Rusya ve Çin, ABD’nin New York kentinde bugün toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde görüşülen, ateşkes ve Gazze'deki rehinelerin serbest bırakılması çağrısında bulunan kararı veto etti.

BMGK’da daha önce ABD tarafından veto edilen ateşkes çağrısı, bugün ABD tarafından yeniden düzenlenerek sunuldu.

VASSILY NEBENZIA 

Rusya BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, 30 bin Gazzelinin ölümünden sonra ABD’nin nihayet ateşkesi tanıdığını, karar tasarısında ‘zorunluluk’ kelimesini kullanarak Konsey'e ‘bir ürün satmaya’ çalıştığını ifade etti. Nebenzia, metinde ateşkes çağrısının olmadığını ayrıca vurguladı.

ABD, Şubat ayında Ukrayna’ya 'uzun menzilli füze' vermiş... ABD, Şubat ayında Ukrayna’ya 'uzun menzilli füze' vermiş...

ZHANG JUN 

Çin BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun ise 'yeni bir tasarının' 10 ülke tarafından desteklendiğini ifade ederek “Bu taslak ateşkes meselesi konusunda nettir ve Konsey eyleminin doğru yönü ile uyumludur ve büyük önem taşımaktadır. Çin bu taslağı destekliyor” dedi.

Karar tasarısı, Rusya, Cezayir ve Çin tarafından veto edilirken 11 üye ülke tarafından lehte oy aldı. İlk ateşkes çağrısı içeren karar tasarısını Şubat’ta BMGK oylamasına sunan Cezayir ise o zaman tasarının kabul edilmesi halinde binlerce hayatın kurtarılabileceğini belirtti.

Editör: Admin Admin