Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye ile normalleşme görüşmelerine ilişkin "Moskova'da her ülke tutumlarını ve görüşlerini şeffaf ve açık bir şekilde dile getirdi. Bu sürecin şeffaf bir şekilde devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Bir iki toplantıda tüm meselelerin halledilemeyeceğini biliyoruz; ancak iletişimin devam etmesi gerekiyor" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görüştü. Bakan kapalı görüşmenin ardından ikili, basın toplantısı düzenledi. Rusya ile yoğun temas halinde olduklarını belirten Çavuşoğlu, "Yoğun bir gündemimiz var. Bölgesel konuları da değerlendirdik. Özellikle Ukrayna konusu ağırlıklı konuydu. Maalesef devam eden savaş, başta Rusya ve Ukrayna olmak üzere tüm dünyaya zarar veriyor. Savaşın müzakereler yolu ile sonlandırılması beklentimizi bir kere daha vurguladık. Her iki tarafla da görüşerek sorunun çözülmesi konusunda gayret gösteriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı'mız hem Sayın Putin ile hem Sayın Zelenski ile sürekli temas halinde" dedi.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: 'TAHIL ANLAŞMASININ DEVAM ETMESİNE ÖNEM VERİYORUZ'

Tahıl anlaşmasının görüşmede ele alındığını söyleyen Çavuşoğlu, "Anlaşmanın devam etmesine önem veriyoruz. Özellikle dünyadaki her hanenin yaşadığı sorunun azaltılması bakımından da önem arz ediyor. Rus tahılı ve gübresinin ihracatı önündeki engellerin kaldırılması gerektiği konusunda da mutabıkız. NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı marjında İngiltere ve ABD Dışişleri bakanları ile görüştük. Tahıl anlaşmasının devamı için sorunların ele alınması gerekiyor" diye konuştu.

'ÖZELLİKLE SURİYE'Yİ DEĞERLENDİRDİK'

Bölgesel konulara ilişkin de görüştüklerini belirten Çavuşoğlu, "Özellikle Suriye'yi değerlendirdik. 3-4 Nisan tarihlerinde dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde Moskova'da 4'lü bir toplantı gerçekleşti. Gayretleri sebebiyle Sergey ve Rusya Federasyonu'na teşekkür etmek istiyorum. Moskova'da her ülke tutumlarını ve görüşlerini şeffaf ve açık bir şekilde dile getirdi. Bu sürecin şeffaf bir şekilde devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Bir iki toplantıda tüm meselelerin halledilemeyeceğini biliyoruz; ancak iletişimin devam etmesi gerekiyor" dedi. Çavuşoğlu, Güney Kafkasya'yı da değerlendirdiklerine dikkat çekerek, "Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki süreç, Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecini değerlendirdik. Ermenistan ile Azerbaycan arasında kapsamlı bir barış anlaşmasının imzalanması, Güney Kafkasya'nın kalıcı istikrar ve huzuru için adımların atılması gerekiyor. Bugün Afganistan'ı da değerlendirdik. Özellikle kadınlar konusunda aldıkları kararları kabul etmemiz mümkün değil" şeklinde konuştu.

RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI SERGEY LAVROV: "TÜRKİYE'DE BİR GAZ MERKEZİ KURUYORUZ"

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Lavrov ise Akkuyu Nükleer Santrali'nin ilk etabının açılışının 27 Nisan'da yapılacağını belirterek, "İlişkilerimizde lokomotif olan projelerden bahsettik. Özellikle Akkuyu Nükleer Santrali'nin kuruluşundan bahsedildi. Türkiye'de, Rus enerji kaynaklarının dünya pazarına sevk etmek için bir gaz merkezi kuruyoruz. Geçen sene liderlerimiz bu gaz merkezi ile ilgili karar aldılar. Bu kararın ne kadar isabetli olduğunu daha da anlamış olduk" dedi.

'TÜRKİYE İLE SURİYE ARASINDAKİ İLİŞKİLER NORMALLEŞİYOR'

Görüşmede özellikle Suriye meselesine ciddi önem ayırdıklarını vurgulayan Lavrov, "Rusya'nın aracılığıyla Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkiler normalleşiyor. Mart ayında 4 ülkenin istihbarat başkanları toplandı. Moskova'da bakan yardımcıları seviyesinde de bir 4'lü toplantı yapıldı. Bir de Filistin meselesi görüşüldü. İsrail-Filistin ilişkilerin onarılması görüşüldü. Ancak ne yazık ki bu süreç sekteye uğradı diyebiliriz. Ciddi çatışmalar yaşandı. Bu durum daha da gerginliğin artmasına yol açıyor. Filistin ve İsrail arasında doğrudan bir diyaloğun kurulmasına ihtiyaç var" diye konuştu

