ABD Savunma Bakanı Llyod Austin, Orta Doğu gezisinin dünkü durağı Israil’de mevkidaşı İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Austin “Amerika'nın İsrail'in güvenliğine olan bağlılığı sarsılmazdır ve böyle kalacaktır” dedi.

ÜRDÜN TEMASLARI

ABD Savunma Bakanı Llyod Austin 5 Mart’ta başladığı Orta Doğu gezisi kapsamında ilk olarak Ürdün’ü ziyaret etti. ABD Savunma Bakanlığı, 6 Mart’ta Bakan Austin’in Ürdün Kralı Abdullah ile görüşmesine istinaden “Bakan Austin, Suriye'de adil bir siyasi çözüme ulaşmanın önemi, Irak'ta güvenlik ve istikrara odaklanmanın sürdürülmesi ve bölgedeki diğer istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerle mücadele edilmesi de dâhil olmak üzere bir dizi ortak sorunla ilgili endişelerini paylaştı” açıklamasını yaptı. Açıklamada, Savunma Bakanı Austin’in yedi yıllık 10.15 milyar dolarlık ABD-Ürdün Mutabakat Muhtırası ile desteklenen iki ülke arasındaki ekonomik ve askeri işbirliğini derinleştirme niyetini bir kez daha teyit ettiği kaydedildi.

IRAK TEMASLARI

Savunma Bakanı Austin, 7 Mart’ta Irak’ın Erbil kentine geçerek Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ile görüştü.

Görüşmeye dair yapılan açıklamada “Bakan Austin, ABD güçlerinin Irak hükümetinin daveti üzerine, DEAŞ’ın kalıcı bir şekilde yenilgiye uğratılmasını sağlamak üzere Peşmerge de dâhil olmak üzere Irak güvenlik güçlerine danışmanlık yapmak, yardımcı olmak ve olanak sağlamak üzere Irak'ta kalmaya devam ettiğini vurguladı” ifadeleri yer aldı. Bakan Austin, ayrıca Kürdistan Demokrat Parti Başkanı Mesud Barzani’yi ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’yi de ziyaret etti.

MISIR TEMASLARI

ABD Savunma Bakanı Austin, 8 Mart itibariyle Mısır’a geçerek başkent Kahire’de Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi ile Mısır Savunma Bakanı Mohamed Zaki ile görüştü. ABD Savunma Bakanlığı görüşmeye dair açıklamasında “Bakan ayrıca İran'ın nükleer programı, istikrarı bozucu bölgesel faaliyetleri ve Rusya'ya insansız hava sistemleri sağlaması da dâhil olmak üzere İran'ın oluşturduğu geniş yelpazedeki tehditlere ilişkin endişelerini paylaştı” denildi.

İSRAİL TEMASLARI

ABD SAVUNMA BAKANI AUSTIN: "AMERİKA'NIN İSRAİL'İN GÜVENLİĞİNE OLAN BAĞLILIĞI SARSILMAZ"

Bakan Austin dün itibariyle İsrail’e geçerek İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile görüştü. Bakan Austin, İsrailli mevkidaşı Gallant ile ortak düzenledikleri basın toplantısında “Burada bulunarak bir şeyi açıklığa kavuşturmak istedim. Amerika'nın İsrail'in güvenliğine olan bağlılığı sarsılmazdır ve böyle kalacaktır” dedi.

ABD ve İsrail’in Akdeniz’de ortak gerçekleştirdiği Ocak ayındaki ‘Juniper Oak’ askeri tatbikatına değinen Bakan Austin, yaklaşık 6 bin 400 ABD askeri ile 1.500 İsrail askerinin katıldığı ikili tatbikatın, iki ülkenin birlikte katıldığı en büyük ve en önemli tatbikat olduğunu vurguladı.
 

Editör: MURAT ÖZER