan karayolunda da sivil araç geçişine izin verilmediği bildirildi.

72 KİŞİ TEDAVİ GÖRÜYOR

Dünden bu yana devam eden yangın sırasında evlerinde veya müdahale sırasında 81 kişi dumandan etkilendi. Hastanelere kaldırılan ve oksijen takviyesi yapılan 9 kişi taburcu edilirken, tedavisi devam eden 72 kişinin sağlık durumlarının ise iyi olduğu bildirildi.

AĞAÇLAR KÜLE DÖNDÜ

Yangına müdahalenin devam ettiği kentte, söndürme çalışmalarının tamamlandığı bazı noktalardaki ağaçlar küle döndü. Soğutma çalışmalarının devam ettiği bölgelerde yangının ardından yüzlerce ağacın yanmasıyla bölgenin yeşil rengi griye döndüğü görüldü. Bu bölgelerde ise helikopter ve uçaklarla soğutma çalışmaları sürüyor.

YER YER YANGINLAR SÜRÜYOR

15 kilometrelik bir hatta etkili olan yangına dünden bu yana devam eden müdahaleler olumlu sonuç verdi. Birçok noktada yangının söndürüldüğü ve soğutma çalışmaları yapıldığı görülürken, bazı alanlarda ise ekipler halen alevlerin önüne geçebilmek için müdahalesini yoğun şekilde devam ettiriyor.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı sabah erken saatlerde helikopter ile ekiplerin çalışmalarını havadan kontrol etti. Çalışmaları koordine eden Bakan Yumaklı, havadan yaptığı incelemenin ardından alevlerin etkili olduğu alanlara takviye ekipleri yönlendirdiği bildirildi.

Ayrıca yangının tehdit etmesiyle boşaltılan 9 köydeki bazı evlerin de yandığı bildirildi. 

'YANGINDAN 83 KİŞİ ETKİLENDİ'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yangına ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Bakan Koca, "Çanakkale'de meydana gelen orman yangınından toplam 83 kişi etkilendi. 14'ü olay yerine görevlendirilen ambulanslarla, 48 kişi ise ayaktan hastanelere ulaştı. Ayrıca tedbir amaçlı Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi 13 palyatif bakım hastası ve göğüs hastalıkları servisinden 8 hasta olmak üzere 21 hastanın ambulanslarla nakli sağlanmıştır. Çanakkale ilinde 32 hizmet aracı, şoförleriyle beraber görevlendirilmiştir. Yangın söndürme çalışmaları devam etmektedir. Çanakkale halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz" ifadelerine yer verdi. 

BAKAN YUMAKLI: "YANGININ İLERLEMESİ DURDURULDU"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale'de devam eden orman yangınlarına ilişkin açıklama yaptı. Dardanos mevkisinde bulunan Yangın Koordinasyon Merkezi'nde gazetecilere açıklama yapan Bakan Yumaklı, dün başlayan yangının 23'üncü saatine girildiğini ifade etti. 8 uçak, 26 helikopter, 639 iş makinesi ve 2 bin 700 civarında personelle mücadele edildiğini belirten Bakan Yumaklı, "Yangın nedeniyle 9 köyde 337 hanedeki 1251 vatandaşımız tahliye edildi. Gece boyunca köylerdeydik tek tek hepsine gittik. Bu köylerden Ulupınar köyünde 5, Yağcılar köyünde 3'ü kullanılmayan 4 ev hasar görmüş durumda. Yangında ayrıca 85 küçükbaş ve 3 büyükbaş hayvan zayiatı var. Ayrıca 10 ahır ve ağıl hasarı söz konusu. Köylerden ilk etapta kronik hastalığı olan yaşlı 83 vatandaşımız hastanelere sevk edildi. Bunlardan sadece 8'i müşahede altında. Onlar da kronik hastalığı olan belli yaşın üstünde olan kişiler. Hayati tehlikesi olan kimse yok. Çanakkale Boğazı tek taraflı kapalıydı, halihazırda çift taraflı olarak gemi trafiğine kapatılmış vaziyette. Hava araçları yoğun şekilde su alma faaliyetlerine devam ediyor tehlike oluşturmaması için böyle bir karar aldık. Çanakkale-Çan yolu tedbiren kapalı" dedi.

