Brezilya’da Ekim ayında düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerini kaybeden Jair Bolsonaro’nun destekçileri Kongre, Yüksek Mahkeme ve Başkanlık Sarayı’nı bastı300 kişinin gözaltına alındığı protestoların ardından Brasilia Federal Bölge Valisi Ibaneis Rocha Yüksek Mahkeme tarafından 90 gün süreyle görevden alındı.

Brezilya medyasında yer alan haberlere göre, Brezilya Federal Yüksek Mahkemesi Yargıcı Alexandre de Moraes, Brasilia Federal Bölge Valisi Ibaneis Rocha’yı 90 gün süreyle görevinden uzaklaştırdı. Moraes sosyal medya hesabından olaylara dair yaptığı açıklamada, “Demokrasi ve Cumhuriyet Kurumlarına yönelik alçakça terör saldırılarından, hukuka aykırı olarak anti-demokratik eylemlerde bulunmaya devam eden finansörler, azmettiriciler, eski ve mevcut kamu görevlileri sorumlu tutulacaktır” dedi.

JOE BIDEN 

Brezilya’da yaşanan olaylara dair açıklamada bulunan ABD Başkanı Joe Biden, “Brezilya'da demokrasiye ve iktidarın barışçıl bir şekilde devrine yönelik saldırıyı kınıyorum. Brezilya'nın demokratik kurumları tam desteğimize sahip ve Brezilya halkının iradesi baltalanmamalıdır. Lula ile çalışmaya devam etmeyi dört gözle bekliyorum” ifadelerine yer verdi.

RISHI SUNAK 

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da yaptığı açıklamada “Brezilya halkının barışçıl güç transferini ve demokratik iradesini baltalamaya yönelik her türlü girişimi kınıyorum. Başkan Lula ve hükümeti İngiltere'nin tam desteğine sahip ve önümüzdeki yıllarda ülkelerimiz arasındaki yakın bağları geliştirmeyi dört gözle bekliyorum” dedi.

URSULA VON DER LEYEN - EMMANUEL MACRON 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Brezilya halkının iradesine ve demokratik kurumlara saygı gösterilmelidir! Başkan Lula, Fransa'nın sarsılmaz desteğine güvenebilir” ifadelerine yer verirken, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Brezilya'da demokrasiye yönelik saldırıyı şiddetle kınıyorum. Bu, demokrasi savunucuları olarak hepimiz için büyük bir endişe kaynağıdır. Özgürce ve adil bir şekilde seçilen Başkan Lula'ya desteğim tamdır” dedi.

Editör: MURAT ÖZER