'RUSYA'YI YENDİKLERİ ZAMAN SIRA ÇİN'E GELECEK'

Ukrayna meselesinde Batı'nın yapıcı bir tavır içinde olmadığını belirten Lavrov, konuşmasına şu şu şekilde devam etti: "Washington başta olmak üzere, bu yapıcı olmayan siyaseti gütmeye devam ediyorlar. Uluslararası alanda kendilerine bir rakip görmek istemiyorlar. Rusya'yı yendikleri zaman sıra Çin'e gelecek. Kendi ulusal çıkarlarını koruyan her ülkeyi sindirmeye çalışıyorlar. Washington tarafı 'Savaşı durdurmak yanlış, görüşmelerin yapılmasına gerek yok' diyor. Hiçbir zaman görüşmelerden imtina etmedik. Ancak bu görüşmeler bizim hassasiyetlerimizin dikkate alındığı durumda değerlendirilebilir."

'FAKİR ÜLKELER TAHILIN YÜZDE 3'ÜNÜ ALABİLİYOR'

​Lavrov, tahıl anlaşması konusunda BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüştüklerini, Ukrayna'nın ise tahıl sevkiyatına ilişkin gerekeni yapmadığını belirterek, "Bu tahılların aslan payı ciddi indirimler ile Avrupa'ya sevk ediliyor. Fakir ülkeler, bu tahılların sadece yüzde 3'ünü alabiliyor. Anlaşmanın Rusya'yı ilgilendiren kısmı uygulanamıyor. BM Genel Sekreteri Guterres, Batılı ülkelere sürekli çağrılarda bulunuyor; fakat nafile. Rus tahıl ürünlerinin sevkiyatı ile ilgili engeller hala devam ediyor. Hatta daha sert hale getiriliyor. Türk mevkidaşlarımız ile bu durumu her yönü ile değerlendirmeye devam edeceğiz" dedi. 

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: '27 MİLYON TONDAN FAZLA TAHIL VE GIDA SEVK EDİLDİ'

Bakan Çavuşoğlu, tahıl anlaşmasında süre uzatımına ilişkin soruya, "Rusya, en son tahıl anlaşmasının 120 gün yerine 60 gün için uzatıldığını açıkladı. Bugüne kadar Ukrayna'nın 3 limanından 27 milyon tondan fazla tahıl ve gıda sevk edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sayın Putin ile her görüşmesinde, en az gelişmiş ülkelere bu buğdayın gitmesi yönünde görüşlerini vurguladılar. Kriz devam ediyor, savaş devam ediyor; ancak gıda krizinin en az düzeyde hissedilmesi için çaba sarf ediyoruz. Rus amonyak gübresinin gönderilmesi konusunda BM ile Rusya arasında bir anlayış var; bunun da uygulanması önem arzı ediyor. ABD ve Birleşik Krallık ödemeler konusunda bir adım attı; ama sorun hala devam ediyor" cevabını verdi.

'BİZ DE ENDİŞE EDİYORUZ'

Rusya-Ukrayna savaşının baharda şiddetlenmesi ihtimaline ilişkin soruya da Çavuşoğlu, "Bu süreçte, bizim özellikle savaşın sona ermesi konusunda çabalarımız ortada. Maalesef mümkün olmadı. Bahar aylarında çatışmanın artacağı konusunda biz de endişe ediyoruz. Bu savaşın müzakere ile sona erdirilmesi gerektiğine inanıyoruz ve çabalarımızı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

'MESCİD-İ AKSA VE KUDÜS KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR'

İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarının durdurulması adına bir temasın planlanıp planlanmadığına dair soruya ilişkin Çavuşoğlu, "İsrail'in saldırılarını lanetliyorum. İbadet eden Müslümanlara yönelik İsrail polisinin bu saldırısı insanlık dışıdır, kabul edilemez. Kalıcı çözümün yöntemi belli; bağımsız bir Filistin devletinin kurulması ve Doğu Kudüs'ün bu devletin başkenti olması. Bugün Filistin Dışişleri Bakanı ile görüşeceğiz. İsrail Dışişleri ile de görüşme talebini ilettik. Türkiye olarak İsrail ile yeniden bir diyalog başlattık. Şunu herkes bilsin; Mescid-i Aksa ve Kudüs konusu, her zaman kırmızı çizgimizdir" cevabını verdi. (DHA)

Editör: MURAT ÖZER