'DÜNE GÖRE DAHA AVANTAJLIYIZ'

Dün nemin yüzde 19, rüzgarın saatteki hızının 70 kilometre olduğunu hatırlatan Bakan Yumaklı, "Halihazırda rüzgar 40 kilometre hızla esmekte ve öğleden sonra 60 kilometreye çıkacak. Rüzgar ve nem önemli. Nem, özellikle yangın söndürme faaliyetlerinde yangının ilerlemesinde önemli parametre. Rüzgar hızı da yangın söndürme faaliyetlerinizde yanan alandan yanmayan alana rüzgarın bazı parçacıkları taşıması demek. Kimi zaman 3 kilometrelere varan uzaklıklarda yanan parçacıkları taşıması söz konusu. Şu anda parça parça onlarla mücadele etmeye devam ediliyor ve düne göre daha avantajlıyız. Parametreler daha iyi, öğleden sonra net şekilde görebileceğiz. Öğleden sonra saat 16.00-17.00 gibi olağanüstü durum meydana gelmezse genel resim ortaya çıkar. Çanakkale'ye  geçmiş olsun diyorum. Bursa Karacabey ve Bilecik sınırında yangınımız vardı; her iki yangın kontrol altına alınmış vaziyette. Tehlike arz etmiyor" açıklamalarında bulundu.

Çanakkale'de devam eden yangının henüz kontrol altına alınmadığını vurgulayan Bakan Yumaklı sözlerini şöyle sürdürdü:

"1500 hektarlık geniş alanda parça parça çıkan her dumana müdahale ediliyor. Amacımız bunların büyümemesini sağlamak. Yangının etrafı tamamen çevrelenmiş vaziyette. Herhangi vaziyette ilerleme alanının önü kesilmiş durumda. Yangının ilerlemesini gösterecek, tehlike arz edecek durum yok. Farklı köylerin tahliyesi durumu söz konusu değil. Yine hastane ve üniversite ile ilgili herhangi bir risk yok. Yangının etkili olduğu 1500 hektarın tamamı çevrilmiş vaziyette. Bugün itibarıyla yangının ilerlemesini arkadaşlarımız durdurmuş vaziyetteler. Rüzgar şartları böyle devam ederse öğleden sonra akşam üstüne doğru genel resmi net şekilde görebileceğiz. Hava araçları ve kara ekiplerinin mücadelesi devam ediyor. Soğutma çalışmalarından sonra hasar tespiti yapılacaktır."

Kurtulmuş: "Türkiye'yi güçlü kılacak mücadeleyi hep birlikte vereceğiz" Kurtulmuş: "Türkiye'yi güçlü kılacak mücadeleyi hep birlikte vereceğiz"

YER YER ALEVLER YENİDEN YÜKSELİYOR

Çanakkale'de dün başlayan orman yangınını söndürme çalışmaları sürerken; Yağcılar, Ulupınar ve Okçular köylerinin bulunduğu bölgede alevler, öğle saatlerinde yeniden yükseldi. Bu bölgelere havadan uçak ve helikopterler ile karadan iş makineleri ile müdahale başlatıldı. Ayrıca görevliler, yangında zarar gören elektrik direklerinin kaldırılması için çalışma yürütüyor. (DHA)

MEZARLAR ZARAR GÖRDÜ

Çanakkale'de orman yangınını söndürme çalışmaları sürerken, yangının en fazla etkilediği yerlerden Yağcılar köyündeki mezarlıkta tahribat oluştu. Eski ve yeni definlerin bulunduğu mezarlıkta özellikle eski mezarlar yangında zarar gördü.

BAKAN YUMAKLI, İNCELEME YAPTI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangının devam ettiği Çanakkale'nin Ulupınar köyünde yürütülen çalışmaları inceledi. Burada son duruma ilişkin bilgi alan Bakan Yumaklı daha sonra gazetecilere açıklama yaptı. 1500 hektarlık alanın bazı bölümlerinde yangınlar olduğunu ifade eden Bakan Yumaklı, "Bu yangınların sonuncusundayız. Fevzi Çakmak köyü yakınlarında bir yangın vardı ama arkadaşlarımız onu kontrol altına aldılar ve sıkıntı görmüyoruz. Rüzgar hızının saatte 60 kilometreye ulaşacağını söylemiştik. Söylediğimiz gibi oldu. Rüzgar hızı saatte 60 kilometrenin üzerine çıktı ve şu anda bulunduğumuz lokasyonda rüzgar hızıyla buraya kadar gelecek. Arkadaşlarımız onu karşılamak üzere yığınak yapılmış vaziyette. Hava araçlarımız bu yangının enerjisini düşürmek için konsantrasyonlarını buraya vermiş durumdalar. Arkadaşlarımız yangını burada karşılayıp, sonrasında mümkün olduğu kadar başka yere sıçramaması için birtakım faaliyetlerde bulunacaklar. Spot atma diye bir olay var. Arkadaşlarımız burada yangınla ilgili faaliyet yaparken yanan materyaller yanmamış alanlara gidebilir. Onun için de gerekli tedbirler alınmış durumda. Ümit ediyorum bir, iki saat içerisinde burayla alakalı gerçek resmi görmüş olacağız" dedi.

