Almanya ziyareti kapsamında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, başkent Berlin’de Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile bir araya geldi. Düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Stoltenberg, “Hepimiz bu savaşın sona ermesini istiyoruz. Ancak adil bir barış, çatışmayı dondurmak ve Rusya tarafından dikte edilen bir anlaşmayı kabul etmek anlamına gelemez” dedi.

JENS STOLTENBERG: "ADİL BİR BARIŞ, RUSYA TARAFINDAN DİKTE EDİLEN BİR ANLAŞMAYI KABUL ETMEK ANLAMINA GELMEZ"

Almanya Şansölyesi Scholz ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Stoltenberg, Ukrayna’nın karşı saldırısının devam ettiğini belirterek, “Ukraynalılar ne kadar çok toprağı özgürleştirebilirlerse, müzakere masasında elleri o kadar güçlü olacaktır. Hepimiz bu savaşın sona ermesini istiyoruz. Ancak adil bir barış, çatışmayı dondurmak ve Rusya tarafından dikte edilen bir anlaşmayı kabul etmek anlamına gelemez. NATO, çatışmanın tarafı değildir. BM Şartı'nda yer alan meşru müdafaa hakkı konusunda Ukrayna'nın yanındayız. Almanya'yı da Ukrayna'ya askeri, mali ve insani yardım sağlama konusundaki öncü rolü ve son olarak Ukrayna'ya 64 Patriot füzesi daha gönderme kararı dolayısıyla takdir ediyorum. Bu hayat kurtaracaktır” diye konuştu.

JENS STOLTENBERG: “YENİ BİR NATO-UKRAYNA KONSEYİ KURMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Görüşmede ayrıca uzun vadeli desteğin de ele alındığını ifade eden Stoltenberg, gelecek ayki Vilnius Zirvesi’nin, Ukrayna’nın Avrupa-Atlantik ailesinin bağımsız ve demokratik bir üyesi olarak geleceğine yönelik bir vizyon ortaya koyacağını söyledi. Vilnius’ta alınacak kararların Ukrayna’yı NATO’ya daha da yakınlaştıracağını vurgulayan Stoltenberg, “Zirvede müttefikler Ukrayna'nın üyelik hedeflerini ele alacaklar. Müttefikler Ukrayna için uzun dönem bir yardım paketi üzerinde çalışmaktadır. Ayrıca her iki tarafı da ilgilendiren güvenlik konularında ortak istişarelerde bulunmak üzere yeni bir NATO-Ukrayna Konseyi kurmak için çalışıyoruz. Vilnius'ta alacağımız kararlar Ukrayna'yı NATO'ya daha da yakınlaştıracaktır” dedi.

“NATO SAVUNMASININ GÜÇLENDİRİLESİ ZİRVE GÜNDEMİNİN ÜST SIRALARINDA”

NATO’nun caydırıcılığının ve savunmasının güçlendirilmesi konusunun da ele alındığını söyleyen Genel Sekreter Stoltenberg, bu konunun Vilnius Zirvesi gündeminin üst sıralarında yer alacağını ifade etti.

Jens Stoltenberg konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Şimdi, atanmış güçler ve kabiliyetler ve yüksek hazırlık seviyeleri ile yeni bölgesel planları uygulamaya koyuyoruz. Almanya bu konuda önemli bir rol oynayacaktır. Litvanya'daki çok uluslu savaş grubumuza liderlik etmeniz de dahil olmak üzere NATO'ya daha şimdiden binlerce asker tahsis ettiniz. Almanya'nın NATO'ya olan güçlü bağlılığınızı teyit eden ilk ulusal güvenlik stratejisini memnuniyetle karşılıyorum. Almanya'nın, Kritik Denizaltı Altyapısının Güvenliği için yeni bir NATO Denizcilik Merkezi kurulmasına öncülük etmesinden dolayı da müteşekkirim. Bu merkez durumsal farkındalığımızı arttıracak ve denizlerdeki varlığımızı güçlendirecektir.”

“KOSOVA’DAKİ DURUMU DA ELE ALDIK”

Mehmet Şimşek: "Hollanda ile ticaret hacmi son 20 yılda 5.5 kat arttı" Mehmet Şimşek: "Hollanda ile ticaret hacmi son 20 yılda 5.5 kat arttı"

Stoltenberg son olarak Kosova’daki durumun da ele alındığını belirterek, “NATO'nun Birleşmiş Milletler görevine olan bağlılığı sarsılmazdır. Kuvvetlerimiz KFOR, Kosova'daki tüm topluluklar için güvenli ve emniyetli bir ortam ve hareket özgürlüğü sağlamak üzere gerekli tüm tedbirleri almaya devam edecektir. Tüm tarafları gerilimi tırmandıracak adımları durdurmaya ve Avrupa Birliği'nin liderliğinde yürütülen diyaloğa derhal geri dönmeye çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

“YARIN AIR DEFENDER TATBİKATINA KATILACAĞIM”

Stoltenberg ayrıca yarın NATO tarihinin en büyük hava tatbikatı olan Air Defender 23 tatbikatına katılacağını ifade ederek, “Halkımızı güvende tutmak için güvenliğimize yatırım yapmaya devam etmeliyiz” dedi.

“GÖREV SÜREMİN UZATILMASINI İSTEMEK GİBİ BİR NİYETİM YOK”

Öte yandan Stoltenberg kendisine NATO’daki görevini uzatıp uzatmayacağına dair yöneltilen soruya, “Bu konuda söyleyecek yeni bir şeyim yok, görev süremin uzatılmasını istemek gibi bir niyetim de yok. Tek planım Genel Sekreter olarak görevime odaklanmak ve bu sonbaharda görev sürem bitene kadar burada işimi yapmak ve gerçekten başka bir planım yok” şeklinde cevap verdi.

Editör: MURAT ÖZER