Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Tedros Ghebreyesus ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nunAnlaşma olsa da olmasa da Refah’a gireceğizaçıklamasının ardından uyarıda bulundu. Yetkili isimler, Refah’a olası bir harekatın ‘facia’ ile sonuçlanacağını yineledi.

Rusya Devlet Başkanı Putin’in Çin ziyareti başladı Rusya Devlet Başkanı Putin’in Çin ziyareti başladı

ANTONIO GUTERRES: 'REFAH'A YAPILACAK BİR ASKERİ SALDIRI, BİNLERCE SİVİLİN DAHA ÖLMESİNE NEDEN OLACAK'

BM Genel Sekreteri Guterres, Refah konusunda yaptığı açıklamada, “Refah'a yapılacak bir askeri saldırı, binlerce sivilin daha ölmesine ve yüz binlercesinin kaçmak zorunda kalmasına neden olacak dayanılmaz bir tırmanış olacaktır. Gazze'deki Filistinliler üzerinde yıkıcı bir etkisi olacak, işgal altındaki Batı Şeria'da ve daha geniş bölgede ciddi yansımaları olacaktır” dedi.

GHEBREYESUS: "REFAH'A YÖNELİK GENİŞ ÇAPLI BİR SALDIRI İNSANİ BİR FELAKET OLACAKTIR"

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, İsrail’e ‘ilerlememesi’ çağrısında bulunarak, “Refah'a yönelik geniş çaplı bir saldırı insani bir felaket olacaktır. İsrail'e ilerlememesi çağrısında bulunuyoruz. Tüm tarafları ateşkes ve kalıcı barış için çalışmaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verdi.

JOSEP BORRELL: "HAMAS'IN ORTADAN KALDIRILMASI BİNLERCE SİVİLİN ÖLÜMÜ PAHASINA GERÇEKLEŞEMEZ"

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Borrell ise İsrail’in uluslararası toplumun çağrılarına kulak vermesi gerektiğini belirterek şu ifadelere yer verdi:

“İsrail'in ortakları ve komşuları tek bir sesle konuşuyor; Refah'a saldırılmamalıdır. Hepimiz tüm rehinelerin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Hamas'ın ortadan kaldırılması binlerce sivilin ölümü pahasına gerçekleşemez. Bir milyondan fazla savunmasız insanın daha fazla yerinden edilmesi yıkıcı olacaktır. İsrail hükümetini uluslararası toplumun çağrılarına kulak vermeye ve yapıcı bir şekilde siyasi bir barış sürecine dahil olmaya çağırıyoruz.”

NETANYAHU: “ANLAŞMA OLSA DA OLMASA DA REFAH’A GİRECEĞİZ”

İsrail Başbakanı Netanyahu, 30 Nisan’da Kudüs’te Gazze’deki rehinelerin temsilcileriyle bir araya geldi. Netanyahu, Hamas ile anlaşma sağlansa da sağlanmasa da Refah’a askeri harekatın düzenleneceğini belirterek, “Tüm hedeflere ulaşmadan savaşı durduracağımız düşüncesi söz konusu bile olamaz. Refah'a gireceğiz ve orada Hamas taburlarını ortadan kaldıracağız, anlaşma olsun ya da olmasın, tam zafere ulaşmak için” demişti.

İNGİLİZ MİLLETVEKİLİNDEN ‘SİLAH İHRACATINI YASAKLA’ ÇAĞRISI

İngiliz Milletvekili Caroline Lucas, Netanyahu’nun Refah’a yönelik saldırıya hazırlığına dikkat çekerek, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’a ‘İsrail’e silah ihracatını yasakla’ çağrısı yaptı. Lucas, “Netanyahu'nun uluslararası insancıl hukuku hiçe sayarak Refah'a saldırmaya hazırlandığı bir dönemde, Başbakan'a silah ihracatını yasaklamak ve İngiltere'nin insanlığa karşı işlenen suçlardaki suç ortaklığına son vermek üzere nihayet ahlaki bir omurga bulması için meydan okudum. Ama belli ki yapmayacak. Daha ne kadar acı çekilmesi gerekecek?” dedi.

Editör: Admin Admin