'RESMİ AÇIKLAMALARA İTİBAR EDİLMELİ'

Bakan Yumaklı, yangınla mücadelede en büyük desteği insansız hava araçlarından aldıklarını ve İHA'lardan alınan görüntülerle ekiplerin yönlendirilmesini sağladıklarını dile getirdi. Bakan Yumaklı, son olarak yapılan tahmin ve yorumların halkı farklı düşüncelere sevk edebileceğini belirterek, resmi açıklamalara itibar edilmesi gerektiğini kaydetti.

YANGINDA EVİ YANAN GÜN: HER ŞEY ÇOK KISA SÜREDE OLMUŞ

Ayrıca yangında Ulupınar köyünde evleri alevlere teslim olan vatandaşlardan Hüseyin Gün, "Yangını Çanakkale'deki evimizde öğrendik. Alevler çok hızlı bir şekilde yürümüş. Haberi alınca hemen yola çıktık. Ancak yollar tıkandığı için geçemedik. Gerçi geçebilsek bile yapacağımız hiçbir şey yoktu. Her şey çok kısa sürede olmuş. Evin içi harap, bitik, yanık, eşyalar kullanılmaz halde. Arada kalıyorduk. Meyve ağaçlarımız vardı. Onlarla uğraşıyorduk. Zararımız çok büyük" ifadelerine yer verdi.

'EMEKLERİMİZ GİTMİŞ'

Evi yanan vatandaşlardan Faruk Süren ise "Yangın başladığında burada değildik. Arkadaşlar haber verdi. Biz de gelmeye çalıştık ama yollar kapalıydı. Evimiz tamamen yanmış. Dört duvar dışında kullanılabilir hiçbir şey kalmamış. Burası tamamen yıkılıp, yeniden yapılacak. Allah'a çok şükür burada değildik. Ailemle birlikte Kepez'deydik. Çok üzüldük, bütün emeğimiz gitmiş" diye konuştu.

6 YERLEŞİM YERİ İÇİN DAHA TAHLİYE KARARI

Çanakkale'de dün çıkan orman yangına havadan ve karadan müdahale sürerken; Çanakkale Valiliği, 6 yerleşim alanının daha tahliye edileceğini duyurdu. Açıklamada, "İlimiz merkez Kayadere köyü civarında çıkan orman yangınını söndürme çalışmaları havadan ve karadan müdahale edilmesine rağmen yangın rüzgarın da etkisi ile büyüme eğilimi göstermiştir. Aşağı Okçular köyü, Salavat ve Andıktaşı mahalleleri, Elmacık köyü ve bağlısı Değirmendere Mahallesi ile Çiftlikdere köyü tedbir amaçlı boşaltılacak olup, vatandaşlarımız Terzioğlu Kız Öğrenci Yurdu’nda misafir edilecektir. Rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları da önemlidir" denildi.

ÇANAKKALE'DE BİR YANGIN DAHA

Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Küçükanafarta köyü yakınlarında da saat 15.30 sıralarında makilik yangını çıktı. Bölgeye sevk edilen ekipler, alevlere müdahale ediyor. (DHA)

JANDARMADAN TAHLİYE ANONSU

Çanakkale'de dün başlayan ve 9 köyün tahliye edildiği yangında, Valiliğin bugün 6 yerleşim yerinin daha tahliye edileceğini duyurmasının ardından jandarma ekipleri bölgede tahliye anonsu yapmaya başladı. Ekipler, tahliyesine karar verilen köyler arasında yer alan Aşağıokçular köyünde megafonlarla tahliye anonsu yaptı. Anonslarda, "Sayın vatandaşlar can ve mal güvenliğiniz için hazırlıklarımızı yapıp, köyden çıkalım. Aracı olmayan vatandaşlar için köy meydanında araç sağlanacaktır" denildi. Köylülerden büyük bir bölümünün yapılan anonsların ardından güvenli bölgeye gitmek üzere harekete geçtiği görüldü. Tahliye edilen köy sakinlerinin KYK yurduna yerleştirileceği bildirildi. (DHA)

YAGININ YAKLAŞTIĞI KÖYLER BOŞALTILIYOR

Çanakkale'de çıkan orman yangınına müdahale sürerken, alevlerin etkili olduğu köyler boşaltılmaya devam ediyor. Bazı köylüler ise yangına karşı kendince önlemler alarak evlerinde kalmaya devam ediyor. Alevlerin yaklaştığı Aşağıokçular köyü sakinleri uyarıların ardından büyük ve küçükbaşlarını güvenli bölgelere taşıdı, bazıları ise depolarına, kovalara su doldurup beklemeye başladı. Önlem olarak ev ve ahırların etrafını toprak barikat ile çevirenler gözünü dumandan ayırmazken, sert esen rüzgarla ise zaman zaman etkili olan duman da köydeki yaşamı olumsuz etkiliyor.

'KÖYÜMÜZDE KALIP ELİMİZDEN GELEN MÜCADELEYİ VERECEĞİZ'

Aşağıokçular köyü sakinlerinden Sefa Özdemir, ateşin köye yaklaşmasıyla tedirgin olduklarını belirterek, "Kendimizce önlem aldık. Evin etrafında toprak setlerle barikat oluşturduk. Olası durumda müdahale için de tankerlerle su getirdik. Elimizden gelen önlemleri aldık ve gidecek yerimiz olmadığı ve tüm hayatımız burası olduğu için burada beklemeye devam edeceğiz" dedi.

ECEABAT YANGINI KONTROL ALTINDA

Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Küçükanafarta köyü yakınlarında saat 15.30 sıralarında makilikte çıkan yangın, ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle 5 saatin ardından kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor. (DHA)

BOĞAZ GEMİ TRAFİĞİ, KUZEY- GÜNEY TEK YÖN OLARAK AÇILACAK

Çanakkale'de çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale sürerken, Çanakkale Boğazı gemi trafiğinin, saat 22.00'den itibaren kuzey- güney tek yön olarak açılmasının planlandığı bildirildi. 

BAKAN YUMAKLI'DAN AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale’de devam eden orman yangınına ilişkin açıklamalarda bulundu. Çalışmaların devam ettiğini belirten Yumaklı, "Çanakkale merkez yangınında 36’ncı saatteyiz. Bugün ülkemizde 16 orman yangını çıktı, 14’ü kontrol altına alındı, 2’si hala devam ediyor. Biri Çanakkale merkez diğeri de Eskişehir’de devam eden yangınımız. Her iki yangında da çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor ve gece boyunca devam edecek. Gün içinde Eceabat’ta bir yangın meydana geldi. Bir vatandaşımızın kaynak işleminden dolayı bir yangın çıktı. Maalesef güçlerimizin bir bölümünü oraya kaydırmak durumunda kaldık. Daha önce söylemiştik bizim Çanakkale merkez yangınında yine bir yerleşim biriminin yanındaki araziden çıkmıştı. Yine Eskişehir’deki yangının da balya yapma makinesinden çıktığı bilgisini aldık. Baktığımızda yangınların yüzde 90’ının üzerinde insan kaynaklı olduğunu söylememiz pek de boşuna değilmiş. Tüm vatandaşlarımızı duyarlı ve dikkatli olmaya davet ediyoruz" dedi.

'BUGÜN DÜNDEN DAHA İYİ DURUMDAYIZ'

Çalışmaların olumlu yönde seyrettiğini belirten Yumaklı, "Bugün dünden daha iyi durumdayız. Nem, sıcaklık ve rüzgar itibariyle tüm koşullar düne göre lehimize devam ediyor. Gün içinde çok yoğun bir enerjiyle mücadelemiz vardı. An itibariyle o süreçlerin tamamını geçtik. Sadece bizi bir vadinin içinde sıkışan bir bölüm zorladı. Ancak arkadaşlarımız yoğun bir şekilde devam ediyorlar. 8 uçak, 30 helikopter 790’a yakın muhtelif arazöz ve iş makineleri ile 3 bin 100’e yakın personelimizle bu mücadeleyi devam ettirdik. Şu an itibariyle 4 gece görüşlü helikopterimiz ve diğer unsurlarla mücadelemiz devam ediyor. Gün içerisinde tedbiren daha önceki boşaltma işlemine 2 köy daha ekledik. Köylerin hiçbirinde tehlike söz konusu değil. En büyük tesellimiz herhangi can kaybının olmaması. 7 dumandan etkilenen vatandaşımız tedbiren müşaade altındalar. Eskişehir’deki yangında da 1 uçak, 5 helikopter, 33 muhtelif arazöz ve iş makinesi ve 200 personelle müdahale ettiler. Gece boyu da mücadelelerine devam edecekler. Çanakkale- Çan yolu halen ulaşıma kapalı. Sabahtan itibaren Çanakkale Boğazı gemi trafiğine kapatılmıştı. Saat 22.00 itibariyle sabaha kadar tek yönlü trafiğe açılmış oldu. Gün boyu cansiperane mücadele eden başta orman kahramanlarımız olmak üzere bütün kamu kurum ve kuruluşlarımızın personellerine, STK’lara, gönüllülere, Çanakkale halkına ve özellikle dualarını bizden esirgemeyen yüce milletimize şükranlarımı arz ediyorum. İnşallah umuyorum ki yarın çok daha güzel haberleri size verebilelim. Bu yolda arkadaşlarımızın çalışmaları devam ediyor" ifadelerini kullandı. (DHA)

Editör: MURAT ÖZER